LIFE
08/10/2016 04:33 EEST | Updated 12/10/2016 08:02 EEST

Love and Alicia: Η ελληνική εταιρεία που δημιουργεί ρούχα βγαλμένα από τα ομορφότερα ρετρό όνειρα

Το είδα από μακριά και πλησίασα σαν υπνωτισμένη. Το φόρεμα ήταν βελούδινο, σμαραγδί και βγαλμένο απευθείας από τα όνειρά μου. Το χέρι μου κινήθηκε προς την ετικέτα, η οποία έγραφε "Love + Alicia".

Έτσι ονομάζεται η ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 και ειδικεύεται σε cocktail/βραδινά γυναικεία ρούχα, καθώς και σε ρούχα για ειδικές περιστάσεις - κυρίως φορέματα. Πίσω από αυτήν βρίσκονται ο Μίλτος, CEO της εταιρείας και η Έλια, Διευθύντρια Δημιουργικού της "Love + Alicia".

Όπως ήταν λογικό θέλησα αμέσως να μάθω περισσότερα, δηλώνοντας ταυτόχρονα τον έρωτά μου για το «βελούδινο πράσινο φόρεμα», το οποίο όπως διαπίστωσα ονομάζεται "Carolina". Και έτσι η Έλια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μου για το ποια είναι τελικά η Alicia, για τους στόχους της και φυσικά για τα ρούχα που «φοράει».

Πώς προέκυψε η δημιουργία της εταιρείας σας;

Και οι δύο έχουμε μεγάλη προϋπηρεσία στον κλάδο, τόσο στο κομμάτι της κατασκευής όσο και στο εμπορικό. Ήταν κάτι που σκεφτόμασταν καιρό και το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάτι που μας γεμίζει τόσο πολύ, ήρθε κάπως ως φυσικό επακόλουθο.

Ποιος είναι ο στόχος και η φιλοσοφία της εταιρείας σας;

Η “Love+Alicia” ειδικεύεται σε cocktail/βραδινά ρούχα, καθώς και σε ρούχα για ειδικές περιστάσεις - κυρίως φορέματα. Τα σχέδια μας έχουν αναφορά κυρίως στη δεκαετία του ‘20, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη εκδοχή αυτής της εποχής. Στόχος μας είναι να είμαστε ανάμεσα στις πρώτες επιλογές μιας γυναίκας που μοιράζεται τη φιλοσοφία και την αισθητική μας και που θέλει να κάνει μοναδικές και εντυπωσιακές εμφανίσεις, χωρίς αυτό να κοστίζει μια περιουσία.

Πόσο εύκολο ήταν να κάνετε την ιδέα σας πραγματικότητα; Την χρηματοδοτήσατε μόνοι σας ή αναζητήσατε ενδεχομένως βοήθεια και από το ελληνικό κράτος με κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης;

Ήταν και εξακολουθεί να είναι δύσκολο. Οι συνθήκες είναι αντίξοες για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει αρκετούς περιορισμούς σε επιλέξιμους κλάδους για επιδότηση, ακόμα και εάν αφορά την εγχώρια παραγωγή ή αν πρόκειται για εξωστρεφείς δραστηριότητες, όπως συμμετοχή σε εκθέσεις εξωτερικού. Επίσης, οι τράπεζες εξαιρετικά δύσκολα χρηματοδοτούν νεοσύστατες επιχειρήσεις. Επομένως, η χρηματοδότηση γίνεται αποκλειστικά από εμάς.

Για ποιο λόγο επιλέξατε το “Love and Alicia” ως όνομα;

Η Alicia είναι «η ηρωίδα», η προσωποποίηση της μάρκας. Είναι το κορίτσι που λατρεύει τη ρετρό εποχή, αγαπάει τον εαυτό της και τους άλλους, έχει έντονα συναισθήματα. Το Love+Alicia συμπυκνώνει με τον πιο απλό τρόπο το DNA της μάρκας.

Από τι υλικά είναι κατασκευασμένα τα ρούχα σας και πώς τα προμηθεύεστε;

Στα ρούχα μας χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά όπως μετάξι και βαμβάκι, και σε μικρότερη έκταση μαλλί και λινό. Χρησιμοποιούμε βέβαια και συνθετικά ή ημισυνθετικά υφάσματα, τα οποία είναι όμως καλής ποιότητας. Τα υφάσματα προέρχονται κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και Γαλλία.

Πώς κατασκευάζονται τα ρούχα σας και που;

Η κατασκευή των ρούχων γίνεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα. Το επίπεδο κατασκευής και των επαγγελματιών στο χώρο είναι πολύ υψηλό, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, ειδικά όταν μιλάμε για περιορισμένες παραγωγές που δεν έχουν ως πρωταρχικό κριτήριο το κόστος.

Από που εμπνέεστε για τα σχέδιά σας; Τι είναι αυτό που θέλετε να εκφράσετε μέσα από τα ρούχα σας;

Κάθε σεζόν εμπνέομαι και από κάτι διαφορετικό. Η βάση είναι πάντα η ρομαντική φύση της “Alicia” και από εκεί και πέρα ταξίδια, ήχοι, εικόνες, πραγματικότητα, επιθυμίες παίρνουν το σχήμα τους στο χαρτί. Μέσα από τα ρούχα μου θέλω να εκφράσω την αγάπη μου προς αυτά και το πόσο με ευχαριστεί να παίρνουν ζωή αυτά που έχω σχεδιάσει .

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική μόδα;

Θεωρώ ότι η ελληνική μόδα διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της. Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν πολλά καινούργια ελληνικά brands τα οποία κάνουν μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό, το καθένα τους αντιπροσωπεύοντας τη δική του φιλοσοφία και στυλ. Ως εκ τούτου δεν πιστεύω ότι λείπει κάτι από την ελληνική μόδα.

Εσείς ποιους σχεδιαστές ξεχωρίζετε, Έλληνες ή ξένους;

Από ξένους εκτιμώ την Alice Temperley και την Jenny Packham και από Έλληνες την πάντα αγαπημένη Λουκία.

Ποια είναι τα δικά σας fashion icons;

Η Miroslava Duma και η Natasha Goldenberg από το σήμερα και η Louise Brooks από τη δεκαετία του '20.

Τι είναι το σημαντικότερο για εσάς στο πώς είναι σχεδιασμένο ένα ρούχο;

Τα σημαντικότερα στοιχεία που διαφοροποιούν και ξεχωρίζουν ένα καλό ρούχο είναι το fitting, η λεπτομέρεια στη ραφή, αλλά και η ποιότητα του υφάσματος.

Ποιο είναι πιστεύετε το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γυναίκες με το ντύσιμό τους;

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι Ελληνίδες είναι ότι δεν τολμούν και δεν πειραματίζονται, σε αντίθεση με αρκετές χώρες στο εξωτερικό. Σε κάθε ταξίδι μου χαίρομαι να βλέπω κοπέλες με μοναδικά ιδιαίτερο στυλ, οι οποίες δεν διστάζουν να φορούν επιλεγμένα κομμάτια της γκαρνταρόμπας τους, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ποια είναι η τάση της μόδας που έχετε ξεχωρίσει για το φθινόπωρο και τον χειμώνα; Και υπάρχει κάτι το οποίο δεν θα φορούσατε ή δεν θα σχεδιάζατε ποτέ για τις γυναίκες;

Το must του φετινού χειμώνα είναι το βελούδο σε όλες τις εκδοχές του. Προσωπικά το αγαπώ πολύ και συνδυάζοντάς το με το σωστό τρόπο μπορείς να κάνεις ένα outfit από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν θα μπορούσα ποτέ να σχεδιάσω κάτι το οποίο δεν θα το φορούσα εγώ η ίδια.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να καταφέρουμε να εδραιωθούμε στην ελληνική αγορά και να συνεχίσουμε με μικρά βήματα να προωθούμε τη δουλειά μας στο εξωτερικό.

*Τις δημιουργίες της "Love + Alicia" μπορείτε να τις βρείτε στο e-shop της και σε επιλεγμένα καταστήματα. Η εταιρεία έχει ήδη ανοίξει τα φτερά της και για το Παρίσι.