ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/02/2020 22:12 EET

Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής: «Οι χώρες που δίνουν τα περισσότερα χρήματα, είναι και οι πιο ευνοημένες»

Οι ελπίδες για να βρεθεί κοινός τόπος μετατίθενται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

ASSOCIATED PRESS

Με την επισήμανση ότι δεν επιτυγχάνεται συνήθως ο στόχος στα ευρωπαϊκά θέματα με την πρώτη προσπάθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στην οποία τελικά δεν υπήρξε συμφωνία για το τελικό ύψος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην αντίδραση των 4 χωρών που εναντιώθηκαν στην αύξηση του προϋπολογισμού τονίζοντας ότι προσήλθαν με εξαιρετικά μαξιμαλιστική θέση η οποία δεν είναι αντικειμενικά υποστηρίξιμη και ξεκαθάρισε ότι όλα θα κριθούν σε επόμενη Σύνοδο.

Στις τοποθετήσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι χώρες που πληρώνουν περισσότερο είναι και αυτές που ευνοούνται τελικά από τις πολιτικές της ενιαίας αγοράς.

Παράλληλα τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν στην κατεύθυνση της προστασίας του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών, στην αύξηση των πόρων για τις πολιτικές συνοχής –δίνοντας έμφαση στο ύψος του ΕΣΠΑ- στη χρήση πόρων για την απολιγνιτοποίηση και βεβαίως στην καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού για την οποία απαιτούνται περισσότερα κονδύλια.

Ειδικά για το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι εξέφρασε από χθες την αντίθεση του για τη μείωση των διαθέσιμων πόρων, διευκρινίζοντας όμως ότι η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα θα υλοποιηθεί και δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, 17 χώρες της Ευρώπης διεκδίκησαν αύξηση των πόρων στον προϋπολογισμό, όμως συνάντησαν την άρνηση των 4 χωρών, ενώ ανέφερε ως αρνητικό παράγοντα των εξελίξεων και το Brexit.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν η Ελλάδα θα αντιδράσει διπλωματικά ή στρατιωτικά στο ενδεχόμενο παρουσίας τουρκικού ερευνητικού πλοίου νοτίως της Κρήτης. Ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει καμία τοποθέτηση για το θέμα της Τουρκίας, τονίζοντας όμως ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ δεν έκανε και κανένα σχόλιο σε ερώτηση που δέχθηκε για την υπόθεση Novartis.