Μητσοτάκης για Τουρκία: «Η Ελλάδα ότι είχε να πει, το είπε καθαρά στον ΟΗΕ»

«Η άλλη όχθη έχει μείνει μόνη», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο
Eurokinissi

Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα και απάντηση στους παράλογους ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Ότι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε καθαρά στον ΟΗΕ. Και για τις κόκκινες γραμμές της και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει τα ψέματα και τις απειλές αλλά σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη..

Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ». υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η κρίση έχει τίμημα αλλά δεν πρέπει να μας λυγίσει»

Πριν αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά και απαντήσει στα όσα παράλογα ισχυρίζεται η Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο απέναντι στην Ευρώπη την τιμή του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι η αυτή η επιθετική βία της Ρωσίας «μόνο αν ηττηθεί δεν θα βρει επίδοξους μιμητές σε άλλες περιοχές».

«Η κρίση έχει τίμημα αλλά δεν πρέπει να μας λυγίσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός για τις οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να σταθούν δίπλα στους πολίτες τους αλλά χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

«Θα συνεχιστεί η στήριξη για τις ενεργειακές ανατιμήσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την πολιτική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι ήδη δρομολογούνται τα πρώτα μέτρα από όσα ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τα οποία κοστολογούνται συνολικά στα 5,5 δις. ευρώ, ενώ έκανε αναφορά και σε κάποια που έρχονται από το 2023 όπως στην αύξηση των συντάξεων και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Θα συνεχιστεί η στήριξη για τις ενεργειακές ανατιμήσεις», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες καθώς «κανένας προϋπολογισμός καμίας χώρας δεν μπορεί να καλύψει αυτό το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα, σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει και πρόσθεσε ότι απαιτείται παρέμβαση ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή και προανήγγειλε ότι το θέμα της ενεργειακής κρίσης θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής στην Πράγα.

Δημοφιλή