«Να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία» λέει η Μέρκελ για το προσφυγικό (αλλά για την ταμπακιέρα τίποτα)

«Να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία» λέει η Μέρκελ για το προσφυγικό (αλλά για την ταμπακιέρα τίποτα)
ROME, ITALY - MAY 5: Italian Premier Matteo Renzi (R) and German Chancellor Angela Merkel embrace each other during a press conference after a bilateral meeting, in Rome, Italy, 05 May 2016. (Photo by Baris Seckin/Anadolu Agency/Getty Images)
ROME, ITALY - MAY 5: Italian Premier Matteo Renzi (R) and German Chancellor Angela Merkel embrace each other during a press conference after a bilateral meeting, in Rome, Italy, 05 May 2016. (Photo by Baris Seckin/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Στη γειτονική Ιταλία βρέθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, για να μιλήσει για το προσφυγικό με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Εκεί θυμήθηκε και την Ελλάδα, αφού επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία». Στο θέμα του προσφυγικού άλλωστε μοιράζει απλόχερα την συμπαράστασή της στη χώρα μας, εν αντιθέσει με το θέμα της οικονομίας και της αξιολόγησης που τελευταία τηρεί χαρακτηριστική σιγή.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, «η Ευρώπη πέτυχε καλά αποτελέσματα στην υπεράσπιση του ευρώ και τώρα το κύριο θέμα είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της».

«Η ζώνη του Σέγκεν εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Μεσόγειο. Ή υπερασπιζόμαστε τα εξωτερικά σύνορά μας ή πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού. Δεν πρόκειται, απλώς, για μια πρόκληση που αφορά την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κύπρο», υπογράμμισε με έμφαση στην συνέχεια.

«Θα κάνω ότι μπορώ για να μην κλείσουν τα σύνορα. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα και την Ιταλία», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

«Άσκησα μεγάλη κριτική στο κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα υποδέχθηκε 60.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Σαν να είχε υποδεχθεί η Γερμανία, 400.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια περίοδο», συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «οι χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να είναι αλληλέγγυες και να καταλάβουν ότι τα εξωτερικά σύνορα ανήκουν σε όλους και δικαίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κατανομή των βαρών και υποχρεώσεων».

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη εννοεί να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία και ελπίζει να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Θεωρεί, συγχρόνως, ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Λιβύη προς την Ιταλία αποτελούν ευρωπαϊκό θέμα».

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό πρέπει να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης και εφαρμογής», είπε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «για το θέμα του προσφυγικού, η Ιταλία και η Γερμανία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση η οποία να βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στις ανθρώπινες αξίες, με μια σοβαρή, μακρόπνοη ευρωπαϊκή πρόταση».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της Αυστρίας για πιθανούς, επικείμενους έκτακτους ελέγχους και περιορισμό της διέλευσης στο συνοριακό πέρασμα του Μπρένερ, ως «αναχρονιστικές και λανθασμένες, από την στιγμή που δεν δικαιολογούνται από καμία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί το σύνδρομο των Μάγια, στο οποίο είχε εύστοχα αναφερθεί, κατά την διάρκεια γεύματος, πριν από ένα χρόνο στο Μιλάνο, η ίδια καγκελάριος».

Δεν παρέλειψε να πετάξει και τα καρφιά του, λέγοντας ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας «θα πρέπει να ασχοληθεί και να λύσει τα προβλήματά του, υπογραμμίζοντας πως «η περίοδος κατά την οποία έξωθεν δηλώσεις προκαλούσαν ταραχή στην Ιταλία, έχει τελειώσει».

«Το τι πρέπει να κάνουμε δεν αφήνουμε να μας το πει κανέναν διοικητής ξένης τράπεζας», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:

«Με την Άνγκελα μιλάμε, κάποιες φορές συμφωνούμε, κάποιες άλλες όχι. Δεν πρόκειται όμως για ματς Ιταλίας-Γερμανίας, διότι όταν αναπτύσσεται η Γερμανία, αυξάνονται και οι ιταλικές εξαγωγές».

Η καγκελάριος περιορίσθηκε στο να υπογραμμίσει ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας είναι αυτόνομη» ενώ σε ό,τι αφορά το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης επανάλαβε ότι πρέπει να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και αναγνώρισε πως «και η Γερμανία πρέπει να διαβάσει τα μαθήματά της, άρα, και για τον λόγο αυτό, χρειάζεται αμοιβαία υποστήριξη».

Η παραίτηση Νταβούτογλου και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Το θέμα της παραίτησης του Τούρκου πρωθυπουργού έχει προβληματίζει και την Ευρώπη, με την επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι να δηλώνει ότι είναι ακόμη νωρίς για να διαπιστωθεί πώς ακριβώς θα επηρεαστεί η συμφωνία ΕΕ - Άγκυρας από την αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κόσοβο και μετά από την ανακοίνωση αποχώρησης του κ. Νταβούτογλου, η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι η Ε.Ε. σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές θα αποφασίσουν από κοινού για τα επόμενα βήματα.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί για εξάγουν συμπεράσματα για την αποχώρηση του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος εμφανίστηκε πιο ευέλικτος και πιο πρόθυμος να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη μεταναστευτική κρίση από όσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι «άσχημα νέα».

«Το θέμα επαφίεται στους Τούρκους», ανέφερε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τρίτος αξιωματούχος τόνισε ότι «η συμφωνία ήταν με την Τουρκία, όχι με τον Νταβούτογλου», και πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν ενεπλάκη επίσης σε αυτήν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή