MH-60 Romeo: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικά για το Πολεμικό Ναυτικό

Εντάχθηκαν τα πρώτα ελικόπτερα του τύπου στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.
.
.
ΓΕΝ

Στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού εντάχθηκαν την Τετάρτη και επίσημα τα τρία πρώτα ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo (MH-60R Seahawk) του ΠΝ.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ΜΗ-60R της Sikorsky (η οποία υπάγεται στη Lockheed Martin). Στην Ευρώπη η Δανία έχει εννιά ελικόπτερα του τύπου και η Ισπανία και η Νορβηγία έχουν παραγγείλει 14. Το 2025 αναμένεται να παραληφθούν από την Ελλάδα άλλα τέσσερα, ολοκληρώνοντας την αγορά των επτά συνολικά ελικοπτέρων. Παράλληλα, έχει ήδη ολοκληρωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η εκπαίδευση του συνόλου των χειριστών και του προσωπικού εδάφους για τα ελικόπτερα αυτά.

Σημειώνεται πως το ΠΝ διαθέτει και 11 S-70B Seahawk, γνωστά και ως Aegean Hawk, τα οποία ανήκουν στην ίδια ευρύτερη «οικογένεια» -όπως και το γνωστό ελικόπτερο UH-60Μ Black Ηawk, η διαδικασία προμήθειας του οποίου από την Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει σύντομα, προς αντικατάσταση των παλαιών Huey- και αγοράστηκαν από το 1994 ως το 2025.

Το ΜΗ-60R έχει ιδιαίτερα προηγμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, και προορίζεται να αποτελέσει το ελικόπτερο που θα εξοπλίσει τις πιο σύγχρονες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, τις γαλλικές φρεγάτες FDI, αλλά και άλλες μονάδες του στόλου. Επίσης, διαθέτει δυνατότητες επιχειρήσεων επιφανείας- επιφανείας (εναντίον εχθρικών πλοίων), καθώς και έρευνας και διάσωσης, διοικήσεως και ελέγχου, ηλεκτρονικό πόλεμο, γενική χρήση κ.α.

.
.
ΥΠΕΘΑ

Το ΜΗ-60R είναι το κύριο ελικόπτερο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για ανθυποβρυχιακή χρήση και κατά στόχων επιφανείας. Μεταξύ άλλων, διαθέτει προηγμένους ψηφιακούς αισθητήρες, περιλαμβανομένου multi-mode ραντάρ, συστήματος ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης, ηλεκτροοπτική/ υπέρυθρη κάμερα, συστήματα για αυξημένη επιβιωσιμότητα του αεροσκάφους, βυθιζόμενο σόναρ και ηχοσημαντήρες (sonobuoys- αναλώσιμα συστήματα σόναρ που ρίχνονται από ελικόπτερα και αεροσκάφη στη θάλασσα για τον εντοπισμό υποβρυχίων)- σημειώνεται πως η συνύπαρξη/ δυνατότητα χρήσης ποντιζόμενου σόναρ και ηχοσημαντήρων μαζί θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο για ένα ελικόπτερο.

.
.
ΥΠΕΘΑ

Τα συστήματά του μπορούν να επεξεργάζονται τα δεδομένα από τους αισθητήρες, συνδυάζοντάς τα για να δημιουργούν μια ενιαία, ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης στην επιφάνεια της θάλασσας και κάτω από αυτήν. Οι κατασκευαστές του κάνουν λόγο για πολύ υψηλούς βαθμούς διαθεσιμότητας/ ετοιμότητας των ελικοπτέρων (95%-98% για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, βαθμό που δεν πλησιάζουν καν τα άλλα ναυτικά ελικόπτερα). Ο οπλισμός του μπορεί να περιλαμβάνει τορπίλες Μk 46 και Mk 54, πυραύλους αέρος- επιφανείας, ρουκέτες της «οικογένειας» των 2,75 ιντσών και πολυβόλα. Το πλήρωμα είναι τριμελές (δύο πιλότοι και ένας χειριστής αισθητήρων).

.
.
ΥΠΕΘΑ

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΜΗ-60R αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του ελληνικού ΠΝ, ειδικά δεδομένης της ένταξης σε υπηρεσία των νέων τουρκικών υποβρυχίων Type214TN Reis»). Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό ΠΝ διαθέτει ήδη τέσσερα υποβρύχια Type 214 (κλάση «Παπανικολής»), τα οποία αποτελούν τις ικανότερες μονάδες του υποβρυχίου στόλου του και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης του «Όρουτς Ρέις» με την Τουρκία το 2020. Η χρήση υποβρυχίων με αντίστοιχες δυνατότητες από την Τουρκία αποτελεί προφανή λόγο προβληματισμού, και η προμήθεια των ΜΗ-60R αποτελεί αντίμετρο προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι θεωρείται κορυφαίο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Τα νέα ελικόπτερα αναμένεται να αντικαταστήσουν σταδιακά τα παλαιότερα ναυτικά ελικόπτερα του ΠΝ, αντικαθιστώντας σταδιακά τα παλαιά ΑΒ-212, που υπηρετούν εδώ και δεκαετίες. Επίσης, το ότι το MH-60R ανήκει στην ίδια «οικογένεια» με τα S-70 και τα UH-60M – για τα οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε βεβαιότητα πως το πρόγραμμά τους θα εγκριθεί από την Επιτροπή της Βουλής μετά το ΚΥΣΕΑ- αποτελεί σαφέστατο πλεονέκτημα ως προς την κατεύθυνση της ομοιοτυπίας στις ένοπλες δυνάμεις, με σημαντικά οφέλη.

Δημοφιλή