ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/11/2020 15:56 EET | Updated 10/11/2020 17:47 EET

Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη: Ανυπολόγιστες οι ζημιές στη Χερσόνησο

Τεράστια προβλήματα και καταστροφές στη Χερσόνησο- ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο.

Eurokinissi

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία, με ισχυρές βροχοπτώσεις, που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Χερσόνησο στην Κρήτη.

Σύμφωνα με κρητικά ΜΜΕ, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο Δήμο Χερσονήσου και κυρίως σε Σταλίδα, Ανάληψη, Αγριανά, Κουτουλουφάρι και Γούρνες. Πολλές είναι οι παρασύρσεις αυτοκινήτων και τα πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν, αποκλεισμένοι στα σπίτια τους από τα ορμητικά νερά. Επιχειρούν συνεργεία της ΕΜΑΚ με βάρκες και ερπυστριοφόρα, μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχθεί 300 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 18 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

«Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισσαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια. Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχθεί 24 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 2 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο».

Με εντολή του αρχηγού Π.Σ., αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

«Δεδομένου ότι το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων είναι σε εξέλιξη, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην Περιφέρεια Κρήτης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης, ενώ αρκετές είναι και οι περιοχές που δεν έχουν ρεύμα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Σέγκου παρέμειναν κλειστά τα σχολεία του δήμου. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε έκκληση προς τους πολίτες του βορειοανατολικού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις. «Βρέχει ασταμάτητα από χθες το βράδυ. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Πριν από δύο μέρες είχαμε πάλι προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια» είπε.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές ενότητες Καστελλίου και Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, για τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κ.λπ. φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6 και στις 7 Νοεμβρίου στις παραπάνω περιοχές.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, έως δηλαδή και 6 Μαΐου 2021.

(με πληροφορίες από Cretalive, Cretapost, ΕΡΤ)

Eurokinissi
.
Eurokinissi
.
Eurokinissi
.
Eurokinissi
.