Μητσοτάκης: Να πείσουμε τους γονείς να πάρουν την απόφαση για εμβολιασμό των παιδιών τους

Και οι παιδίατροι θα εμβολιάζουν παιδιά 12-17 ετών. Ανοιχτό ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας σε εκπαιδευτικούς και ιερείς.
Στιγμιότυπο από την σύσκεψη του πρωθυπουργού με επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Μαξίμου, με θέμα την επιτάχυνση του εμβολιασμού για τον κορονοϊό.
Στιγμιότυπο από την σύσκεψη του πρωθυπουργού με επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Μαξίμου, με θέμα την επιτάχυνση του εμβολιασμού για τον κορονοϊό.
Dimitris Papamitsos

Στη μάχη τη εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών ρίχνονται και οι παιδίατροι, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που έγινε στη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι παιδίατροι πολύ σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Επίσης τονίστηκε ότι μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια καθώς μπορούν να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.

Κατά τη τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχει η γνώση ότι ή πανδημία και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι και πιο επικίνδυνη, πληγώνει και τα παιδιά. Μάλιστα δημιουργήθηκε και ειδική ιστοσελίδα με ερωταπαντήσεις για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών.

«Καθώς είμαστε μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, τώρα πιστεύω είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε μία νέα μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους. Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια, έχουμε δει πια, μας έλεγε ο κύριος Τσιόδρας, επιστημονικά δεδομένα ότι το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε. Είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην έναρξη της σύσκεψης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να πειστούν κι άλλοι γονείς για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών τους.

«Χαίρομαι διότι ήδη 130.000 παιδιά σε ηλικίες 12-17 προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους έχουν σπεύσει να κάνουν το εμβόλιο. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό ποσοστό γονέων και παιδιών που ακόμα δεν έχουν πάρει αυτήν την απόφαση και ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι με απλά λόγια να μας βοηθήσετε να πείσουμε τους γονείς ότι πρέπει να πάρουν αυτήν την απόφαση, θέλω να μας βοηθήσετε να πείσουμε και τους παιδιάτρους ότι πρέπει να πείσουν τους γονείς ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη απόφαση για την υγεία των παιδιών τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για να αναδείξει τη σημασία των εμβολίων αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετώπισε η μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη: «Εμένα η μάνα μου -όπως ξέρετε- αρρώστησε από πολιομυελίτιδα μέσα στον πόλεμο. Και έζησε μία ζωή μεγάλης ταλαιπωρίας από μία ασθένεια η οποία εξαφανίστηκε στη συνέχεια από προσώπου γης λόγω των εμβολίων. Νομίζω ότι καλό είναι να θυμίζουμε συνολικά στο λόγο μας ότι καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής από τα εμβόλια συνολικά και είναι το μεγαλύτερο δώρο το οποίο έχει κάνει η επιστήμη στην ανθρωπότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβόλιο Covid αναφέρομαι συνολικά στα εμβόλια. Αν και φοβάμαι ότι τους αντιεμβολιαστές δύσκολα θα μπορέσουμε να τους πείσουμε με τέτοια επιχειρήματα, θεωρώ όμως ότι υπάρχει μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που είναι έτοιμη να πειστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. «Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη Δ. Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό. Φυσικά αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία. Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας ο οποίος ανέφερε ότι και τα 3 παιδιά του που είναι σε αυτές τις ηλικίες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

«Γνωρίζουμε ότι ο παιδίατρος επειδή έχει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες ήταν αυτός που τον ρωτούσαν για το αν θα πρέπει οι ενήλικες να κάνουν τον εμβολιασμό ή όχι και πραγματικά αυτή η στήριξη των παιδιάτρων είναι πάρα πολύ βασική και εξακολουθεί να είναι», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας

Λίγο πριν από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ), άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους, πέραν των υγειονομικών.

«Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι έτσι κι αλλιώς υπαρκτές παντού. Ανάλογα με τους ρυθμούς, τα μεγέθη της πανδημίας και το ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού, είναι πάντα μία επιλογή, την οποία την έχουμε υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορονοϊού», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

«Υπάρχει επιλογή υποχρεωτικότητας για όλους. Υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς, εάν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι αρκετά υψηλά. Θα κριθεί ανάλογα με το πώς πηγαίνει η κατάσταση, όχι μόνο στα σχολεία, αλλά ευρύτερα. Ειδικά, όμως, για την εκπαίδευση, να ξεκαθαρίσουμε: Η επιλογή, η προετοιμασία, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει δια ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία παντού, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ διευκρίνισε ότι σίγουρα θα δούμε εμβολιαστικά κέντρα και έξω από τα πανεπιστήμια. Όπως είπε, είναι αναγκαίο να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών σε κρίσιμους τομείς και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί και για τους ιερείς. «Η Εκκλησία με πολύ υπεύθυνο τρόπο έχει σταθεί απέναντι στις προκλήσεις και στα ερωτηματικά που έβαλε η πανδημία σε όλους μας το προηγούμενο διάστημα. Εάν χρειαστεί, η υποχρεωτικότητα να περιλαμβάνει και την Εκκλησία είναι κάτι που θα εξεταστεί για παντού», εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν με φυσική παρουσία ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν στη σύσκεψη ο Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων Γεώργιος Χρούσος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, η Πρόεδρος Δ.Σ Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΠΕΒΕ) Ελισάβετ Διαμαντή, ο Πρόεδρος Εταιρείας Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Κεντρικής Ελλάδας Γεώργιος Συρογιαννόπουλος και η Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας (ΠΠΕ) Γεωργία Καζάκου.

Δημοφιλή