Μητσοτάκης: Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα περνάει από την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG μίλησε για την ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG
Dimitris Papamitsos

«Η γεωπολιτική και γεωοικονομική μας εμβέλεια δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Και μεγάλο μέρος αυτού, πιστεύω, οφείλεται στην ενεργειακή μας στρατηγική, ιδίως στη στρατηγική μας για το φυσικό αέριο. Βοηθά επίσης το γεγονός ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χρόνια της κρίσης και ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 6% φέτος. Έχουμε καταστήσει την ενέργεια και την ενεργειακή μας στρατηγική κεντρικό σημείο της εθνικής μας οικονομικής στρατηγικής για το μέλλον. Αν δείτε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί κατά 50% φέτος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG (22nd World LNG Summit) που διεξάγεται στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός εστίασε στη δημιουργία υποδομών, τόσο για φυσικό αέριο όσο και για LNG, για την εξασφάλιση της εφοδιαστικής επάρκειας της χώρας.

«Προσθέσαμε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα για να επεκτείνουμε την αποθηκευτική ικανότητα των εγκαταστάσεων κατά περίπου 65%. Η πρώτη μας νέα μονάδα FSRU θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη στο τέλος του 2023, αρχές του 2024. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί που εξετάζονται και οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια. Δεν θα με εξέπληττε αν κατά την επίσκεψή σας σε λίγα χρόνια, θα μπορείτε να δείτε δύο, τρία, ίσως και τέσσερα νέα τερματικά πέραν της Ρεβυθούσας, να δέχονται φορτία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι επεκτείνονται οι υποδομές και σε αγωγούς.

«Πριν από δύο χρόνια, όπως σίγουρα γνωρίζετε, εγκαινιάσαμε τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) που συνδέει την Κασπία Θάλασσα με την Ιταλία. Εξετάζεται ήδη η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΤΑΡ για να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό στόχο να εισάγουμε περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Και την 1η Οκτωβρίου γιορτάσαμε στη Σόφια την εμπορική λειτουργία του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Αυτός είναι ο δεύτερος αγωγός μας, προς τη Βουλγαρία, όπου οι εξαγωγές μας έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια δοκιμή αγοράς για έναν νέο αγωγό προς τη Βόρεια Μακεδονία. Και πιστεύω ότι όλες αυτές οι εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον σε ολόκληρη την περιοχή», εξήγησε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι στόχος του είναι η βοήθεια της χώρας προς τους περιφερειακούς της εταίρους ώστε να διαφοροποιηθούν γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο ενώ υπογράμμισε το ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης:

«Στην Ελλάδα λειτουργούσε ένα σχετικά απλό δίκτυο, εισάγοντας φυσικό αέριο από τρία σημεία, κυρίως για εγχώρια χρήση. Ωστόσο, σύντομα θα μεταφέρουμε επιπλέον αέριο από την Κασπία Θάλασσα και φυσικά θα στέλνουμε περισσότερο αέριο προς τον βορρά, αλλά και προς την Ιταλία. Θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι σε κάποιο βαθμό η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα περνάει από την Ελλάδα. Και καθώς ο κλάδος εξελίσσεται, φυσικά θα εξελιχθούμε μαζί του, σχεδιάζοντας να μεταφέρουμε βιομεθάνιο και υδρογόνο τα επόμενα χρόνια.»

«Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέλημα του είναι η διαφοροποίηση πηγών και η ευελιξία και η εξέταση για το ποιες επενδύσεις μπορούμε να γίνουν στην Ελλάδα για να προστατευθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας τονίζοντας ότι «είναι πολύ υψηλές» και υπογραμμίζοντας την ανάγλη λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι λαοί της Ευρώπης υποφέρουν. Οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Οι προϋπολογισμοί μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Ο μόνος λόγος που μπορούμε και στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αυτό το βαθμό, είναι επειδή έχουμε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν 6%.

Ωστόσο, επανακατευθύνουμε σημαντικούς πόρους για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την τιμή της ενέργειας σε ανεκτά επίπεδα. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή. Και υποστηρίζω εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως πριν. Από τον Μάρτιο, υποστηρίζω ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιβάλουμε κάποιους κανόνες σε μια αγορά που δεν λειτουργεί πλέον σωστά», σημείωσε ο πρωθυπουργός και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα τιμών.

«Η τιμή του φυσικού αερίου άγγιξε τον περασμένο Αύγουστο τα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU). Αυτό ισοδυναμεί με ένα βαρέλι πετρελαίου που κοστίζει 600 δολάρια. Αυτή δεν είναι μια φυσιολογική τιμή. Και δεν είναι κάτι που μπορεί να είναι βιώσιμο. Πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία. Και πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για να βοηθήσει να αμβλυνθεί η τρέχουσα κρίση», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι το 2023 θα είναι μία πιο δύσκολη χρονιά ενώ μίλησε για τις έρευνες για νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν ξεκινήσει στη χώρα.

«Το 2023 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά και θα χρειαστούμε περισσότερο LNG»

«Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να επενδύσουμε σε νέα παραγωγή. Καταφέραμε να πετύχουμε εφοδιαστική επάρκεια φέτος, αλλά το καταφέραμε επειδή εξαρτόμαστε ακόμα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 2023 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά. Είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε περισσότερο LNG, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να αποκτήσουμε νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αυτό ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα, επιταχύνουμε τις έρευνές μας για υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ExxonMobil. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το φυσικό αέριο θα το χρησιμοποιούμε για ένα διάστημα και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εξασφαλίσουμε την παροχή του στους πολίτες σε λογικό κόστος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιτάχυνσης της εξέλιξης του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Έχουμε δει, πιστεύω, τεράστιες καινοτομίες στη βιομηχανία του LNG τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε εμπορικό. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που δεν έχουμε λύσει: πώς να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην προμήθεια φυσικού αερίου και ταυτόχρονα να είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τις απαιτήσεις ενός κόσμου με μηδενικούς ρύπους», είπε ο πρωθυπουργός και παρότρυνε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να σκεφτούν καινοτόμες λύσεις ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια χωρίς να υπονομεύεται η διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα μακροπρόθεσμα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα