Μια ωδή στο χρυσό υγρό ήταν το συνέδριο Elia Lesvos Confest 2024

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών γύρω από την ελιά, αλλά και τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
riccardobruni via Getty Images

Χρυσό υγρό αποκαλούσε ο ποιητής Όμηρος το ελαιόλαδο, αφού για τους αρχαίους Έλληνες ήταν ιερό στοιχείο κι όχι μια απλή μεσογειακή τροφή. Ήταν φαρμακευτικό, καταπραϋντικό, εξαγνιστικό, μαγικό. Οι αθλητές το έτριβαν ευλαβικά σε όλο τους το σώμα και χρησιμοποιούσαν τα φυλλώδη κλαδιά της ελιάς, σύμβολα δόξας, ειρήνης και αφθονίας, για να στεφανώσουν τους νικητές σε φιλικά παιχνίδια ή άγριες μάχες.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιόλαδου είναι πολλές και οφείλονται τόσο στην υψηλή περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όσο και σε οξειδωτικές ουσίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις ελέγχοντας τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης) και αυξάνει τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης).

Η αξία του ελαιόλαδου ως θεμελιώδες στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και η επιρροή του στην υγεία και την ευεξία, αναφέρθηκαν στο 2ο συνέδριο «Elia Lesvos Confest 2024», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο μουσείο-ελαιοτριβείο Βρανά, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο πλουτοπαραγωγικά χωριά της Λέσβου, στο Παπάδο Γέρας.

Elena Yeryomenko / 500px via Getty Images

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών γύρω από την ελιά, αλλά και τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στον πολιτισμό του αρχαιότατου αυτού δέντρου και τον σπουδαίο ρόλο που παίζει στη γαστρονομία, στη βιωσιμότητα, στο περιβάλλον και γενικότερα στην οικονομία του τόπου.

Νότα αισιοδοξίας για το μέλλον του ελληνικού παρθένου ελαιόλαδου ήταν η συμμετοχή νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν ποικιλίες εξαιρετικών ελαιόλαδων από το νησί της Λέσβου, να δοκιμάσουν ιδιαίτερες συνταγές με ελαιόλαδο από διάσημους σεφ και να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα της γαστρονομίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την αειφορία, τη βιολογική καλλιέργεια, αλλά και τις προοπτικές εξαγωγής ελαιόλαδου σε νέες αγορές.

Natalia Danko / 500px via Getty Images

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «Elia Lesvos Confest 2024» με εμπνεύστρια την κα Φωτεινή Τιρπιντήρη, διοργανώθηκε με την υποστήριξη των κορυφαίων Πανεπιστημίων, το αμερικανικό Yale και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.