Eκτός Μαξίμου ο Γρηγόρης Δημητριάδης, εκτός ΕΥΠ ο Κοντολέων: Παραιτήσεις και μείζονα ερωτήματα

Με πρωθυπουργική απόφαση αποδεκτές άμεσα οι δύο παραιτήσεις, Προηγήθηκε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για εμπλοκή στην υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μέσω του λογισμικού Predator.
Ο παραιτηθείς ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. (EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Ο παραιτηθείς ΓΓ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. (EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Eurokinissi

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η είδηση των παραιτήσεων του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και αμέσως μετά του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, στον απόηχο και δημοσιεύματος της εφημερίδας των Συντακτών, που εμπλέκει τον πρώτο στην υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, μέσω του οποίου παραβιάστηκε το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ενώ επιβεβαιώθηκε απόπειρα (;) παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Η παραίτηση έγινε γνωστή λίγο μετά το μεσημέρι με την εξής λακωνική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού:

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

50′ λεπτά αργότερα, οι πολιτικοί συντάκτες έλαβαν νέο μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, με δεύτερη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, με την οποία γίνεται γνωστό ότι υπέβαλε την παραίτησή του και ο Διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων:

Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Ακρόαση, του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), Χρήστου Ράμμου, κατόπιν σχετικών αιτημάτων. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Υπουργοί Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ακρόαση, του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), Χρήστου Ράμμου, κατόπιν σχετικών αιτημάτων. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Υπουργοί Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Μαξίμου: Δεν έχει σχέση με το Predator η παραίτηση Δημητριάδη

Σε μία πρώτη κίνηση για να δώσει απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα που ανακύπτουν, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται να αποδέχονται επί της ουσίας τις εξηγήσεις που ήδη είχε δώσει ο ΓΓ του πρωθυπουργού (και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη), αρνούμενος κάθε ανάμειξή του στην αγοραπωλησία ή χρήση του παράνομου λογισμικού Predator, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας . Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές καθιστούν σαφές πως η παραίτηση έχει να κάνει «με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

Ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης είχε απαντήσει πριν από μερικά 24ωρα σε δημοσιογραφικό ερώτημα σχετικά με το εάν εμπλέκεται στην υπόθεση Predator:

«[Δ]ιαβλέπω ότι εμμένετε στην θεωρία περί ιθύνοντος ρόλου μου σε ένα νήμα που οδηγεί σε παράνομα κυκλώματα και δραστηριότητες. Πλέον, βεβαιώνομαι ότι απευθύνεστε κακόπιστα με νέα ερωτήματά σας, παρόλο που ήδη έχετε λάβει από πλευράς μου τις απαντήσεις για την έρευνά σας. Η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα».

Καμία κάλυψη στον Διοικητή της ΕΥΠ, που βρίσκεται εκτεθειμένος

Αντίθετα, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία ή σχόλιο για την παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος εμφανίζεται έκθετος, αφού στην ανακοίνωση της παραίτησης που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού γίνεται ευθέως λόγος για ”λανθασμένες ενέργειες”.

Ωστόσο, η εφημερίδα των Συντακτών υποστήρίζει σε δημοσίευμά της στις 3 Ιουνίου 2022, ότι η εταιρεία Intellexa, που εμπορεύτηκε στην Ελλάδα ”το παράνομο λογισμικό Predator με το οποίο χακαρίστηκε το κινητό του Κουκάκη”, καθώς και η εταιρεία Krikel που σύμφωνα με το inside story φέρεται να προμήθευσε λογισμικό υποκλοπών στο Δημόσιο, εμφανίζονται να συνδέονται με τρίτα πρόσωπα ή εταιρείες που είχαν σχέσεις με τον Γρηγόρη Δημητριάδη ή με εταιρείες που συνδέονται μαζί του.

Το παζλ είναι μεγάλο, με ορισμένα κομμάτι να λείπουν επί του παρόντος, ωστόσο το γεγονός ότι η ΕΥΠ παραμένει υπό τον ευρύτερο τομέα πολιτικής ευθύνης του πρωθυπουργού καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητους τους χειρισμούς της και εξηγεί την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την αποπομπή του Κοντολέοντα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μέσα στις επόμενες ώρες.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα δημοσιεύματα του Inside Story και της εφημερίδας των Συντακτών για την υπόθεση Predator...

Iδιαίτερα από μέρους του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς εκ των πραγμάτων ο ίδιος εμφανίζεται να θέτει ερωτήματα που οφείλουν να απαντηθούν, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει την διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης και στο Δημαρχείο του Δ. Φαιστού στις Μοίρες όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη και αγροτικούς φορείς. Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)
Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης και στο Δημαρχείο του Δ. Φαιστού στις Μοίρες όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη και αγροτικούς φορείς. Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Inside Story , 27 Ioυλίου 2022

Στις 11 Απριλίου 2022 το inside story αποκάλυψε ότι επί δέκα εβδομάδες τουλάχιστον το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν παγιδευμένο με ένα πανίσχυρο (και πανάκριβο) λογισμικό κατασκοπείας ονόματι Predator (Αρπακτικό). Τρεις μήνες αργότερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας που ανέλαβε να ελέγξει την υπόθεση διαβεβαίωσε ότι όλα είχαν γίνει καλά από τις υπηρεσίες ασφαλείας χωρίς να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών τους οποίους είχε καταθέσει ο Κουκάκης και οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας, δεν εξέτασε ακόμα δραστηριότητα κυπριακών εταιρειών που συνδέονται με την παραγωγό του λογισμικού ή και συναλλάσσονται με το δημόσιο. Αν το έκανε η εικόνα της κυβερνητικής δραστηριότητας στο ζήτημα της χρήσης των παράνομων λογισμικών θα έμοιαζε λιγότερο αθώα.

Η χρήση spyware για παρακολούθηση στόχων είναι απολύτως παράνομη στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν χρησιμοποιείται εναντίον ενός δημοσιογράφου του επιχειρηματικού και οικονομικού ρεπορτάζ με αρκετές αποκαλύψειςσκανδάλων στο βιογραφικό του. Τη μόλυνση του κινητού του Κουκάκη πιστοποίησε το Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών, όπως και την παρακολούθηση της εξάπλωσης των λογισμικών κατασκοπείας. Πριν από την παραβίαση του κινητού του Κουκάκη, είχε ανιχνεύσει τις παραβιάσεις –με το ίδιο ή με άλλα λογισμικά– δεκάδων κινητών δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών, μεταξύ άλλων από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας μπιν Σαλμάν (που αυτές τις ημέρες επισκέπτεται τη χώρα μας) ή την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που τελικά παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε το λογισμικό παραβίασης του τηλεφώνου, όπως άλλωστε και η γερμανική κυβέρνηση.

Εκατό και κάτι ημέρες μετά και ενώ έχει μεσολαβήσει και τρίτη έρευνα, αυτή τη φορά από την Google που επίσης κάνει λόγο για πελάτες και στόχους του Predator στην Ελλάδα, ο δημοσιογράφος πήρε στα χέρια του την έκθεση της ΕΑΔ για την υπόθεσή του. Το συμπέρασμά της εμμέσως πλην σαφώς είναι ένα: η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη, αφού ούτε η ΕΛΑΣ ούτε η ΕΥΠ προέκυψε από τον έλεγχο της ΕΑΔ να έχουν αγοράσει ή να χρησιμοποιούν αυτό ή παρόμοιο spyware.

Από τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη και στη μέση η ΕΑΔ

Τέσσερις μέρες μετά το πόρισμα της ΕΑΔ, την Τρίτη 26 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε σε μηνυτήρια αναφορά του στον Άρειο Πάγο απόπειρα μόλυνσης του κινητού του με το ίδιο λογισμικό με το οποίο άγνωστοι παρακολουθούσαν τον Θανάση Κουκάκη. Η νέα υπόθεση χρήσης Predator.

▸ Στοιχείο 1ο:
Ο πρώην εργαζόμενος του Φέλιξ Μπίτζιου που πούλησε την εταιρεία στον κ. Δημητριάδη

Βασιζόμενοι σε αδημοσίευτα στοιχεία έρευνας του Θανάση Κουκάκη διαπιστώσαμε πως ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, ο άνθρωπος που πούλησε στον Γρηγόρη Δημητριάδη την εταιρεία Canalis, εργαζόταν επί σειρά ετών σε εταιρείες που σχετίζονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο: στην Partagas από την 1η Απριλίου 2012 έως τις 26 Μαρτίου 2019 -την ίδια περίοδο ο κ. Μπίτζιος ήταν μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της για το 2016. Αμέσως μετά ο Μπαζιώτης εργάστηκε στον Ομιλο Libra, από τις 27 Μαρτίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα και με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο κ. Μπίτζιος ήταν διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Libra στην Ελλάδα.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Μπαζιώτη τηλεφωνικά. Επιβεβαίωσε αφενός ότι πούλησε την Canalis στον κ. Δημητριάδη, αφετέρου ότι εργαζόταν στην Partagas και γνώριζε τον κ. Μπίτζιο προσωπικά. Ο κ. Μπαζιώτης μάς είπε πως για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαζόμαστε για την έρευνα θα έπρεπε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Δημητριάδη. Επίσης μας ζήτησε να τον καλέσουμε την επόμενη μέρα, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε εκ νέου στις κλήσεις και τα μηνύματά μας. Αμέσως μετά την επικοινωνία μας αφαίρεσε και τη φωτογραφία του από το WhatsApp.

