ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/07/2015 08:07 EEST | Updated 17/07/2015 08:08 EEST

Μέρκελ: Εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, πρέπει όμως να φέρει αποτελέσματα

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel arrives for a special meeting of the Christian Democratic Union (CDU) party faction on the eve of a special session of the parliament Bundestag about negotiations with Greece for a new bailout in Berlin, Germany, Thursday, July 16, 2015. (AP Photo/Markus Schreiber)

«Εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (...) Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη - και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, τονίζοντας ότι τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αποτελούν κίνηση αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου, ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες. «Η Ευρώπη χρειάζεται την ικανότητα των συμβιβασμών», τόνισε, αλλά για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους εντός Ευρωζώνης.

 

«Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε η καγκελάριος κατά την έκτακτη, συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM και για την έγκριση της χρηματοδότησης - γέφυρας από τον EFSM και πρόσθεσε ότι είχαμε τρεις επιλογές: να αλλάξουμε τους κανόνες, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη ή να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων, δήλωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη», αλλά η αξιοπιστία, όπως είπε, χάθηκε. Ανέφερε δε ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών της Αθήνας των τελευταίων μηνών ήταν «συντρίμμια» και σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα δοθεί μεγάλη προσοχή σε πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης του προγράμματος, ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας υπερτερούν των μειονεκτημάτων. «Η Ελλάδα μονομερώς διέκοψε τις συνομιλίες και χάθηκε η βάση για την περαιτέρω βοήθεια και στη συνέχεια προχώρησε σε δημοψήφισμα» είπε, τονίζοντας ότι «δεν αποφασίσαμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για μια ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη. Δεν το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά και για τους ανθρώπους στην Γερμανία», τόνισε και ευχαρίστησε ειδικά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προσπάθεια που κατέβαλε.

«Η άλλη επιλογή ήταν να αφήσουμε την προσπάθεια και οι Έλληνες να χάσουν τις καταθέσεις τους και να επικρατήσει βία και χάος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να μην συμβεί αυτό» σημείωσε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική συμφωνία είναι σκληρή, ειδικά για τον ελληνικό λαό, αλλά γι' αυτό ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές με δύο υποσχέσεις: «Να βάλει τέλος στη λιτότητα και πως η Ελλάδα θα παρέμενε στην Ευρωζώνη. Δεν μπορούν να υπάρξουν και τα δύο» είπε η καγκελάριος.

Sponsored Post