Με ασθενή στο σπίτι: Πως ζούμε, φροντίζουμε και προφυλασσόμαστε

Ενας οδηγός που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος
the patient has a high fever
Nes via Getty Images
the patient has a high fever

Αν ζείτε με κάποιον που παρουσιάζει συμπτώματα κορονοϊού οι ανησυχίες σας μπορεί να είναι διπλές. Μπορεί να ανησυχείτε ότι θα κολλήσετε τον ιό, αλλά μπορεί να ανησυχείτε επίσης για τον σύντροφό σας, τα παιδιά ή τον συγκάτοικό σας.

Το Κέντρο Ασθενειών, Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ασθενούν ελαφρώς θα πρέπει να γίνουν καλά στο σπίτι. (Τα ήπια συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, πόνους, κρυάδες, κούραση, καταρροή και διάρροια. Αν, όμως, παρουσιάζουν συμπτώματα όπως να «κονταίνει» η αναπνοή, να πονά το στήθος και πνευμονία πρέπει να αναζητήσουν αμέσως βοήθεια).

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πως μπορείτε, λοιπόν, να φροντίζετε τους αγαπημένους σας στο σπίτι διασφαλίζοντας ότι θα μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο υγιείς; Να τι είπαν γιατροί στη HuffPost US:

Ο στόχος σας είναι να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση

Πρώτα απ’ όλα, μην πανικοβάλεστε. ΄Οπως προαναφέρθηκε, το να φροντίσετε κάποιον που έχει COVD -19 μπορεί να γίνει στο σπίτι αν παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Αυτό αναφέρει και ο Σαχίν Ναγκράνι, γιατρός και ιατρικός διευθυντής του Ηeal, που προσφέρει υπηρεσίες τηλειατρικής.

«Αν κάποιος στο σπίτι σας έχει διαγνωσθεί με ήπια συμπτώματα, ο στόχος είναι απομόνωση για τον άρρωστο μέχρι να αναρρώσει έτσι ώστε να μειωθεί η ταχύτητα της μόλυνσης», αναφέρει.

Κοιμηθείτε σε διαφορετικές κρεβατοκάμαρες (και χρησιμοποιείστε διαφορετικά μπάνια, αν αυτό είναι δυνατόν).

Το CDC συστήνει ο άρρωστος άνθρωπος να μένει σε ένα δωμάτιο μακριά από άλλους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό σημαίνει να κοιμάται σε χωριστή κρεβατοκάμαρα από τους υπόλοιπους και να χρησιμοποιεί, αν αυτό είναι δυνατόν, διαφορετικό μπάνιο.

«Περιορίστε τους χώρους που ο ασθενής πάει και χωρίστε τους από (τους χώρους) άλλων μελών της οικογένειας», λέει ο Τζορτζ Σ. Μπένζαμιν, διευθυντής στο American Public Health Association. «Κι αν το διαφορετικό δωμάτιο δεν είναι εφικτό, δοκιμάστε διαφορετικό κρεββάτι».

’Οταν πρόκειται να έρθετε σε επαφή μαζί του να είστε ενυδατωμένοι, να φοράτε μάσκα και να είστε σε απόσταση περίπου δυο μέτρων συμβουλεύει το CDC.

Το πλύσιμο των πιάτων μετά το φαγητό

«Μετά το φαγητό, καθαρίστε σχολαστικά τα πιάτα», λέει ο Μάρκους Πλέσκια, αρχίατρος στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εκπροσωπεί οργανισμούς υγείας στις ΗΠΑ Association of State and Territorial Health Officials.

«Τα πιάτα θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι και μετά να ξεπλένονται σε λευκαντικό διάλυμα», λέει. «Η να πλένονται στην απολύμανση του πλυντηρίου πιάτων, αν αυτό υπάρχει».

Οποτεδήποτε έρθετε σε επαφή με ασθενή, πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά για 20 δευτερόλεπτα αναφέρει επίσης το CDC. Κι εν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό ή σαπούνι, χρησιμοποιείστε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Κι εννοείται ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να πιάνετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο τώρα.

