Μειονότητες στη Θράκη και πολιτικές αστοχίες

Δεν θέλει σοφία για να αντιληφθούμε τα στοιχειώδη.
Κομοτηνή
Κομοτηνή
Eurokinissi

Γιατί δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των ελληνικών κομμάτων αναφορικά με τον μουσουλμάνο βουλευτή και γιατί το Τουρκικό Προξενείο θεωρείται μόνιμη εστία Τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη; Ποια είναι η αντιστοιχία Πρεσβειών και Προξενείων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας; Mερικές σύντομες πληροφορίες και μια υποκειμενική άποψη (θέλω να πιστεύω μετά γνώσεως).

- Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, με αντίστοιχη τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και αμοιβαία προξενικά γραφεία ως εξής:

1. Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και αντίστοιχα, το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη

2. Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη με αντίστοιχο το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και

3. Ελληνικό Προξενείο Αδριανούπολης με αντίστοιχο το Προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο.

Aν κλείσει το Προξενείο τους στην Κομοτηνή, λόγω ανθελληνικής δράσης επί 100 χρόνια, αυτοί ως αντίμετρο θα κλείσουν το αντίστοιχό μας στη Σμύρνη.

Είμαστε διατεθειμένοι ως πολιτικοί και λαός να το διαχειριστούμε; Ελπίζω ναι, αλλά δεν είμαι σίγουρος .

Εχουμε κάνει στρατηγικά λάθη; ασυζητητί,. πχ αντί για Προξενείο στην Ίμβρο, που είχε ακμαίο ελληνισμό, ζητήσαμε στην Αδριανούπολη, που δεν έχει ελληνικό στοιχείο. Στρατηγικά είχαμε (και έχουμε) την Αλεξανδρούπολη, που σε συνδυασμό με την Ίμβρο, νομίζω θα ήταν καλύτερα σημεία.

Από το 1951 και μετά (1952, που μπήκαμε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία), στις Επιτροπές εκπαιδευτικής συνεργασίας συναινούσαμε στην τουρκοποίηση μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών μουσουλμάνων Ελλήνων.

Ο λόγος; Επειδή φοβόμασταν τυχόν βουλγαροποίηση και κομμουνιστικοποίηση των μουσουλμάνων (ποικίλων καταγωγών, κυρίως Πομάκων – Ρομά), προτιμήσαμε να τους ”χαρίσουμε στη ΝΑΤΟική σύμμαχο” Τουρκία (άλλες εποχές, με συνέπειες μέχρι σήμερα • με γκετοποίηση των χωριών, μπάρες εισόδου κ.ά ).

Εν κατακλείδι, ας σταματήσουν οι όψιμοι πολιτικοί τιμητές των κομμάτων, τα πολλά άστοχα λόγια, διότι αυτά που λένε είναι ”βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας” .

Τα κόμματα, ας ακούσουν τις ειδικές υπηρεσίες μας, πριν κατεβάσουν υποψηφίους που υποδεικνύει το Προξενείο και κυρίως, κράτος και κόμματα, ας προσανατολίσουν τους κατοίκους των περιοχών, στο να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες μουσουλμάνοι ποικίλων καταγωγών και όχι ως Τούρκοι, όπως θέλει το Προξενείο και κυρίως να προσέχουν τα κόμματα ποιους στηρίζουν. Δεν είναι τόσο δύσκολο.

Για να προλάβω τυχόν ενστάσεις, όντως σύμφωνα με το σύγχρονο δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο καθένας μπορεί να προσδιορίζεται όπως θέλει, δηλαδή ακόμα και ως Ελληνας μουσουλμάνος Τουρκικής καταγωγής, έστω και εάν αυτό δεν το αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάνης ( 1923) - αναγνωρίζει μόνο θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα και όχι εθνική Τουρκική - εν τούτοις άλλο αυτό και άλλο το ποιους επιλέγουν τα κόμματα να εκπροσωπήσουν το λαό .

Δεν θέλει σοφία για να αντιληφθούν τα στοιχειώδη. Ας προσέχουν. Πολιτική κάνουν, δηλαδή συμφέρον κομματικό και δημόσιο, όχι αγαθοεργίες.

Ρεαλισμός!

Δημοφιλή