#Μένουμε σπίτι. Αξιοποιούμε τον χρόνο μας

Προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε να είμαστε μέρος των αλλαγών που έρχονται.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Νέες συνθήκες, νέοι ρυθμοί στην καθημερινότητά μας. Ως επαγγελματίας coach και ως άνθρωπος με αφοσίωση στην αυτό-βελτίωση και κατ’ επέκταση στην καλύτερη ζωή που όλοι μπορούμε να έχουμε θα μοιράζομαι μαζί σας σκέψεις, απόψεις και “εργαλεία” του coaching που υποστηρίζουν να βιώσουμε την περίοδο που “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” με τρόπο που να μας ενδυναμώνει.

Έχω την ελπίδα πως η απειλή που δεχόμαστε από τον κορονοιό, θα ελεγχθεί σύντομα από την επιστημονική κοινότητα και θα καταπολεμηθεί. Η φύση μίλησε και μας έδωσε τα μηνύματά της. Πως είναι η ώρα να αντιληφθούμε και να διαμορφώσουμε τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο. Mας υποχρέωσε από τη μια ημέρα στην άλλη, να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα, ίσως και όλα.

Πράγματι, υπάρχουν πολυεπίπεδες απώλειες, επαγγελματικές, οικονομικές, κοινωνικές, κ.α. και τις βιώνουμε όχι μόνο άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου. Φαίνεται πως η επανένταξη στην «κανονικότητα» θα μας βρει σε μια άλλη αγορά, σε νέες συνθήκες και δεδομένα.

Ωστόσο, αξίζει να δούμε πως ο καθένας από εμάς βιώνει την περίοδο αυτή και πως θα μπορούσε να την αξιοποιήσει έτσι ώστε να είναι μια χρήσιμη περίοδος. Από την επικοινωνία μου με ανθρώπους σε πολλά σημεία του πλανήτη, διαπίστωσα πως όλοι έχουν οργανωθεί για να περάσουν εποικοδομητικά το χρόνο τους. Μου επισήμαναν πως έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια διαφορετική καθημερινότητα που σε έναν βαθμό τη χρειάζονταν μετά από χρόνια δράσης σε φρενήρεις ρυθμούς. Το βλέπουν κι εκείνοι ως μια κατάλληλη στιγμή για ενδοσκόπηση, μια ευκαιρία για αναζήτηση νέων προοπτικών, για ανασύνταξη των δυνάμεών τους. Οι περισσότεροι από όσους εργάζονται από το σπίτι, δήλωσαν πως αισθάνονται παραγωγικοί.

Υπάρχουν λοιπόν και θετικά που μπορούμε να πάρουμε απ’ αυτή την περίοδο. Και για να συμβεί αυτό, σας ενθαρρύνω να πάρουμε μια απόφαση. Να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε, έτσι ώστε να επηρεάσουμε θετικά μέσα από τη δική μας στάση, το δικό μας καλό παράδειγμα και τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε την κατάσταση και την αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε. Να προετοιμαστούμε γι’ αυτή την αλλαγή διευρύνοντας τους ορίζοντές μας.

Το διαπιστώνουμε καθημερινά, οι επιχειρήσεις επέδειξαν μια απίστευτη ετοιμότητα και ευελιξία προσαρμογής. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες, νέα προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιάστηκαν και βγήκαν στην αγορά, παραδοσιακοί οργανισμοί αναθεώρησαν τον τρόπο λειτουργίας τους οδηγώντας τους εργαζόμενους στην τηλεεργασία. Οι αποδείξεις είναι εδώ και δείχνουν πως ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε, αλλάζει και χρειάζεται να προσαρμόζεται αναλόγως των συνθηκών.

Για όσους είμαστε ενεργοί επαγγελματίες, η περίοδος αυτή δεν είναι μία περίοδος διακοπών, ούτε αδράνειας Είναι μία ευκαιρία να δούμε ξανά τον εαυτό μας στο τώρα, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας, πως τα προσφέρουμε με τα σημερινά δεδομένα. Να αφουγκραστούμε τις αλλαγές που έρχονται και να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας με στόχο να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, αρκεί να μπορέσουμε να το δούμε μέσα από αυτήν την οπτική.

Το μήνυμα λοιπόν του σημερινού θέματος είναι: Συνειδητοποιούμε την κατάσταση – αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων, βλέπουμε τις αλλαγές να έρχονται μπροστά μας και προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε να είμαστε μέρος αυτών των αλλαγών κι όχι έξω από αυτές.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Αξιοποιούμε τον χρόνο μας.