ΔΙΕΘΝΕΣ
17/03/2019 18:12 EET | Updated 17/03/2019 22:45 EET

Μάλι: Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών σε στρατόπεδο

Η επίθεση έγινε την Κυριακή, από «μια ομάδα που έφθασε με μοτοσικλέτα και αυτοκίνητα» στο σημείο.

ALAIN JOCARD via Getty Images

Στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών εναντίον στρατοπέδου στο κέντρο του Μαλί την Κυριακή, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ξεκινά από τέσσερις και φθάνει τους 16 νεκρούς. Ο αριθμός δεν είναι ακόμη ακριβής, αλλά θα είναι «βαρύς», δήλωσαν πηγές ασφαλείας, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος της πόλης Καρέρι.

Το στρατόπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαλί (FAMa) στην Ντιούρα, ανατολικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Μόπτι, δέχθηκε επίθεση την Κυριακή από «μια ομάδα που έφθασε με μοτοσικλέτα και αυτοκίνητα» στο σημείο, σύμφωνα με πηγή του στρατού.

«Πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δήμαρχος της πόλης Καρέρι, της πιο κοντινής στην Ντιούρα, ο Γιούσουφ Κουλιμπάλι, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι ο ίδιος μέτρησε τουλάχιστον 16 νεκρούς στρατιώτες.

«Οι άνδρες μας ανταπέδωσαν. Εγώ είδα τουλάχιστον τέσσερα πτώματα καταγής. Δεν έχουμε ακριβή απολογισμό , όμως υπάρχουν πολλές ζημιές», εξήγησε άλλη στρατιωτική πηγή που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή ασφαλείας έκανε λόγο από την πλευρά της για «βαρύ απολογισμό τουλάχιστον οκτώ νεκρών».

«Υπάρχουν στρατιώτες που είναι νεκροί, άλλοι είναι αγνοούμενοι, άλλοι τραυματίες. Δεν θα ήθελα ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τον αριθμό των 15 νεκρών στρατιωτών. Ένας άνθρωπος πεσμένος καταγής δεν είναι κατ΄ανάγκην νεκρός», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Εξάλλου, ξένη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως, «διεξάγονται επαληθεύσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των τουλάχιστον 15 νεκρών», που ανέφεραν πολίτες στην Ντιούρα.

Παρά την παρουσία της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί (Minusma) , την ισχυρή γαλλική στρατιωτική παρουσία και τη δημιουργία της περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης G5-Σαχέλ, η τζιχαντιστική βία επιμένει στη χώρα, με 237 επιθέσεις να έχουν καταγραφεί το 2018, 11 περισσότερες απ΄ό,τι το 2017.

Οι αρχές του Μαλί και οι διεθνείς δυνάμεις περίμεναν ότι η βία θα μειωνόταν στο κέντρο της χώρας αφού ανακοίνωσαν τον θάνατο, στα τέλη Νοεμβρίου, από επιδρομή των γαλλικών δυνάμεων, του σαλαφιστή ιερωμένου Αμαντού Κούφα, επικεφαλής των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Όμως ο τελευταίος είναι «πιθανόν» να βρίσκεται ακόμη εν ζωή, παραδέχθηκε το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού, μετά την πρόσφατη κυκλοφορία ενός βίντεο, όπου εμφανίζεται ένας άνδρας να παρουσιάζεται ως ο Αμαντού Κούφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters