Μητσοτάκης για προσφυγικό: «Εχουμε επιτελέσει με το παραπάνω το καθήκον που μας αναλογεί»

«Φτάνουμε στα όρια μας» είπε ο Πρωθυπουργός - Ευθύνες σε Ευρώπη και Τουρκία.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, ανέδειξε ακόμα μία φορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις ευθύνες της ΕΕ ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, οι Έλληνες έχουν επιτελέσει και με το παραπάνω το καθήκον που τους αναλογεί, ενώ αναφέρθηκε στη νομοθεσία για το άσυλο, στη δημιουργία καινούριων προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά, στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων και ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν συνεχώς διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα.

«Όμως φτάνουμε πια στα όριά μας. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή και ότι η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί.

«Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. «Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την τοποθέτηση του στο προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, του ευχήθηκε καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα και τόνισε ότι ένα καινούργιο, Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου και προστασίας συνόρων πρέπει να είναι η πρώτη του προτεραιότητα.

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν έλειψαν οι αναφορές στο έργο της νέας κυβέρνησης, στη υλοποίηση υποσχέσεων που είχε δώσει προεκλογικά και στην πρόθεση του να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ότι η «Ελλάδα δεν είναι πια το «προβληματικό μέλος» της Ένωσης».

Δημοφιλή