Μέρκελ: Το διακύβευμα στα δυτικά Βαλκάνια είναι ειρήνη ή πόλεμος

Μέρκελ: Το διακύβευμα στα δυτικά Βαλκάνια είναι ειρήνη ή πόλεμος
Hannibal Hanschke / Reuters

Οι συνθήκες που επικρατούν στα δυτικά Βαλκάνια είναι «καθοριστικής σημασίας για το ζήτημα της ειρήνης ή του πολέμου, σε μια περιοχή με την οποία η ΕΕ γειτνιάζει άμεσα», δήλωσε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον γερμανικό προϋπολογισμό του 2018 στη γερμανική βουλή, όπου συζητώνται επίσης και η πολιτική και οι στόχοι της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αναφερόμενη στην ομιλία της σε «εύφλεκτα ζητήματα» που προκαλούν ένταση η καγκελάριος πρόβαλε τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, τις διαφορές εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αλλά και «το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας και το πόσο δύσκολο είναι να επιλυθεί».

Παραπέμποντας στα συνοριακά προβλήματα που επικρατούν ανάμεσα στα δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, την Κροατία και τη Σλοβενία, η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται μελλοντικά να ενταχθεί στην ΕΕ κανένα κράτος με ανοιχτά συνοριακά ζητήματα. Στη συνέχεια επιβεβαίωσε μεν την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παράλληλα όμως τόνισε ότι το ζητούμενο είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ένταξη τους στην ΕΕ.

Πάντως η Άνγκελα Μέρκελ δεν έκανε καμία αναφορά για τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν να ξεκινήσουν άμεσα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Δημοφιλή