Μαύρες και μιγάδες ηθοποιοί υπέρ των ίσων δικαιωμάτων στο Φεστιβάλ των Καννών

Μαύρες και μιγάδες ηθοποιοί υπέρ των ίσων δικαιωμάτων στο Φεστιβάλ των Καννών
Tristan Fewings via Getty Images

Το φετινό φεστιβάλ των Καννών αποτέλεσε μια πλατφόρμα για πολιτικές διαμαρτυρίες: υπέρ της Παλαιστίνης, υπέρ των γυναικών και τώρα υπέρ των μαύρων και μιγάδων ηθοποιών.

Μετά τη συμβολική «κατάληψη» στο κόκκινο χαλί των Καννών από 82 γυναίκες με αίτημα τη «μισθολογική ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών στον κινηματογράφο, 16 Γαλλίδες ηθοποιοί, μαύρες και μιγάδες, αποφάσισαν να κάνουν κάτι ανάλογο σήμερα για να καταγγείλουν την ελλιπή εκπροσώπηση των μαύρων καλλιτεχνών στην Έβδομη Τέχνη της Γαλλίας.

Antony Jones via Getty Images

Με επικεφαλής της Αϊσά Μαϊγκά, ηθοποιό και μιας εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Noire n’est pas mon métier», τις Γαλλίδες πρωταγωνίστριες υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μεγάρου των Φεστιβάλ η τραγουδίστρια από το Μπουρούντι Κάντζα Νιν, μέλος της επιτροπής του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Για χάρη των φωτογράφων, οι δεκαέξι γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Εϊ Χαϊνταρά, η Σόνια Ρολάν και η Φερμέν Ρισάρ, πόζαραν υψώνοντας στον αέρα τη γροθιά τους, προτού επιστρέψουν στην αίθουσα για την προβολή της ταινίας «Burning» του Κορέατη Λι Τσανγκ-ντονγκ.

Με την ευκαιρία της διαμαρτυρίας τους, ντύθηκαν όλες με δημιουργίες του οίκου Balmain, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οποίου Ολιβιέ Ρουστέινγκ είναι δεσμευμένος στον αγώνα υπέρ της πολυπολιτισμικότητας στον κόσμο.

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT via Getty Images

«Δυστυχώς για εμένα, δεν μου ήταν πάρα πολύ εύκολο να αντιληφθώ (στο βιβλίο) τα μειονοτικά σχόλια, την αδιαφορία και τη διάκριση που όλες εκείνες υπέμειναν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους» επισήμανε ο δημιουργός σε ένα δελτίο τύπου.

Στο βιβλίο, που παρουσιάστηκε πριν από το Φεστιβάλ, οι 16 ηθοποιοί αφηγούνται τα κλισέ και τα αστεία, έως και ρατσιστικά, που άκουσαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους στη Γαλλία.

«Ευτυχώς τα χαρακτηριστικά σας είναι λεπτεπίλεπτα», «μιλάτε αφρικανικά;», «είστε πολύ μαύρη για να υποδυθείτε μια μιγάδα», «δεν είστε αρκετά Αφρικανή για να υποδυθείτε μια Αφρικανή» ήταν μερικά από τα σχόλια που βρέθηκε αντιμέτωπη, για παράδειγμα, η ηθοποιός Ναντέζ Μποσόν Ντιάν.

Andreas Rentz via Getty Images

(ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP)

Δημοφιλή