Μια ακόμη εμπνευσμένη ομιλία του Δασκαλάκη, του Έλληνα καθηγητή στο ΜΙΤ: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος ανθρώπων-μηχανών και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα στην τεχνολογία

Μια ακόμη εμπνευσμένη ομιλία του Δασκαλάκη, του Έλληνα καθηγητή στο ΜΙΤ: Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος ανθρώπων-μηχανών και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα στην τεχνολογία
SOOC

Πρέπει όλοι στην Ελλάδα να γίνουμε τεχνολογικά αλφάβητοι, να ενημερωθούμε και να εξοικειωθούμε με τους αλγόριθμους και την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να είμαστε σε θέση να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον που έρχεται.

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, κλείνοντας το σημερινό διεθνές συνέδριο “Microsoft Summit” στο Κέντρο Πολιτισμού Σ.Νιάρχος, με μια εμπνευσμένη ομιλία που είχε ως θέμα τι σημαίνει «η επανάσταση των υπολογιστών» και με ποιές προκλήσεις φέρνει αντιμέτωπη την ανθρωπότητα.

Ο διακεκριμένος μαθηματικός που διαπρέπει στο εξωτερικό, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί πιο ουσιαστικά το καινοτόμο δυναμικό της διασποράς, αλλά και να αξιοποιήσει το εγχώριο ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της. Κάλεσε τους Έλληνες να σκέφτονται ταυτόχρονα παγκόσμια και τοπικά, ενώ επεσήμανε ότι είναι πολλές οι οικονομικές και κοινωνικές δυσλειτουργίες που πρέπει να ξεπερασθούν στη χώρα μας.

Ο Δασκαλάκης ζήτησε ”να είμαστε λίγο πιο προσγειωμένοι” σχετικά με τις σημερινές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, για την οποία είπε ότι ”έρχεται, αλλά δεν έχει έλθει ακόμη ”, όταν όμως αυτό συμβεί, τότε θα αλλάξει δραματικά τη ζωή μας.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα αδύναμα σημεία της τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι η συχνή αναξιοπιστία της (π.χ. μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητική αναγνώριση μιας εικόνας και στο θανατηφόρο ατύχημα ενός αυτόνομου οχήματος), οι ηθικές δυσκολίες της (ο ηθικός κώδικας δεν μαθηματικοποιείται και οι αλγόριθμοι δεν μπορούν να πάρουν εύκολα ηθικές αποφάσεις), τα προβλήματα δημοκρατίας (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την χειραγώγηση των αλγόριθμων για πολιτικές σκοπιμότητες και τα fake news που επηρεάζουν ατομικές συνειδήσεις και συλλογικές αποφάσεις), τα ελλείμματα αμεροληψίας (π.χ. αλγόριθμοι που αναπαράγουν ρατσιστικά ή σεξιστικά κοινωνικά στερεότυπα) και η πρόκληση της προστασίας της ιδιωτικότητας (αδιαφανής χρήση των προσωπικών δεδομένων).

″Η συζήτηση για όλα αυτά πρέπει να γίνει από όλους μας τώρα, προκειμένου να επηρεάσουμε το μέλλον μας για να μη γίνει δυστοπικό”, τόνισε. Απέκλεισε πάντως τα μελλοντικά σενάρια του τύπου ”πόλεμος ανθρώπου εναντίον μηχανής”, καθώς, όπως είπε, η πραγματικότητα θα αποδειχθεί πιο περίπλοκη.

Νωρίτερα είχε περιγράψει τα έως τώρα μεγάλα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορα πεδία της οικονομίας, χάρη σε μια σειρά από online εφαρμογές (”έξυπνες” ηλεκτρονικές δημοπρασίες, μετακινήσεις τύπου Uber, ”σερβίρισμα” online διαφημίσεων στους χρήστες-καταναλωτές, πλατφόρμες εύρεσης συντρόφων ή ανταλλαγής νεφρών κ.α.), που όλες έχουν ως κοινό παρονομαστή ότι επιτρέπουν το καλύτερο ”ταίριασμα” μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Γι′ αυτό, συμβούλευσε όποιον νέο Έλληνα θέλει να κάνει μια πετυχημένη start-up εταιρεία, να βρει κι αυτός μια ιδέα που θα κάνει πιο αποδοτική μια αγορά ή μια διαδικασία.

Ειδική αναφορά έκανε ο Δασκαλάκης στα κρυπτονομίσματα (π.χ. Bitcoin) ως ”μία από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα”. Για την τεχνολογία στην οποία αυτά τα εικονικά νομίσματα βασίζονται (blockchain), είπε ότι έχει μέλλον και ότι ήλθε για να μείνει.

Λίγο νωρίτερα, ένας άλλος ελληνικής καταγωγής επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Αμυράς, ακτινολόγος στο ιατρικό κέντρο Healthcare NHS Trust του Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος, χρησιμοποιώντας τη συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας HoloLens της Microsoft, έχει δημιουργήσει πρωτοποριακά ολογράμματα για να «βλέπουν» οι χειρουργοί κάτω από το δέρμα, είχε αναδείξει τη σημασία που έχει η νέα ιατρική τεχνολογία να μην μείνει προνόμιο λίγων, αλλά να είναι προσβάσιμη από τη μεγάλη μάζα των πολιτών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή