22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
25/09/2021 11:53 EEST

Μαρόκο: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος και πιο παράξενος Αγκυλόσαυρος στην Γη

Δεν αποκλείεται να πρόκειται για πρώιμο είδος από τον οποίο εξελίχθηκαν μεταγενέστερες γενιές.

Mark Stevenson/Stocktrek Images via Getty Images
Τρικεράτοπας, Αγκυλόσαυρος και Στεγόσαυρος κατά την διάρκεια της Κρητιδικής και της Ιουρασικής περιόδου της Γης.

Παλαιοντολόγοι ανκάλυψαν στα βουνά του Μέσου Άτλαντα στο Μαρόκο, απολιθώματα του αρχαιότερου και πιο παράξενου Αγκυλόσαυρου στην Γη.

Πρόκειται για τον πρώτο δεινόσαυρο στην ιστορία του οποίου οι ακίδες που αποτελούσαν την πανοπλία του και κάλυπταν το σώμα του δεν ήταν ενσωαμτωμένες στο δέρμα αλλά στον σκελετό.

Όπως είπε η παλαιοντολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, Δρ. Σουζάνα Μέιντμεντ, «Είναι πολύ παράξενο και εντελώς ασυνήθιστο. Συνήθως βλέπουμε την πανοπλία στους Στεγόσαυρους και στους Αγκυλόσαυρους ενσωματωμένη στο δέρμα. Στην προλειμένη περίπτωση η πανωπλία δεν είναι απλά προσαρτημένη στον σκελετό αλλά στα πλευρά».

Οι ερευνητές του μουσείου αγόρασαν το απολίθωμα από έναν ιδιωτικό συλλέκτη με το ποσό να παραμένει μυστικό. Υποψιάστηκαν αρχικά ότι τα οστά μπορεί να ανήκουν σε ένα νέο είδος στεγόσαυρου που εντόπισαν από την ίδια περιοχή το 2019, αλλά η μικροσκοπική ανάλυση λεπτών τμημάτων του απολιθώματος αποκάλυψε διακριτικά σχέδια ινών μοναδικά στους αγκυλοσαύρους.

Η ανακάλυψη ήταν τόσο ασυνήθιστη που οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν το απολίθωμα μπορεί να ήταν ψεύτικο, αλλά περαιτέρω επιθεώρηση χρησιμοποιώντας έναν αξονικό τομογράφο δεν βρήκε σημάδια ότι είχε κατασκευαστεί ή παραποιηθεί.

Το απολίθωμα χρονολογείται στη μέση Ιουρασική περιόδο, πριν από περίπου 168 εκατομμύρια χρόνια, υποδηλώνοντας ότι το ζώο ήταν ένας από τους προηγούμενους αγκυλοσαύρους που περιπλανήθηκε στη Γη. Πέρα από το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως το παλαιότερο απολίθωμα αγκυλοσαύρου που είναι γνωστό μέχρι τώρα, είναι επίσης το πρώτο που βρέθηκε στην Αφρική.

Σύμφωνα μάλιστα με την Δρ. Σουζάνα Μέιντμεντ, δεν αποκλείεται να πρόκειται για πρώιμο αγκυλόσαυρο από τον οποίο εξελίχθηκαν μεταγενέστερες γενιές.

Οι Αγκυλόσαυροι (Ankylosaurus) είναι γένος ορνιθισχίων δεινοσαύρων, το οποίο έζησε στο ύστερο Κρητιδικό, πριν 66,5 με 65,5 εκατομμύρια χρόνια στην Βόρεια Αμερική. Ήταν μεγάλοι φυτοφάγοι θωρακισμένοι δεινόσαυροι. Αν και δεν έχει βρεθεί κάποιος ολοκληρωμένος σκελετός του, ο αγκυλόσαυρος θεωρείται ο αρχέτυπος θωρακισμένος δεινόσαυρος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αγκυλόσαυρος έφτανε σε μήκος τα 8 με 9 μέτρα και βάρος 4-7 τόνους. Μια εκ νέου περιγραφή με βάση το μεγαλύτερο κρανίο που έχει βρεθεί τοποθετεί το μέγιστο μήκος του σε 6,25 μέτρα.

Το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του αγκυλόσαυρου είναι η πανοπλία του, η οποία κάλυπτε το σώμα του δεινόσαυρου και αποτελείτο από ακίδες και οστέινες πλάκες.

Ακόμη και τα βλέφαρά του είχαν οστέινες προστατευτικές πλάκες. Επίσης είχαν και ένα οστέινο ρόπαλο στην άκρη της ουράς τους για περισσότερη προστασία που ζύγιζε 30 κ. Εξαιτίας του μεγέθους και της πανοπλίας του ο αγκυλόσαυρος ήταν μια δύσκολη λεία.

 

Πηγή: The Guardian, Wikipedia