Λίβανος: Ο πρωθυπουργός και τέσσερις πρώην υπουργοί κατηγορούνται για την έκρηξη στην Βηρυτό

Θεωρείται από τις μεγαλύτερες μη πυρηνικές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Πορείες διαμαρτυρίας μετά την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Ένας οργισμένος άνδρας κρατά φωτογραφία του Λιβανέζου προέδρου, Μισέλ Αούν.
Πορείες διαμαρτυρίας μετά την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ένας οργισμένος άνδρας κρατά φωτογραφία του Λιβανέζου προέδρου, Μισέλ Αούν.
ASSOCIATED PRESS

Εκατόν είκοσι οκτώ ημέρες μετά την φονική έκρηξη στη Βηρυτό - όταν 2.700 μετρικοί τόνοι νιτρικής αμμωνίας εξερράγησαν σαρώνοντας τα πάντα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από την «αποθήκη 12» του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 200 νεκρούς και 4.000 τραυματίες - κατηγορούνται ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και οι υπουργοί που παραιτήθηκαν μετά από αυτή την τραγωδία.

Ο εισαγγελέας του Λιβάνου που διερευνά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού του περασμένου καλοκαιριού έχει καταθέσει κατηγορίες εναντίον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και τριών πρώην υπουργών, κατηγορώντας τους για αμέλεια που οδήγησε στους άνωθεν θανάτους και τραυματισμούς.

Οι κατηγορίες αφορούν τους Χασάν Ντιάμπ, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός λίγες μέρες μετά την έκρηξη, αλλά παρέμεινε υπηρεσιακός, τον Αλί Χασάν Χαλίλ, πρώην υπουργό οικονομικών και τους Γάζι Ζάιτερ και Γιούσεφ Φενιάνος, πρώην υπουργούς δημοσίων έργων.

Η εν λόγω τραγωδία θεωρείται από τις μεγαλύτερες μη πυρηνικές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο Ζάιτερ ήταν υπουργός μεταφορών και δημοσίων έργων το 2014, ενώ την σκυτάλη πήρε ο Φενιάνος το 2016, που κατείχε τη θέση μέχρι τις αρχές του 2020. Ο Χαλίλ ήταν υπουργός Οικονομικών το 2014, το 2016 και μέχρι το 2020.

Η έρευνα πραγματοποιείται υπό άκρα μυστικότητα. Στο μεταξύ, υπάρχει θυμός λόγω της αργής έρευνας, της έλλειψης απαντήσεων και του γεγονότος ότι δεν έχουν κατηγορηθεί ανώτεροι αξιωματούχοι.

Από τη στιγμή που το υλικό έφτασε στο Λίβανο στα τέλη του 2013, τέσσερις πρωθυπουργοί πήραν τα ηνία.

Έγγραφα που εμφανίστηκαν αμέσως μετά την έκρηξη δείχνουν ότι, τουλάχιστον 10 φορές τα τελευταία έξι χρόνια, οι αρχές από τα τελωνεία, τον στρατό, τις υπηρεσίες ασφαλείας και το δικαστικό σώμα του Λιβάνου εξέφρασαν την ανησυχία ότι διατηρείται ένα τεράστιο απόθεμα με επικίνδυνες χημικές ουσίες στην καρδιά του λιμανιού της Βηρυτού, χωρίς να υπάρχει σχεδόν καμία προστασία.

Ο Μισέλ Αούν, ο πρόεδρος του Λιβάνου από το 2016, είπε ότι έμαθε πρώτη φορά για τα επικίνδυνα υλικά τρεις εβδομάδες πριν από την έκρηξη και μάλιστα είχε διατάξει τόσο τις στρατιωτικές υπηρεσίες όσο και υπηρεσίας ασφαλείας να κάνουν «ό,τι απαιτούντα». Θεωρεί, ότι η ευθύνη του σταμάτησε εκεί.

Σημειώνεται, ότι οι προαναφερθένετες υπουργοί, Χαλίλ και Φενιάνος, τιμωρήθηκαν από τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους επειδή φέρεται να παρέχουν υποστήριξη στη σιιτική ισλαμική ομάδα Χεζμπολάχ.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή