Μάχες και ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών στα σύνορα Τατζικιστάν-Κιργιστάν, ένας νεκρός

Ενας πλανήτης σε ανάφλεξη.
Vladimir Pirogov via Reuters

Ενας συνοριοφύλακας του Τατζικιστάν σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ συνοριοφυλάκων του Τατζικιστάν και του Κιργιστάν τη νύχτα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η σύγκρουση, η οποία έλαβε χώρα την παραμονή μιας συνεδρίασης του περιφερειακού οργάνου ασφαλείας και στο πλαίσιο των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, ξεκίνησε αφού οι Κιργίζιοι συνοριοφύλακες κατηγόρησαν τους Τατζίκους ότι πήραν θέσεις σε τμήμα των συνόρων που δεν έχει οριοθετηθεί.

Τόσο το Κιργιστάν όσο και το Τατζικιστάν είναι σύμμαχοι με τη Ρωσία και φιλοξενούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, αλλά οι μάχες για θέματα συνόρων είναι συχνές και πέρυσι σχεδόν οδήγησαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Η πλευρά του Τατζικιστάν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι Κιργίζοι συνοριοφύλακες άνοιξαν απρόκλητα πυρά στο φυλάκιό τους.

Οι ηγέτες των δύο χωρών αναμένεται να παρευρεθούν σε μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ασφάλειας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, καθώς και μια σειρά από άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα