Οι 7 παρεμβάσεις για την κοινωνία και τους συνταξιούχους, επιστρέφουν οι 120 δόσεις για χρέη

Η εξειδίκευση των νέων παρεμβάσεων στήριξης της κοινωνίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
.
.
Eurokinissi

Τις επτά νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας και των συνταξιούχων που ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε:

Ενίσχυση συνταξιούχων

Με εμβόλιμη πληρωμή έως τέλος Μαρτίου η έκτακτη εφάπαξ χορήγηση που καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Τα ποσά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες συντάξεις θα λάβουν μικρότερο ποσό. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 800 ευρώ θα πάρουν 300 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 800- 1100 θα πάρουν 250 και όσοι έχουν από 1.100 έως 1.600 θα πάρουν 200 ευρώ.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση

Αγρότες

Θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ.

Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων

Επιδιώκεται με επισπεύδον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η επιτάχυνση της καταβολής εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, όσο και μέσω του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης.

Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.

Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Αυξάνεται, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, στα 200 ευρώ, από 150 ευρώ μέχρι πρότινος, το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 80 εκατ. ευρώ, οπότε πλέον το συνολικό, μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Παράταση ΦΠΑ

Δίνεται παράταση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλες που επλήγησαν από τον κορονοιό.

Στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ρύθμιση χρεών προβλέπονται:

- έως και 72 δόσεις για τα «φρέσκα χρέη» της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή τις νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2021 και το 2022.

- επαναφορά- αναβίωση των 72 ή 100 ή 120 δόσεων, για μισό εκατομμύριο φορολογουμένους οι οποίοι καταβάλλοντας 2 δόσεις, «σβήνουν» προσαυξήσεις και σταματάνε τις κατασχέσεις. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως στο πλαίσιο των ρυθμίσεων θα ενταχθούν και τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα προβλέπεται πλέον υποχρεωτική αιτιολόγηση της μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης του αλγόριθμου.

Θα απαιτείται δημόσια ανάρτηση. Αρνηση φορέων σε ρύθμιση θα πρέπει να τεκμηριώνεται. Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής ώστε να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή (π.χ. ένα στεγαστικό).

Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλές, όπως οι οφειλές υπέρ τρίτων. Καταργείται η ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης (στο 3%).

Την απόφαση του για καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν, προς όσους συνταξιούχους δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας το μεσημέρι της Τρίτης.

«Γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα δουν όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά από το νόμο Κατρούγκαλου. Πράγματι υπήρξαν αδικίες», εξήγησε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα από την στιγμή που υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2023 αλλά και από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα. Το ποσό θα δοθεί εφάπαξ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για πολιτικές που εφαρμόζονται αλλά και για νέες που θα εφαρμοστούν από εδώ και πέρα, με στόχο την μείωση του ιδιωτικού χρέους.

Δημοφιλή