ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/06/2019 15:53 EEST

Ποιοι είναι οι ληστές του ΑΧΕΠΑ – Οι ύποπτοι για τρομοκρατία και η γυναίκα-μυστήριο

Ηγετικό μέλος της διαβόητης συμμορίας που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως «οι ληστές με τα μαύρα» ο ένας συλληφθείς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Παλιός γνώριμος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, από το 2010 όταν είχε συλληφθεί μαζί με ένα ακόμη άτομο στην οδό Καισάρειας στη Νέα Σμύρνη να εξέρχεται από ενοικιαζόμενη αποθήκη στην οποία βρέθηκε οπλισμός, είναι ο ένας από τους δύο δράστες της ληστείας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Τότε είχε διερευνηθεί τυχόν συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε στη δίκη που ακολούθησε. Τότε, ο 35χρονος δεν ήταν συνεργάσιμος με τις Αρχές.  Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στη φωτογράφιση για τον σχηματισμό φακέλου στην Ασφάλεια, τον κρατούσαν αστυνομικοί. Τότε, μετά από συσχετισμό δύο δικογραφιών, είχε προφυλακιστεί για 30 μήνες –το ανώτατο όριο βάση τον Ποινικό Κώδικα- με το Συμβούλιο Εφετών να αποφασίζει την παράταση της προφυλάκισης του κατά 6 ακόμη μήνες καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η δίκη.

Εξαφανίστηκε

Ωστόσο, ο 35χρονος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για «παράνομη παράταση της προφυλάκισής του». Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας με προβλήματα υγείας, ενώ δεκάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε όλη την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τις ανησυχίες της για την επιπλέον παράταση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης. Στις 11 Ιουλίου 2013 αποφασίστηκε η προσωρινή αποφυλάκιση του με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους, με τον ίδιο να τους παραβιάζει και να εξαφανίζεται.

Σχεδόν έξι μήνες αργότερα, στις αρχές Ιανουαρίου 2014, συλλαμβάνεται ξανά για παράβαση των περιοριστικών όρων, ενώ στο διάστημα αυτό ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που στο Χαλάνδρι, όπου είχε γίνει έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.

Μετά την κατάθεσή του στον Ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους και επιβολή χρηματικής εγγύησης 5.000 ευρώ. Στη συνέχεια, παραβίασε τους περιοριστικούς όρους, καθώς δεν εμφανίστηκε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα για να δώσει το «παρών».

Στις 5 Αυγούστου 2016, ύστερα από καταδίωξη στην Σπάρτη, συνελήφθη μαζί με ένα ακόμη άτομο της ηγετικής οργάνωσης με την ονομασία «Ληστές με τα μαύρα». Και τότε όμως είχε αφεθεί ελεύθερος καθώς δεν υπήρχε καταδικαστική απόφαση σε βάρος του.

«Οι ληστές με τα μαύρα»

Τους τελευταίους μήνες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρακολουθούσε τα ίχνη του και μετά τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης συνελήφθη άμεσα.

Καταδικασμένος σε 25 χρόνια κάθειρξης, μόνο για τη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας το 2006, είναι ο δεύτερος από τους σημερινούς συλληφθέντες. Ο 40χρονος σήμερα άνδρας, θεωρούνταν στο παρελθόν ηγετικό μέλος της διαβόητης συμμορίας που έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως «οι ληστές με τα μαύρα».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο μαζί με τους δύο άντρες συνελήφθη και μία 39χρονη, η οποία φέρεται ως συνεργός τους. Ο ρόλος της σε άλλες ποινικές υποθέσεις διερευνάται από τις Αρχές. Εντύπωση προκάλεσε πάντως στην ΕΛ.ΑΣ. η συμμετοχή της στη ληστεία, καθώς δεν είχε «χαρτογραφηθεί» στο παρελθόν ως ύποπτη.