Μέρκελ: Tο νέο έτος να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί που ενώνουν τους Γερμανούς

Μέρκελ: Tο νέο έτος να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί που ενώνουν τους Γερμανούς
Hannibal Hanschke / Reuters

Τα θέματα που σχετίζονται με την συνοχή της ΕΕ θα βρίσκονται μεταξύ των πιο κρισίμων ζητημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα μέλη της Ένωσης, τα οποία οφείλουν να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση της ενότητάς της, αναμένεται να τονίσει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται υπό πίεση λόγω της αδυναμίας της να κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας επί τρεις μήνες.

«Το μέλλον της Γερμανίας είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Ευρώπης. Τα 27 κράτη στην Ευρώπη θα πρέπει να εργασθούν σκληρότερα απ’ οποιονδήποτε άλλον προκειμένου να διατηρήσουν την ενότητα της κοινότητάς μας. Αυτό θα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα μέσα στα επόμενα χρόνια», αναμένεται να τονίσει η Μέρκελ στο μήνυμά της, το περιεχόμενο του οποίου διοχετεύθηκε στον Τύπο από το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας.

Η Γερμανίδα ηγέτιδα τονίζει πως το θέμα αφορά τη δυνατότητα των Ευρωπαίων να διατηρήσουν τις αρχές τους, τόσο εντός της Ένωσης, όσο και εκτός της, όπως επίσης και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλλουν στην οικονομική επιτυχία της Ευρώπης και στην προστασία της ασφάλειας των πολιτών.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, το Βερολίνο σε συνεργασία με το Παρίσι επιθυμούν να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί και να καταστεί η Ευρώπη «κατάλληλη για το μέλλον».

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, η καγκελάριος περιγράφει τις βασικές προτεραιότητές της για το νέο έτος, οι οποίες περιλαμβάνουν την αύξηση των επενδύσεων για την ασφάλεια και την άμυνα, τη βελτίωση των παροχών για την υγεία και την εκπαίδευση και έθεσε ως στόχο της να ξεπερασθεί το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να μας περιμένει. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε τις συνθήκες που θα εξασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να ευημερεί για 10, 15 χρόνια. Και η Γερμανία θα ευημερήσει τότε μόνον όταν η επιτυχία της εξυπηρετεί όλους τους ανθρώπους και βελτιώνει και εμπλουτίζει τις ζωές τους», τονίζει η Μέρκελ.

Η καγκελάριος υπογραμμίζει στο ίδιο μήνυμα πως όλο και περισσότεροι Γερμανοί ανησυχούν όσο ποτέ στο παρελθόν για την κοινωνική συνοχή της χώρας, με πολλούς από αυτούς να εγκωμιάζουν την διαφορετικότητα και την ανοικτή κοινωνία της Γερμανίας, την ώρα που άλλοι φοβούνται για την αύξηση της εγκληματικότητας και της βίας, παραπονούνται για την έλλειψη γιατρών σε αγροτικές περιοχές και ανησυχούν για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Αμφότερες οι απόψεις αποτελούν υπαρκτές πραγματικότητες στη χώρα μας: η επιτυχία και η αισιοδοξία, αλλά και οι φόβοι κι οι αμφιβολίες. Για μένα προσωπικά και τα δύο αποτελούν κίνητρα», προσθέτει η Μέρκελ.

Κατά την ίδια, οι πολιτικοί οφείλουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, όσο και τις πιεστικές ανάγκες του συνόλου των πολιτών—όπως να υπάρχουν κατάλληλες δουλειές, βελτιωμένη πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες και μείωση των βαρών για τις οικογένειες.

«Νοιώθω μία υποχρέωση προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως κι ιδιαίτερα ως τμήμα αυτής της υποχρέωσης, να εργασθώ υπέρ της δημιουργίας μίας νέας σταθερής κυβέρνησης στη Γερμανία μέσα στον επόμενο χρόνο», υπογραμμίζει.

Η Μέρκελ διατυπώνει την ευχή το νέο έτος να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί που ενώνουν τους Γερμανούς, όπως ο σεβασμός προς τον άλλον και την αναφαίρετη αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων— που αποτελούν βασικές αρχές του γερμανικού Συντάγματος, όπως αυτό συντάχθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή