ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/04/2018 22:13 EEST

Μέρκελ: Απαραίτητες αλλαγές στις Συνθήκες και έγκριση της Bundestag για την μετεξέλιξη του ESM σε νομισματικό ταμείο

Fabrizio Bensch / Reuters

Η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο πρέπει να συνδεθεί με αλλαγές στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, δήλωσε η Καγκελάριος ’Αγγελα Μέρκελ κατά την συνεδρίαση, νωρίτερα απόψε, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με κύκλους συμμετεχόντων στη συνεδρίαση, η οποία είχε ως θέμα τις προτάσεις μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία Μέρκελ απέσπασε με αυτές τις δηλώσεις το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο ΕΜΣ μπορεί να αντικατασταθεί από ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο χωρίς μεγάλες αλλαγές στις Συνθήκες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ τόνισε επιπλέον ότι το ταμείο θα πρέπει να είναι ένας θεσμός των κρατών-μελών και όχι ένας ακόμη θεσμός της Ε.Ε. επί του οποίου η Επιτροπή θα είχε αποφασιστική επιρροή. Η συζήτηση, αναφέρουν κύκλοι των βουλευτών, υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, με περισσότερους από 20 βουλευτές να παίρνουν τον λόγο. Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι δεν έβλεπε ότι κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος Ιουνίου θα μπορούσε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, όπως το σχεδιάζουν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ’Αγγελα Μέρκελ, υπογράμμισε σήμερα την σύμφωνη γνώμη του με την Καγκελάριο και τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Γερμανία φρενάρει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας, Φόλκερ Κάουντερ τάχθηκε υπέρ μιας ισορροπίας μεταξύ της ενδυνάμωσης της Ευρώπης και της τήρησης εθνικών συμφερόντων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)