Μείωση ΕΝΦΙΑ, πράξη πρώτη

Οι κλίμακες ανάλογα την αξία του ακινήτου και οι μειώσεις.
Stefan Cristian Cioata via Getty Images

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δουν σημαντική ελάφρυνση στο τελικό λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Η μείωση του φόρου θα ξεκινήσει από τα φετινά εκκαθαριστικά με αποτέλεσμα όλοι οι ιδιοκτήτες να λάβουν μειωμένα εκκαθαριστικά, ανάλογα με τη συνολική ακίνητη περιουσία που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα με τις μειώσεις που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η νέα μείωση αφορά όλους τους ιδιοκτήτες και όχι μόνο όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει ως εξής:

-Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ θεσπίζεται οριζόντια μείωση 30%, Η μείωση δε θα επηρεάσει τους συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο φόρος. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και το 2018, ωστόσο στον τελικό λογαριασμό θα εφαρμοστεί εκπτωτικός συντελεστής 0,7 προκειμένου να υπολογιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ ο φόρος πέρυσι ήταν 205 ευρώ, ενώ φέτος θα καταβάλει 143,5 ευρώ δηλαδή 30% λιγότερο φόρο..

-Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας από 60.000 έως 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 20%. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης διαμερίσματος 110 τετραγωνικών μέτρων και αντικειμενικής αξίας 175.000 ευρώ το 2018 πλήρωσε για τον ΕΝΦΙΑ 517 ευρώ. Μετά την εφαρμογή της μείωσης ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι 413,6 ευρώ, δηλαδή 103,4 ευρώ λιγότερα.

-Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 10%. Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης κατοικίας 250 τετραγωνικών μέτρων το 2018 για ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο πλήρωσε 6.950 ευρώ. Φέτος και μετά τη μείωση ο ιδιοκτήτης της θα πρέπει πληρώσει 6.255, δηλαδή 695 ευρώ λιγότερα.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, με τη μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 ευρώ στα 20, τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% την ένταξη χωρίς κριτήρια των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ στις 120 δόσεις.

Το δεύτερα φορολογικό νομοσχέδιο, μετά τις επαφές και με τους Θεσμούς πηγαίνει για τον Σεπτέμβριο και σε αυτό αναμένεται να περιληφθούν η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και των μερισμάτων από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση, η αναστολή του φόρου υπεραξίας για άλλα τρία χρόνια, η αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων για τρία έτη και η θέσπιση από το 2020 της έκπτωσης 40% από τον φόρο εισοδήματος των δαπανών για αισθητική, λειτουργική ή ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

Popular in the Community