Αρχαίο τσουνάμι εκτόξευσε βράχο 1.300 τόνων στα Τόνγκα – μια εντυπωσιακή ένδειξη φυσικής καταστροφής πριν από 7.000 χρόνια
Ένας τεράστιος βράχος, βάρους περίπου 1.300 τόνων, εντοπίστηκε στα νησιά Τόνγκα και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν μεταφερθεί ποτέ από κύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η ανακάλυψη ρίχνει φως σε ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που έπληξε την περιοχή πριν από περίπου 7.000 χρόνια και ενισχύει την κατανόησή μας για προϊστορικές φυσικές καταστροφές στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο εντυπωσιακός ογκόλιθος, γνωστός ως Maka Lahi, έχει διαστάσεις 14 x 12 x 6,7 μέτρα και βρίσκεται πάνω από 200 μέτρα προς την ενδοχώρα του νησιού Tongatapu. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από τον Martin Köhler της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, αναφέρει το New Scientist.
«Καθώς ερευνούσαμε τη νότια ακτή του νησιού, αναζητώντας ενδείξεις παλαιότερων τσουνάμι, τοπικοί αγρότες μάς υπέδειξαν έναν τεράστιο βράχο που δεν περιμέναμε να βρούμε σε αυτό το σημείο. Ήταν έκπληξη. Βρισκόταν εκτός της αρχικής μας περιοχής μελέτης και η παρουσία του εκεί υποδήλωνε μετακίνηση από έντονη θαλάσσια δραστηριότητα», δήλωσε ο Köhler.
Ο βράχος, καλυμμένος πλέον από πλούσια βλάστηση, μελετήθηκε μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης. Η επιστημονική ομάδα προσδιόρισε την πιθανή προέλευσή του σε έναν παράκτιο γκρεμό, σε υψόμετρο άνω των 30 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σύμφωνα με αριθμητικά μοντέλα, ένα τσουνάμι με κύματα ύψους έως 50 μέτρων και διάρκεια περίπου 90 δευτερολέπτων θα ήταν απαραίτητο για να αποκολλήσει και να μεταφέρει τον ογκόλιθο έως τη σημερινή του θέση. Πρόκειται πιθανότατα για τον μεγαλύτερο βράχο στον κόσμο που έχει ποτέ μετακινηθεί από κύμα.
Η χρονολόγηση της γεωλογικής αυτής μετακίνησης τοποθετεί το γεγονός στην Ολόκαινο εποχή, περίπου 7.000 χρόνια πριν – μια περίοδο έντονης γεωλογικής δραστηριότητας, κατά την οποία ήταν συχνοί τόσο οι υποθαλάσσιοι σεισμοί όσο και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.
Η σημασία της ανακάλυψης του Maka Lahi ξεπερνά τα σύνορα της Τόνγκα. Η κατανόηση των ακραίων γεωλογικών γεγονότων του παρελθόντος, και ιδιαίτερα αυτών που μπορούν να μετακινήσουν ογκόλιθους βάρους εκατοντάδων ή και χιλιάδων τόνων, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων από τσουνάμι.