Μειωμένα πρωτογενή ελλείμματα μέχρι το 2022 θα ζητήσει η Αθήνα από το Eurogroup

Θα προηγηθεί η έκθεση των Θεσμών.
ASSOCIATED PRESS

Κέρδη και ζημιές μετρά η κυβέρνηση στο δρόμο προς το Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να κριθεί η τύχη του Ελληνικού αιτήματος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022, έστω και με την μέθοδο του ειδικού λογαριασμού τον οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο.

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξουν και οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει ανακοινώσει και ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση. Θα έχει προηγηθεί στις 5 Ιουνίου η έκθεση των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών με τα αποτελέσματα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι θεσμοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις εξαγγελίες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια θα επιστρέψει στο δρόμο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Αυτή η αίσθηση δεν έχει να κάνει με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα απο τις ελαφρύνσεις που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά με τη στάση που θα κρατήσει το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θα προσέλθει αρχικά στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) της 3 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί και η έκθεση των Θεσμών, αλλά και στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, έχοντας σβήσει από το μπλοκάκι της έναν πιθανό δημοσιονομικό κίνδυνο. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τη συνταγματικότητα των αποφάσεων των περικοπών των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί να εξοργίζει όσους δικαστικά διεκδικούν τα λεφτά τους, αλλά για την κυβέρνηση και τους Θεσμούς εξουδετερώνει μια δημοσιονομική «βόμβα» για την οποία οι δανειστές ζητούσαν συνέχεια προσοχή και ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Στο ίδιο μπλοκάκι με τα θετικά στοιχεία η κυβέρνηση θα προσθέσει και τα έσοδα που θα έρθουν στα δημόσια ταμεία από τις ρυθμίσεις με έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία.

Οι δύο συνεδριάσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, αυτή του Euro Working Group, όπως και αυτή του Eurogroup, θα δώσουν και το πρώτο στίγμα για τη στάση των Ευρωπαίων μετά τα αποτελέσματα της κάλπης των Ευρωεκλογών και των νέων ισορροπιών που θα έχουν δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις Ελληνική κυβέρνηση, υπουργοί Οικονομικών, Κομισιόν και Θεσμοί θα συζητήσουν τις επιπτώσεις των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί για την περίοδο έως και το 2022. Ήδη υπουργείου Οικονομικών και Θεσμοί έχουν επιδοθεί από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι ελαφρύνσεις σε ανταλλαγή στοιχείων προκειμένου οι τεχνοκράτες των Θεσμών να σχηματίσουν πλήρη άποψη για το δημοσιονομικό αποτύπωμα των εξαγγελιών.

Εκεί η Ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα μέτρα δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομικό κενό και ταυτόχρονα δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι στην έκθεση τους οι Θεσμοί πέρα από τις παρατηρήσεις σχετικά με την πορεία υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων (πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.) θα συμπεριλάβουν και τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με το αποτέλεσμα που θα έχουν στους δημοσιονομικούς στόχους τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση

Δημοφιλή