ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/04/2018 10:47 EEST

Μαθητές από τα Γιάννενα στην πρώτη θέση του πανελλήνιου διαστημικού διαγωνισμού Cansat in Greece

/ CanSat in Greece

H μαθητική ομάδα «ZephyrusII» από τα Ιωάννινα κατέκτησε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής «CansatinGreece» και κέρδισε επάξια το εισιτήριο για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα γίνει τον Ιούνιο, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας.

Στην ομάδα συμμετέχουν 9 μαθητές από το 7ο Λύκειο, μια μαθήτρια από τη Ζωσιμαία Σχολή και ένας μαθητής από το 9ο ΓΕΛ. Οι μαθητές και οι δύο καθηγητές που εργάστηκαν μαζί τους, δημιούργησαν ένα δορυφόρο μικρών διαστάσεων και υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε τα συγχαρητήριά του στους μαθητές και τους καθηγητές, ευχόμενο καλή επιτυχία στον διαγωνισμό και τονίζοντας πως θα καταβάλει προσπάθειες για να υποστηρίξει τη συμμετοχή τους. Επίσης, συνεχάρη και την μαθητική ομάδα «Polyclitus» του Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, αλλά και την ομάδα «UrsaMinor» του 1ου ΕΠΑΛ Πρέβεζας που κέρδισε την τρίτη θέση στο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής με στόχος του είναι η εξοικείωσή των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο.

Οι ομάδες αποτελούνται από 4 με 6 μέλη και καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού για να την εκτελέσει. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή με την βοήθεια αλεξίπτωτου εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα.

Ο μαθητικός διαγωνισμός αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου. Φέτος για πρώτη χρονιά ο διαγωνισμός διέθετε κατηγορία και για προπτυχιακούς φοιτητές. Ο διαγωνισμός CanSats in Europe διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Από τότε έχουν λάβει χώρα επτά ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και 2014.