Λιθουανία: Ξεκινά η πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Βίλνιους-Αθήνας

Λιθουανία: Ξεκινά η πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Βίλνιους-Αθήνας
Yuri Smityuk via Getty Images

«Από τον άλλο μήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία, το Βίλνιους, που οι Λιθουανοί αποκαλούν ”Αθήνα του Βορρά”, θα συνδέεται δύο φορές την εβδομάδα με απευθείας πτήσεις με την Αθήνα» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Λιθουανία.

Μιλώντας για τη σημασία που θα έχει η αεροπορική σύνδεση των δύο πρωτευουσών για τη χώρα μας, ο κ. Κουίκ παρατήρησε πως με βάση τα στοιχεία επισκέφθηκαν της χώρα μας 40.000 Λιθουανοί τουρίστες και συμπλήρωσε: «Αυτό, όπως αντιλαμβάνεσθε, θα αυξηθεί με τα νέα δρομολόγια, που θα ενισχύσουν και την επιχειρηματική δραστηριότητα». Μάλιστα, όπως είπε, για τα τουριστικά θέματα που του τέθηκαν στη Λιθουανίου έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά την αρμόδιο υπουργό, Έλενα Κουντουρά, αναφέροντας παράλληλα πως η υπουργός Τουρισμού τον έχει εξουσιοδοτήσει να αναγγείλει ότι θα προετοιμάσει επίσημη επίσκεψη στη Λιθουανία προς το τέλος της Άνοιξης.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η πρώτη Έλληνα υπουργού από το 2010, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ζαναναβίτσιους με τον οποίο συζήτησε «ένα πλέγμα θεμάτων που ξεκινούν από διεθνή σχετιζόμενα με την κάθε χώρα μας ξεχωριστά, μέχρι ευρωπαϊκά, οικονομικά - εμπορικά, μεταφορές, ενεργειακά, μεταναστευτικό κ.λπ.».

Όπως δήλωσε ο κ. Κουίκ, του εξέφρασε την ικανοποίηση της λιθουανικής κυβέρνησης για τη βούληση της Ελλάδας να κλείσει εκκρεμότητες με τα βόρεια σύνορά της (Αλβανία, FYROM), σημειώνοντας πως πριν από δύο ημέρες είχε επισκεφτεί το Βίλνιους για συνομιλίες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι. «Ήρεμα Βαλκάνια χωρίς εκκρεμότητες, έχουν θετικά αντανακλαστικά μέχρι και στη Βαλτική, καθώς εμποδίζει τρίτους να κάνουν τη δική τους παρεμβατική πολιτική» ανέφερε ο κ. Κουίκ ότι του επισήμανε ο Λιθουανός υφυπουργός.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέλυσε στον κ. Ζανανανίτσιους «τον πολύτιμο σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας σε μία ευαίσθητη εγγύτερη και ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή, τα ζητήματά μας με την Τουρκία και τις θέσεις μας για το Κυπριακό, όπως επανειλημμένα έχουν εκφραστεί με σαφήνεια από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Κουίκ κάλεσε τη Λιθουανία να τηρήσει τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έχει αναλάβει να δεχθεί στη χώρα της από Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία. Σημείωσε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που απορροφά η Λιθουανία είναι από την Ελλάδα και συμπλήρωσε πως ήδη έχει επαναγκαταστήσει τους μισούς, ενώ μετέφερε ταυτόχρονα και τις ευχαριστίες του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Επιπλέον ζήτησε από τον Λιθουανό συνομιλητή του, να επανεξετάσει το υπουργείο Παιδείας της χώρας του την ποσόστωση των φοιτητών που χρειάζονται για να μπορεί να λειτουργούν στα εκεί πανεπιστήμια τμήματα ελληνικών σπουδών. Όπως του επισημάνθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η πρόσφατη απόφαση για πήχη 10-15 φοιτητών ειναι αποτρεπτική και θα μπορούσε να χαμηλώσει τουλάχιστον στο μισό.

Τέλος, ο κ. Κουίκ ανέφερε πως του ζητήθηκε να αναλάβει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την πρωτοβουλία για την οργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στο Βίλνιους.

Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο κ. Κουίκ συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο με την αιγίδα και φροντίδα της ελληνικής πρεσβείας, συναντήθηκε με την Επιτροπή Φιλίας Λιθουανίας - Ελλάδας του λιθουανικού κοινοβουλίου, με τους δύο Έλληνες νομικούς Χρήστο Γεωργιάδη και Δημήτρη Τσούτσια που υπηρετούν στο Ινστιτουτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων που εδρεύει στο Βίλνιους και με την πρόεδρο της Εβραϊκής κοινότητας Λιθουανίας Faina Kukliansky, ενώ επισκέφθηκε τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας ΠΑΤΡΙΔΑ και το σχολείο ελληνικής γλώσσας της ελληνικής κοινότητας.

Καταληκτικά η ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τη γιορτή της ελληνικής γλώσσας, θα εκδώσει ξεχωριστό δελτίο Τύπου, διευκρινίζοντας: «Γιατί αξίζει να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για τη θαυμάσια εκδήλωση που οργάνωσαν το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, η ελληνική πρεσβεία και η ομογενειακή κοινότητα ΠΑΤΡΙΔΑ. Όπως επίσης θέλω να κανω ειδική μνεία στην ΠΑΤΡΙΔΑ και στις δράσεις της».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή