LIFE
21/09/2016 08:36 EEST | Updated 21/09/2016 08:57 EEST

Μάθε πώς να φτιάξεις τη δική σου επιχείρηση βήμα-βήμα με τη βοήθεια των ειδικών

Σε μια εποχή όπου ο επιχειρηματικός τομέας εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς χάρη τόσο στις νέες τεχνολογίες όσο και στις διαρκώς μεταβαλλόμενες πελατειακές ανάγκες και στις νέες μορφές «προσφοράς και ζήτησης» που προκύπτουν σχεδόν καθημερινά, οι νέοι που φιλοδοξούν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο τομέα έχουν ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ, την άμεση επαφή με ένα πραγματικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Πραγματικές συνθήκες εργασίας, πραγματική συνεργασία με έμπειρους επιχειρηματίες του εκάστοτε χώρου στον οποίο επιθυμούν να ενταχθούν, πραγματική καθοδήγηση από επιτυχημένους μέντορες που θα τους δώσουν τα κατάλληλα εφόδια για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ο εκπαιδευτικός όμιλος BCA διέκρινε εγκαίρως αυτή την ανάγκη και, προχωρώντας σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό φορέα Found.ation δημιούργησε μια θερμοκοιτίδα νέων επιχειρηματικών ιδεών με στόχο τη διασύνδεση των σπουδαστών και αποφοίτων του με το πραγματικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Το BCA Incubator, όπως ονομάζεται το νέο αυτό πρόγραμμα, θα μπει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα λειτουργεί ως μεσάζοντας για την άμεση και ουσιαστική επαφή των σπουδαστών και αποφοίτων της σχολής με το τεχνολογικό οικοσύστημα των startups, μέσα από μια πλούσια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων.

Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για την πρωτοποριακή δράση του BCA Incubator, μιλήσαμε με τον Dr. Αντώνη Λιβιεράτο, Ιnnovation @ Entrepreneurship director στο BCA College σχετικά με ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα του σύγχρονου επιχειρείν και κεντρικό τομέα ενασχόλησης των περισσότερων νέων επιχειρηματιών. Τις start ups και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς ώστε να κάνει την ιδέα του, επιχείρηση.

Ποια είναι τα πρακτικά βήματα που θα βοηθήσουν κάποιον να κάνει την ιδέα του επιχείρηση;

Καταρχάς μία ομάδα με αλληλοσυμπληρούμενες δεξιότητες κι ένα χώρο που θα φιλοξενεί άλλες ομάδες με ιδέες προς υλοποίηση για να δέχονται περαιτέρω ερεθίσματα. Έπειτα, σωστά ταχύρυθμα προγράμματα “acceleration” με στόχο πρακτικές γνώσεις που θα βοηθήσουν στην δόμηση της ιδέας άλλα και στην υλοποίηση της.

Σε αυτή την διαδικασία, πόσο σημαντικό είναι το networking;

Το networking είναι εξόχως σημαντικό για τρεις λόγους. Χρειάζεσαι networking για να βρεις κατάλληλα στελέχη που να υλοποιήσουν την ιδέα σου, χρειάζεσαι networking με άλλες αντίστοιχες ομάδες για να συζητάτε τα προβλήματα και την αντιμετώπιση τους, και χρειάζεσαι networking για να βρεις στο τέλος της ημέρας χρηματοδότηση για την υλοποίηση. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι στο κακώς εννοούμενο networking μεταφρασμένο στην Ελλάδα ως “μέσο”. Αναφέρομαι αποκλειστικά στην έννοια της δικτύωσης που άπτεται στην ικανότητα και διάθεση -όχι στις γνωριμίες.

Γιατί είναι σημαντικό να συναντά κανείς ανθρώπους που τα έχουν ήδη καταφέρει στον τομέα που τον ενδιαφέρει;

Είναι άκρως σημαντικό. Ο επίδοξος επιχειρηματίας γλιτώνει χρόνο, διδασκόμενος από λάθη που συνάντησαν και πλήρωσαν με χρήμα και χρόνο επιχειρηματίες σε πιο προχωρημένα στάδια της σταδιοδρομίας τους. Το mentoring είναι άκρως σημαντικό για οποιονδήποτε θελήσει να ξεκινήσει μία δική του επιχείρηση.

Πώς το BCA Incubator μπορεί να βοηθήσει έναν νέο επιχειρηματία;

Στο BCA, σε συνεργασία με το found.ation, τον πρώτο χώρο φιλοξενίας, δράσεων και mentoring για νεοφυείς επιχειρήσεις, δημιούργησαν το BCA Incubator με σκοπό αρχικά να καλύψουν τις ανάγκες φοιτητών και αποφοίτων σε mentoring και ταχύρυθμη εκπαίδευση (founder’s school program) αλλά και σε συνεργατικό χώρο. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας στους φοιτητές μας και ταυτοχρόνως να καλύψουμε απτές τους ανάγκες σε μέντορες και ταχύρυθμη εκπαίδευση που απαιτείται για να προχωρήσει ένα βήμα περαιτέρω μία ιδέα σε επιχειρηματική πράξη. Ταυτόχρονα, θα οργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση ομιλίες επιτυχημένων επιχειρηματιών/μεντόρων οι οποίοι θα βοηθήσουν τους φοιτητές να δομήσουν αλλά και να εμπνευστούν.