ΤΟ BLOG
03/06/2018 08:24 EEST | Updated 03/06/2018 08:24 EEST

Μα ποιος είναι ο Vahan Yepremyan;

fotis karydas

Ο Vahan Yepremyan είναι ένας άνθρωπος που μοιάζει να βρήκε το νόημα της ζωής. Ζει στο Λος Άντζελες όπου εργάζεται ως δικηγόρος, ενώ έχει τη δική του εταιρία παραγωγής και διανομής ταινιών. Γράφει βιβλία για την επιχειρηματικότητα, δίνει διαλέξεις, ταξιδεύει πολύ. Αυτό που τον κάνει όμως να ξεχωρίζει από άλλους επιτυχημένους και δημιουργικούς ανθρώπους είναι το ανθρωπιστικό του έργο. 

Ο Vahan δίνει ένα τεράστιο μέρος των κερδών του σε φιλανθρωπίες, κυρίως στη Λατινική Αμερική, όπου συχνά ταξιδεύει και ασχολείται ο ίδιος με το χτίσιμο κατοικιών για οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή επλήγησαν από κάποια καταστροφή. Η φιλοσοφία του για τη ζωή συνοψίζεται λίγο πολύ στο ″βγάζω περισσότερα για να δώσω περισσότερα”. 

Ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει μέσω της συναδέλφου δικηγόρου Νίκας Καλιφατίδου. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που του παραχώρησε:

Είναι αρκετές 24 ώρες για όλες τις δραστηριότητές σας;

Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που διαθέτουμε και ο τρόπος που επιλέγουμε να τον διαχειριστούμε καθορίζει το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι αλλά και το ποιοι θα γίνουμε. Για μένα, οι μέρες μου αντιπροσωπεύουν το μικρόκοσμο της ζωής μου, δηλαδή, έτσι όπως περνάω τις μέρες μου, περνάω τη ζωή μου. Υπάρχουν πολλά τα οποία μας αποσπούν την προσοχή σήμερα και είναι εύκολο να παρασυρθούμε σκεπτόμενοι το παρελθόν ή το μέλλον, αλλά πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο παρόν για να πετύχουμε κάτι. Για να αξιοποιήσω στο έπακρον την κάθε μέρα, σχεδιάζω τις δραστηριότητές μου εκ των προτέρων, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές ανάλογα με τη σημασία που έχουν για εμένα. Αυτό με απελευθερώνει, ώστε να μπορώ να είμαι παρών σε όλα όσα κάνω - δεν χρειάζεται να αγχώνομαι για το ότι ίσως να έπρεπε να βρίσκομαι κάπου αλλού, επειδή όλα είναι προγραμματισμένα στην ατζέντα μου. Έτσι, αν είμαι με έναν επαγγελματία πελάτη, τότε είμαι πλήρως συγκεντρωμένος στο ραντεβού αυτό. Αν συγγράφω ένα βιβλίο ή προετοιμάζομαι για μια συζήτηση, το μυαλό μου επικεντρώνεται στο έργο αυτό. Η μέρα αποτελείται από είκοσι τέσσερις ώρες και εξαρτάται από τον καθένα από εμάς να τις αξιοποιήσει στο έπακρο.

 Τι αγαπάτε περισσότερο από όλα τα πράγματα που κάνετε;

Είναι δύσκολο να επιλέξω ένα πράγμα σε σχέση με το άλλο, αφού όλα όσα κάνω εξυπηρετούν έναν σκοπό και καθορίζουν το ποιος είμαι ως άνθρωπος. Μου αρέσει να είμαι δικηγόρος εμπορικού δικαίου και να βοηθάω τους επιχειρηματίες να φέρνουν τις ιδέες τους στην πραγματικότητα καθώς χτίζουν και αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους. Αυτή ήταν η κύρια ενασχόληση μου επί είκοσι χρόνια τώρα, και οι περισσότεροι από τους πελάτες μου είναι μαζί μου περισσότερο από μια δεκαετία, έτσι έχουμε πλέον γίνει φίλοι. Αυτές οι μακροχρόνιες σχέσεις καθιστούν την εργασία πιο ικανοποιητική. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω, επίσης, ότι η διδασκαλία και ενίοτε οι ομιλίες μου σε επιχειρηματίες είναι από τις πιο αγαπημένες μου ενασχολήσεις διότι έτσι μοιράζομαι την εμπειρία και τις γνώσεις μου. Μιλάω για θέματα όπως η επίτευξη επιχειρηματικής επιτυχίας, αφαιρώντας τις πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να καταφέρουμε τους στόχους μας! Είναι ένας συνειδητός τρόπος επιχειρηματικότητας και δέκα μαθήματα που θα αλλάξουν τη ζωή σας.

Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό για μένα, αλλά επίσης απολαμβάνω την παραγωγή και διανομή ταινιών, επειδή μου επιτρέπει να αξιοποιήσω τη δημιουργική πλευρά μου. Η ιστορία είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που κάνω ως σκηνοθέτης και δικηγόρος και αγαπώ τους ανθρώπους που διασκεδάζουν.

archive

Βρίσκω επίσης πολύ μεγάλο νόημα στην ανθρωπιστική εργασία. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στον κόσμο και να συνδεθώ με τόσους καταπληκτικούς ανθρώπους καθ ’όλη τη διάρκεια της ζωής μου και είμαι τόσο ευγνώμων που μπορώ να δώσω κάτι πίσω. Αλλά πραγματικά, ο χρόνος που περνάω με την κόρη μου είναι η πιο ιδιαίτερη στιγμή για μένα. Μαθαίνω τόσο πολύ από αυτήν, είτε παίζουμε, εξερευνούμε τα βουνά γύρω από το L.A., ή μελετάμε ένα νέο θέμα μαζί. Το κλειδί για μένα ήταν να φέρω το στοιχείο του παιχνιδιού και το πάθος σε ό, τι κάνω. Είμαι στο καλύτερη δυνατή φάση όταν μπορώ να αξιοποιήσω τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μου και πραγματικά να ασχοληθώ με τον εαυτό μου σε ό, τι κάνω σε κάθε στιγμή.

archive

Εάν έπρεπε να επιλέξετε να κερδίσετε μία από τις μεγαλύτερες δίκες στις ΗΠΑ και να σώσετε ένα μικρό χωριό στη Λατινική Αμερική, τι θα επιλέγατε και γιατί;

Αν μπορούσατε να δείτε το ημερολόγιό μου και το βιβλιάριο επιταγών μου, θα μπορούσατε μάλλον να μαντέψετε την απάντηση. Ξοδεύω πολύ χρόνο και πόρους στη Λατινική Αμερική γιατί είμαι παθιασμένος με το έργο που κάνουμε εκεί.

Ενώ είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν δικηγόροι συνείδησης εκεί έξω που αγωνίζονται για τις μεγάλες μάχες στην αίθουσα του δικαστηρίου, είναι εξίσου σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν γυρίζουμε τις πλάτες μας σε όσους έχουν ανάγκη. Έχουμε αρκετούς δικηγόρους που κερδίζουν μεγάλες δίκες, αλλά όχι αρκετούς από εμάς να βοηθάμε τους λιγότερο τυχερούς. Έτσι, αυτό θα ήθελα να επιλέξω προσωπικά.

Ο Neale Donald Walsch είναι ένας συγγραφέας που θαυμάζω πάρα πολύ (και τελικά είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω φέτος, κάτι που ήταν θαυμάσιο) και έχει ένα απόσπασμα που μου λέει συχνά: «Η ζωή σου δεν είναι για σένα. Πρόκειται για τη ζωή όλων όσων αγγίζετε. ”Ευτυχώς για μένα, είμαι σε θέση να κάνω και τα δύο - να πολεμήσω τον μεγάλο αγώνα για λογαριασμό των πελατών μου, αλλά και να δώσω πίσω όποτε μπορώ.

archive

Γιατί κατασκευάζετε προσωπικά σπίτια με τα μικρά παιδιά στη Λατινική Αμερική;

Είναι ένα πράγμα να γράψω μια επιταγή, αλλά θεωρώ πιο σημαντικό να βρεθώ εκεί έξω να ξοδέψω χρόνο με και να έχω επαφή ο ίδιος προσωπικά με τους ντόπιους. Όταν εργάζομαι με τους ίδιους το ανθρώπους, συναντώντας την οικογένειά τους και παίζοντας με τα παιδιά τους, αρχίζω να εκτιμώ και να κατανοώ τον τρόπο ζωής τους με τρόπους που δεν θα μπορούσα να το κάνω αν απλώς έμενα σπίτι και έστελνα χρήματα. Εάν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μια διαχρονική διαφορά σε μέρη όπως η Λατινική Αμερική, θα το επιτύχουμε αυτό μόνο μέσα από τις σχέσεις. Δεν μπορούμε να περνάμε μπροστά με μια λύση προπαρασκευασμένη και να αναμένουμε να αλλάξουμε άμεσα ζωές. Αλλά όταν αφιερώνουμε χρόνο για να ακούσουμε και να γνωρίσουμε τους ντόπιους και τον πολιτισμό τους, οι μακροχρόνιες λύσεις αρχίζουν να αποκαλύπτονται. Κλείνοντάς το αυτό, όταν πηγαίνω σε ένα από αυτά τα ταξίδια, συνειδητοποιώ ότι όλο αυτό με αλλάζει και με βοηθάει να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Επιστρέφω με μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού, σαφήνειας και εστίασης σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή.

archive

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου;

Οι άνθρωποι κατευθύνονται από τόσες πολλές διαφορετικές αξίες - αγάπη, ασφάλεια, προσωπική ανάπτυξη, σημασία - έτσι δεν θα προσποιηθώ ότι έχω μια απάντηση που να μπορεί να καλύψει τους πάντες. Αλλά ακολουθώ δύο κατευθυντήριες ερωτήσεις:Τι μπορώ να κάνω για να μάθω και να εμπλουτίσω σαν άνθρωπος; Και τι μπορώ να κάνω για να δώσω πίσω; Αυτοί είναι οι κινητήριες δυνάμεις που με ώθησαν να ολοκληρώσω τόσα πολλά στη ζωή μου.

Είναι τόσο σημαντικό να αλλάξετε την ερώτηση από το ”Τι μπορώ να κάνω;” στο ”Τι μπορώ να δώσω;” Όταν μετανάστευσα για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ερωτεύτηκα το αμερικανικό όνειρο και επικεντρώθηκα σε όλες τις ευκαιρίες θα μπορούσαν να με ωφελήσουν για την περαιτέρω καριέρα μου. Αλλά σύντομα συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη ζωή από ό, τι η επιτυχία και άλλαξα την ερώτηση. Άρχισα να ρωτώ «Τι αξία μπορώ να φέρω στους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρώ;» Με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι ο σκοπός της μάθησης, ο σκοπός της επιτυχίας είναι να είναι κανείς σε θέση να δώσει περισσότερα στους άλλους. Είναι ένας όμορφος κύκλος.

Στο κάτω κάτω της γραφής, θέλω απλώς να ξέρω ότι έκανα τη διαφορά, ότι άγγιξα τη ζωή κάποιου και ότι έκανα τον κόσμο αυτόν καλύτερο με κάποιο τρόπο. Φυσικά, ελπίζω ότι η ζωή μου θα αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά ακόμα κι αν η έκτασή μου ποτέ δεν εκτείνεται τόσο μακριά, νομίζω ότι είναι ακόμα σημαντικό να έχουμε αυτόν τον στόχο και να τον ακολουθήσουμε. Δεν πρόκειται για το στόχο τον ιδιο, αλλά για το ταξίδι και για το ποιον έχω συναντήσει μέσα από αυτόν τον στόχο.

archive

Αν μπορούσατε να επιλέξετε, σε ποιο μέρος του κόσμου θα θέλατε να ζήσετε;

Λοιπόν, μου αρέσει να ταξιδεύω και έχω επισκεφτεί 67 χώρες (και ακόμα τις μετράω!). Κάθε τόπος έχει τις δικές του μυρωδιές, γεύσεις, αξιοθέατα και ήχους, και ανακαλύπτοντας κάποια νέα γεύση ή εμπειρία γεμίζω με ενθουσιασμό. Αλλά την ίδια στιγμή, αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ερχόμενος από τη Σοβιετική Ένωση, είμαι ευγνώμων και ευχαριστώ για τα πάντα που μου έδωσε αυτή η χώρα και όπως ανέφερα, η αποστολή μου είναι να δώσω πίσω.

Πιο συγκεκριμένα, μένω στο Λος Άντζελες και δεν βλέπω τον εαυτό μου να φεύγει σύντομα. Το LA έχει μια μοναδική ενέργεια γι ’αυτό, ένα επιχειρηματικό πνεύμα που έχει τις ρίζες του στην Καλιφόρνια Gold Rush του 1849. Οι άνθρωποι κινούνται εδώ από παντού, επειδή θέλουν να κάνουν κάτι με τη ζωή τους και υπάρχει μια δυναμική στον αέρα, είναι σχεδόν χειροπιαστό! Ως επιχειρηματίας και ως κάποιος που δουλεύει με επιχειρηματίες, ευδοκιμώ στην ενέργεια εδώ. Οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω εδώ αλλάζουν τον κόσμο και η ενέργειά τους με εξουσιοδοτεί να κάνω περισσότερα, οπότε το Λ.Α. είναι μια πολύ καλή βάση για μένα.

Τι γνωρίζετε για την Ελλάδα; Σκοπεύετε να μας επισκεφθείτε στο εγγύς μέλλον;

Η Ελλάδα με γοητεύει εδώ και πολύ καιρό. Ως χώρα γενέτειρας της δημοκρατίας, η χώρα σας έχει συμβάλει τόσο πολύ στον σύγχρονο κόσμο. Προσθέστε εκείνη τη δυτική φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τις πολιτικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τους Ολυμπιακούς αγώνες και είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά μοναδική. Αλλά αν αυτό ακούγεται ακαδημαϊκό ή αφηρημένο, θα ήθελα επίσης να πω ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για επίσκεψη λόγω του λαού της. Η φιλοξενία και η καλοσύνη που έχω βιώσει, συν το εκπληκτικό φαγητό και την ομορφιά των τόπων όπως η Σαντορίνη, κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει ανάμεσα στις πολλές χώρες που έχω επισκεφθεί. Στην πραγματικότητα, ελπίζω να επισκεφθώ ξανά τη χώρα σας σύντομα, ίσως στην επερχόμενη περιοδεία μου!

Τι φοβάστε περισσότερο στη ζωή;

Δεν έχω πραγματικά μεγάλους φόβους, καθώς πιστεύω ότι ανεξάρτητα από το πώς εκτυλίσσεται η ζωή, μας δίνεται η ευκαιρία να ασκούμε θάρρος, να μεγαλώνουμε και να μαθαίνουμε. Υπάρχει μια αίσθηση στην οποία θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το φόβο, διότι χωρίς φόβο δεν μπορούμε να έχουμε θάρρος ή τόλμη. Έτσι, αντί να ξεφύγω από το φόβο, τον αγκαλιάζω και τον χρησιμοποιώ ως ένα σημάδι που δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πάω για να αμφισβητήσω τον εαυτό μου.

Αν αλλάξετε τη σχέση σας με το φόβο, αλλάξτε τη νοοτροπία σας, αντί να παραλύσετε και να σας μείνετε πίσω, θα σας προσφέρει καύσιμα και κίνητρα για να συνεχίσετε. Για παράδειγμα, είχα έντονο φόβο δημόσιας ομιλίας και αντί να την αφήσω να με κρατήσει κάτω, με τροφοδότησε να σηκωθώ και να αρχίσω να μιλάω. Ως αποτέλεσμα, μπόρεσα να μοιραστώ το μήνυμά μου και να φτιάξω εκπληκτικές διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο μέσα από κάτι που με τρομοκρατούσε!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό που έρχεται φέτος. Αρχικά, συνεργάζομαι σε ένα βιβλίο με την εκπληκτική Shelly Lefkoe του Ινστιτούτου Lefkoe για την επιχειρηματική νοοτροπία. Εστιάζουμε στο πώς να εντοπίσουμε και να απαλλαγούμε από τις περιοριστικές πεποιθήσεις που μας κρατούν πίσω. Νομίζω ότι θα είναι πραγματικά πρωτοποριακό για τους επιχειρηματίες και για τους ανθρώπους που έχουν επιχειρηματική ιδέα, αλλά έχουν απομακρυνθεί από το φόβο ή τη διστακτική νοοτροπία.

Έπειτα, εχω προγραμματισμένες αρκετές συνομιλίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Business School του Πανεπιστημίου Cambridge, ένα στο Πανεπιστήμιο Mindvalley στο Ταλίν στην Εσθονία και αρκετές στις ΗΠΑ.

Και φυσικά, θα συνεχίσω να δουλεύω με επιχειρηματίες και επαγγελματίες πελάτες και να κάνω φιλανθρωπικό έργο. Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω στην Ελλάδα και να πραγματοποιήσω μια περιοδεία βιβλίου με την Shelly Lefkoe ή να μιλήσω σε μια εκδήλωση για να μοιραστώ τις ιδέες που εμπεριέχονται σε αυτό το βιβλίο. Οι ιδέες είναι τόσο ισχυρές, θέλουμε πραγματικά να ενδυναμώσουμε τους επιχειρηματίες και να αλλάξουμε την κοινωνία προς το καλύτερο μέσω της εξουσιοδότησης τους.

archive