ΔΙΕΘΝΕΣ
18/03/2019 10:36 EET

Μαορί μοτοσικλετιστές τιμούν τα θύματα της Νέας Ζηλανδίας με τον χορό Χάκα

Συνδέεται με την προετοιμασία των πολεμιστών εν όψει μάχης.

Anadolu Agency via Getty Images

Μέλη μιας λέσχης μοτοσικλετιστών θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στα δύο τεμένη του Κράισττσέρτς της Νέας Ζηλανδίας και επέλεξαν να το πράξουν με μια ερμηνεία του εντυπωσιακού, τελετουργικού χορού Χάκα.

Η ομάδα των μοτοσικλετιστών συγκεντρώθηκε μπροστά σε ένα από τα τεμένη όπου πολίτες είχαν αφήσει λουλούδια και αφιερώματα και παρουσία πλήθους μια ομάδα από επτά άνδρες που έφερε τα χρώματα της λέσχης στην οποία ανήκουν, τέλεσαν τον εμβληματικό χορό των Μαορί.  

 

Τι είναι ο χορός Χάκα

Σύμφωνα με την μακρά παράδοση του Χάκα, οι χορευτές εκτελούν δυναμικές, έντονες κινήσεις, χτυπούν δυνατά τα πόδια στο έδαφος και τα χέρια και η χορογραφία συνοδεύεται από επιφωνήματα που επαναλαμβάνονται ρυθμικά.

Στην κουλτούρα των Μαορί αν και ο χορός Χάκα συνδέεται πρωτίστως με τις παραδοσιακές προετοιμασίες ανδρών πολεμιστών εν όψει μιας μάχης (οι κινήσεις μοιάζουν να προκαλούν τον εχθρό), εκτελείται και από γυναίκες και υπάρχουν αρκετές παραλλαγές που σχετίζονται με διαφορετικές κοινωνικές εκδηλώσεις στον πολιτισμό των Μαορί.

Κατά κύριο λόγο ο χορός Χάκα συνδέεται σήμερα με το καλωσόρισμα επισήμων, για την αναγνώριση επιτευγμάτων αλλά και για άλλες περιστάσεις όπως πχ οι κηδείες.

Κάθε δύο χρόνια τελείται και το φεστιβάλ Τε Ματατίνι κατά τη διάρκεια του οποίου διαγωνίζονται χορευτικές ομάδες.  

Τα τελευταία χρόνια ο χορός έγινε διεθνώς γνωστός επειδή οι Νεοζηλανδοί αθλητές εκτελούν χορογραφίες πριν την έναρξη διεθνών αγώνων. Σταδιακά μάλιστα και πολλές άλλες αθλητικές ομάδες πέραν της Νέας Ζηλανδίας επιλέγουν να εκτελέσουν δικές τους χορογραφίες στα πρότυπα του χορού Χάκα.