Πως να ανακουφίσετε τα συμπτώματα

Βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής παραμένει ενυδατωμένος πίνοντας πολλά υγρά, είτε αυτό είναι νερό, είτε υγρά με ηλεκτρολύτες όπως Gatorade.

«Αν παρουσιάζει πυρετό, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν αφυδατωθεί, κι η πόση υγρών θα αποφύγει αυτό όσο είμαστε άρρωστοι», λέει ο Τζέικ Ντόιτς, ψυχίατρος και ιδρυτής του Cure Argent Care. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η λήψη βιταμίνης C και υδραργύρου μπορούν να «μπουστάρουν» τον οργανισμό επίσης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα ήπια συμπτώματα κρατούν μερικές μέρες και συνήθως ο ασθενής γίνεται καλά μετά από μια εβδομάδα όπως αναφέρει το CDC. Συζητήστε με το γιατρό σας πόσο διάστημα πρέπει να μείνει απομονωμένος ο ασθενής, αλλά ο Τζορτζ Σ. Μπένζαμιν λέει ότι αυτό το διάστημα είναι 14 ημέρες.

Κρατήστε το σπίτι σε απολύμανση

Κρατήστε τις επιφάνειες όσο το δυνατόν πιο καθαρές γίνεται. Χρησιμοποείστε καθαριστικά που χρησιμοποιείτε συνήθως.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με το πλύσιμο των ρούχων. Αν θέλετε να πλύνετε ρούχα του ασθενή, φορέστε γάντια μιας χρήσης και κρατήστε αυτά τα ρούχα μακριά σας όσο μπορείτε. Μόλις βγάλετε τα γάντια, πλύνετε τα χέρια σας αμέσως.

Μην κάνετε τον ασθενή να αισθάνεται απομονωμένος

Υπάρχουν τρόποι να κάνετε τον ασθενή να αισθάνεται μέρος της οικογένειας, ακόμα κι αν δεν μπορεί να φύγει από το δωμάτιό του.

«Την ώρα που το μέλος της οικογένειας είναι απομονωμένο, κάντε μια βιντεοκλήση από το σαλόνι για να υπάρξει επαφή μεταξύ των μελών της οικογένειας...», λέει ο Ναγκράνι.

Αξιολογείστε τον ασθενή κι αν τα συμπτώματά του παρουσιάζουν κλιμάκωση

Αν ο ασθενής με τον οποίο μένετε μαζί φαίνεται πως πηγαίνει προς το χειρότερο, καλέστε τον γιατρό σας για συμβουλή.

«Κάποιος πρέπει πάντα να αξιολογεί τα συμπτώματα που μπορεί να χρειάζονται εσείς ή ένα μέλος της οικογένειας να δει γιατρό», λέει ο Τζορτζ Σ. Μπένζαμιν.

Ελέγξτε το δικό σας άγχος

Το να φροντίζετε κάποιον ασθενή είναι οπωσδήποτε στρεσογόνο. Αν αρχίζετε κι αισθάνεσθε άγχος σχετικά με ο,τιδήποτε συμβαίνει γύρω σας, αυτό σας βοηθά να ονοματίσετε τι είναι αυτό το οποίο (αληθινά) σας αγχώνει: Είστε αγχωμένοι για το τι πρόκειται να συμβεί, ή για την υγεία του αγαπημένου σας; Μήπως για τη δική σας υγεία; Για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού; Για την πιθανή οικονομική επιρροή που θα έχει στην οικογένειά σας; Οταν καταφέρετε και ξεχωρίσετε τι είναι αυτό που σας αγχώνει πραγματικά, τότε θα μπορέσετε σιγά – σιγά να έρθετε κοντά στους τρόπους που θα βρείτε λύσεις, αναφέρει η Λιν Μπούφκα, βοηθός διευθυντή για πρακτική εξάσκηση και πολιτική στο American Psychological Association.

«΄Οταν (καταφέρετε να) αντιμετωπίστε τις δικές σας ανησυχίες όσο περισσότερο γίνεται, (τότε) μπορείτε να επιστρέψετε και να είστε περισσότερο “παρών” στον άνθρωπο που σας έχει ανάγκη», καταλήγει.

Με πληροφορίες από: Huff Post US