ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/03/2019 16:08 EET

Στη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ η παραίτηση της Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο

Την παραίτησή της επιβεβαίωσε η ίδια με δήλωσή της.

Facebook
Selfie με τον Αλέξη Τσίπρα για το Facebook. 

Με επιστολή της που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής, η Μυρσίνη στην διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ την παραίτησή της από το ευρωψηφοδέλτιο, μετά την αποκάλυψη ότι εισέπραττε την σύνταξη της μητέρας της επί σχεδόν έξι χρόνια. 

Η  Λοϊζου έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στις 25 Φεβρουαρίου 2017, επειδή δεν είχε δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της, με αποτέλεσμα να εισπράττει παρανόμως την σύνταξή της για 69 μήνες. Η ποινή ήταν δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Το συνολικό ποσό που είχε εισπράξει παράνομα τους 69 μήνες ανέρχεται στα 52.000 ευρώ, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα, με τις προσαυξήσεις έχει ανέλθει στα 94.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στις 14 Μαϊου η Λοϊζου δικάζεται και πάλι για φορολογικά αδικήματα, τα οποία αφορούν χρέη ύψους 180.000 ευρώ προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, της επιστολής προηγήθηκε επικοινωνία της Λοϊζου με το Μαξίμου, από το οποίο της ζητήθηκαν εξηγήσεις, καθώς δεν γνώριζε το θέμα – άλλωστε και η ίδια δεν το ανέφερε στις συζητήσεις που είχε όταν της έγινε η πρόταση να είναι υποψήφια.

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς οι εξηγήσεις που έδωσε σε κορυφαίο υπουργό δεν κρίθηκαν επαρκείς και αποφασίσθηκε η ίδια να αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο. Για το θέμα ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στην σύνοδο κορυφής.

Υπογραμμίζεται ότι η αποκάλυψη προκάλεσε εξαρχής αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν την κάλυψε και ουσιαστικά την άφησε μόνη της για να δώσει απαντήσεις.

Από το κόμμα δεν έγινε καμία αναφορά, ενώ την υπόθεση ανέλαβε να χειριστεί το Μαξίμου. Ενδεικτική της απόστασης είναι η δήλωση που έκανε στον Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Είμαι βέβαιος ότι η κυρία Λοΐζου δεν παίρνει τα χρήματα αυτά. Δεν μπορώ να γνωρίζω λεπτομέρειες της δικαστικής απόφασης».

Η γραφειοκρατία και ο πρώην σύζυγος

Στην επιστολή της, που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, η Μυρσίνη Λοΐζου αποδίδει στην γραφειοκρατία το γεγονός ότι συνέχισε να εισπράττει την σύνταξη της μητέρας της και το χρέος των 180.000 ευρώ στον πρώην σύζυγό της. 

«Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου από τον Υπουργείο Πολιτισμού» γράφει στην επιστολή της. «Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες.
Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων.
Και οι δύο υποθέσεις θα ήταν σκανδαλώδεις, εφόσον είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωση μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας.
Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που αποφάσισα να συνταχθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα και σπουδαία ζητήματα που μας αφορούν όλους, και όχι μικροπολιτικά κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένεια μου.
Επειδή ακριβώς η στόχευση μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο.»