Κινήσεις για προμήθεια 35-40 ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk, για Στρατό και Πολεμική Αεροπορία

Με σκοπό την αντικατάσταση των Huey.
Ann Wang via Reuters

Κινήσεις για την προμήθεια 35-40 ελικοπτέρων τύπου UH-60M Black Hawk για τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, επιδιώκεται η προμήθεια να γίνει σε βάθος οκταετίας, με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιών Huey που υπηρετούν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και δεκαετίες.

Μεταξύ άλλων, τα UH-60M προορίζονται και για αποστολές SAR (search and rescue- έρευνας και διάσωσης) και CSAR (combat search and rescue), ενώ στόχος είναι η απόκτησή τους να συνοδεύεται από πλήρες FOS (follow on support).

Τα Huey (UH-1) έγιναν ιδιαίτερα γνωστά διεθνώς από την υπηρεσία τους στον πόλεμο του Βιετνάμ, και χιλιάδες μοντέλα κατασκευάστηκαν και τέθηκαν σε υπηρεσία ανά τον κόσμο. Στην Αεροπορία Στρατού τα ελικόπτερα γενικής χρήσης UH-1H άρχισαν να παραδίδονται σταδιακά από το 1969 μέχρι το 1981, ενώ το 1993 παρελήφθη αριθμό μεταχειρισμένων ελικοπτέρων από τον στρατό των ΗΠΑ. Σε χρήση από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι και το Agusta Bell-205 (AB-205), πολιτική έκδοση του UH-1H. Άλλα μεταφορικά ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι το γνωστό CH-47D Chinook και το ΝΗ-90.

To Black Hawk είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και 40 χρόνια, ενώ βρίσκεται και στις ένοπλες δυνάμεις άλλων 28 χωρών. Πάνω από 4.000 ελικόπτερα του τύπου είναι σε υπηρεσία ανά τον κόσμο σήμερα. Σημειώνεται πως το ΠΝ χρησιμοποιεί ήδη τον τύπο S-70, που είναι της ίδιας «οικογένειας», ενώ πρόκειται να προμηθευτεί και ΜΗ-60R Romeo (επίσης της ίδιας «οικογένειας»)- μια εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα αυτό, με σημαντικά οφέλη.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα