ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2018 19:51 EET | Updated 05/03/2018 21:56 EET

Ρώσος πρώην κατάσκοπος σε κρίσιμη κατάσταση μετά από έκθεση σε άγνωστη ουσία στη νοτιοδυτική Αγγλία

Νοσηλεύεται και μια 30χρονη γυναίκα

MJ Kim via Getty Images

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που σημειώθηκε στο Γουιλτσάιρ, στη νοτιοδυτική Αγγλία, όπου δύο άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από έκθεση σε «άγνωστη ουσία». 

Πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα και όπως μεταδίδει το BBC, ο άνδρας είναι ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκρίπαλ. 

Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία εντόπισε τον Σκρίπαλ και μια 30χρονη γυναίκα αναίσθητους σε ένα παγκάκι στην πόλη Σόλσμπερι την Κυριακή. Αμέσως μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σάλσμπουρι. 

Η υπηρεσία δημόσιας υγεία διαμήνυσε ότι για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση απειλή για το ευρύτερο κοινό. Ωστόσο το νοσοκομείο χαρακτηρίσει το γεγονός «μεγάλο περιστατικό».

Στον Σκρίπαλ, που πιστεύεται ότι είναι 66 ετών και ήταν διπλός πράκτορας, είχε χορηγηθεί καταφύγιο στη Βρετανία μετά από μια ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010. Ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

Πάντως το συμβάν δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό

«Αυτό δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατικό συμβάν και ζητάμε από τον κόσμο να μην κάνει εικασίες», δήλωσε ο Κρεγκ Χόλτεν, προσωρινός βοηθός αστυνομικού διευθυντή του τμήματος του Γουιλσάιρ.

«Εντούτοις, πρέπει να τονίσω ότι αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και συνεχίζουμε να εξετάζουμε αυτή τη θέση».