ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/06/2016 07:14 EEST | Updated 09/06/2016 07:15 EEST

Όλο και πιο...μακριά η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Tα τα τέσσερα σενάρια

Alkis Konstantinidis / Reuters
A tourist uses an ATM at a closed Attica Bank branch in Athens, Greece July 13, 2015. Euro zone leaders clinched a deal with Greece on Monday to negotiate a third bailout to keep the near-bankrupt country in the euro zone after a whole night of haggling at an emergency summit. The graffiti reads,

Όλο και πιο...μακριά φαίνεται πως είναι η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls αφού ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε την Τετάρτη ότι υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές από το φθινόπωρο αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχουν η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Βασική προϋπόθεση δε για μια θετική απόφαση είναι μια σημαντική επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες και η αποκατάσταση της αίσθησης ασφάλειας στο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται πως μεταξύ των προτάσεων της Τράπεζας της Ελλάδας είναι η αλλαγή στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων με το όριο να παραμείνει στα 420 ευρώ την εβδομάδα αλλά οι καταθέτες δεν θα χάνουν το δικαίωμα ανάληψης στην μία εβδομάδα, αφού θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες να κάνουν ανάληψη ως και 840 ευρώ. Ένα δεύτερο σενάριο είναι η χορήγηση δυνατότητας σωρευτικής ανάληψης για έναν μήνα, δηλαδή για 1.680 ευρώ ενώ υπάρχει και η εκδοχή – που επίσης εξετάζεται- της αύξησης του ορίου ανάληψης στα 500 ευρώ την εβδομάδα με ταυτόχρονη αύξηση και του χρονικού περιθωρίου σωρευτικής ανάληψης στις δύο εβδομάδες, δηλαδή 1.000 ευρώ ανά πάσα στιγμή μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Υπάρχει βέβαια πάντα και η πρόταση της απελευθέρωσης του λεγόμενου «νέου» χρήματος, ειδικά για τις επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή τα νέα χρήματα που μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς κίνησης.