▸ Στοιχείο 2ο:
Κοινή έδρα και ημερομηνία ίδρυσης

Η Canalis (την οποία ο κ. Δημητριάδης αγόρασε από τον κ. Μπαζιώτη) είχε έδρα στην οδό Καποδιστρίου 66 στη Νέα Ιωνία, δηλαδή την ίδια διεύθυνση με τον Παναγιώτη Μπίτζιο (όπως προκύπτει από τη σύσταση εταιρείας του) αλλά και τη Ventus που είχε ως μοναδικό εταίρο τον Παναγιώτη Μπίτζιο (όπως προκύπτει από Γενική Συνέλευση της εταιρείας). Οι δύο εταιρείες (Canalis και Ventus) ιδρύονται με διαφορά εφτά ημερών (27.8.2019 έναντι 20.8.2019 αντίστοιχα).

▸ Στοιχείο 3ο:
Η ταυτόχρονη υποβολή αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ

Στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Canalis, υπό την ιδιοκτησία του κ. Δημητριάδη, υποβάλλει «δήλωση ετοιμότητας» στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση δύο φωτοβολταϊκών σταθμών στον Ωρωπό Αττικής. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, την ίδια μέρα, εκτός από την Canalis, δηλώσεις ετοιμότητας υποβάλλουν άλλοι τρεις σταθμοί. Οι δυο ανήκουν στη Ventus (συμφερόντων Παναγιώτη Μπίτζιου). Το τρίτο φωτοβολταϊκό ανήκει στην εταιρεία Εστία Energy, η οποία επίσης συνδέεται, έστω έμμεσα, με τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Πράγματι τον Σεπτέμβριο του 2020 η B&F, η οποία τελικά αγοράζει την Canalis από τον κ. Δημητριάδη, συνάπτει μνημόνιο συνεργασίας για την απόκτηση των φωτοβολταϊκών της Εστία Energy. Στο μνημόνιο ένας από τους συμβαλλόμενους είναι η κυπριακή εταιρεία Monthey Investments Limited. Διευθυντής της εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Καλιακάτσος, επί πολλά χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, επιχειρηματικός συνεργάτης του Φέλιξ Μπίτζιου.

Στην απάντησή του προς το Reporters United και την «Εφ.Συν.» ο κ. Δημητριάδης είπε για τις παραπάνω συνδέσεις: «Αναφορικά με την εταιρία Canalis, σας ενημερώνω ότι από το καλοκαίρι του 2020 ήδη είχαν εκκινήσει διαδικασίες που οδήγησαν τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους σε προσύμφωνο μεταβίβασής της προς την εταιρία B&F. Εκτοτε και μέχρι την οριστική απόκτηση των εταιρικών μεριδίων, η εταιρία αυτή διαχειρίστηκε κατ’ ουσίαν την Canalis προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συμφωνηθέντες όροι για τη μεταβίβασή της».

«Επομένως», συμπληρώνει ο κ. Δημητριάδης, «όλες τις διαδικασίες που αναφέρετε τις διεκπεραίωνε η αγοράστρια. Το γεγονός ότι η ίδια εταιρία, δηλαδή η B&F, την ίδια περίοδο προέβη και με άλλες εταιρίες τρίτων σε συμφωνίες και ενέργειες απόκτησής τους, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εμένα τον ίδιο».

Στο πλαίσιο της έρευνας απευθύναμε γραπτά ερωτήματα προς τον Παναγιώτη Μπίτζιο και επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Δεν λάβαμε απάντηση.

Εφημερίδα των Συντακτών , 3 Ιουνίου 2022

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ενόσω είναι γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ξεκινάει επιχειρηματική δραστηριότητα συστήνοντας μια νέα εταιρεία και προβαίνοντας στην αγορά και τελικά πώληση μιας άλλης για 166 χιλιάδες ευρώ.

Απαντώντας στο Reporters United σχετικά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο κ. Δημητριάδης είπε: «Κάθε συναλλακτική δική μου ενέργεια έλαβε χώρα με διαφάνεια και με όρους σύμφωνους με τις συνθήκες της αγοράς. Σε αυτή την απολύτως νόμιμη συναλλαγή, σταματάει και η δική μου συμμετοχή».

Οπως θα δούμε, ο επιχειρηματίας που πλήρωσε τον κ. Δημητριάδη συναλλάσσεται με φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται έμμεσα ή άμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών και συγκεκριμένα:

Με την Intellexa, εταιρεία που εμπορεύεται στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό Predator με το οποίο χακαρίστηκε το κινητό του Κουκάκη.
Με την Krikel, που σύμφωνα με το inside story φέρεται να προμήθευσε λογισμικό υποκλοπών στο Δημόσιο.

Και οι δύο δραστηριότητες (της Intellexa και της Krikel) λαμβάνουν χώρα ενώ ο κ. Δημητριάδης είναι γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του.

Δημοφιλή