Μ1Ε3 Abrams: Με φόντο την Ουκρανία οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν το κύριο άρμα μάχης τους

Ανακοινώθηκε ο «οδικός χάρτης».
Ints Kalnins via Reuters

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μαθήματα που προκύπτουν ως προς τα τεθωρακισμένα, τον ρόλο και την αποτελεσματικότητά τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πρόσφατα τον «οδικό χάρτη» για το Μ1E3 Abrams Main Battle Tank- το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του κύριου άρματος μάχης του, Μ1 Abrams.

Όπως ανακοινώθηκε, ο στρατός των ΗΠΑ δίνει τέλος στις προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο του M1A2 System Enhancement Package version 4 και αναπτύσσει το Μ1Ε3, που θα εστιάσει σε «βελτιώσεις δυνατοτήτων που απαιτούνται για να πολεμά και να νικά εναντίον μελλοντικών απειλών στο πεδίο μάχης του 2040 και μετά».

«Εκτιμούμε πως τα μελλοντικά πεδία μάχης περιλαμβάνουν νέες προκλήσεις για το άρμα μάχης καθώς μελετούμε πρόσφατες και εν εξελίξει συγκρούσεις» είπε ο ταξίαρχος Τζέφρι Νόρμαν, διευθυντής της Next-Generation Combat Vehicle Cross Functional Team. «Πρέπει να βελτιστοποιήσουμε την ευκινησία και την επιβιωσιμότητα του Abrams για να μπορεί το άρμα να συνεχίσει να πλησιάζει και να καταστρέφει τον εχθρό, ως ο “κορυφαίος θηρευτής” (apex predator) στα μελλοντικά πεδία μάχης».

via Associated Press

Ο στρατηγός Γκλεν Ντιν, Program Executive Officer for Ground Combat Systems, σημείωσε πως το Abrams δεν μπορεί πλέον να αυξήσει τις δυνατότητές τους χωρίς να αυξήσει το βάρος του και «πρέπει να μειωθεί το επιμελητειακό του αποτύπωμα...ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει υπογραμμίσει μια κρίσιμη ανάγκη για ενσωματωμένες προστασίες για τους στρατιώτες, που αναπτύσσονται εκ των έσω αντί απλά να προστίθενται».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ανάπτυξη του Μ1Ε3 Abrams θα περιλαμβάνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του M1A2 SEPv4 και θα ακολουθεί τη φιλοσοφία των πιο πρόσφατων προτύπων αρθρωτής αρχιτεκτονικής ανοικτών συστημάτων, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η τεχνολογική του αναβάθμιση, απαιτώντας λιγότερους πόρους. Αυτό, όπως υποστηρίζεται θα επιτρέψει τον σχεδιασμό ενός ελαφρύτερου άρματος με μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα, που θα είναι πιο αποτελεσματικό στο πεδίο της μάχης κατά την αρχική ένταξή του σε υπηρεσία και θα είναι εύκολη η αναβάθμισή του στο μέλλον.

via Associated Press

«Ο εκσυγχρονισμός αυτός θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία των τεθωρακισμένων ομάδων μάχης ταξιαρχίας ανά την υφήλιο μέσω μειωμένου αποτυπώματος υποστήριξης και αυξημένης επιχειρησιακής και τακτικής κινητικότητας» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Το «ντεμπούτο» του νέου άρματος αναμένεται στις αρχές της δεκαετίας του 2030.