ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2018 09:40 EET | Updated 02/01/2018 10:38 EET

Midterms 2018: Το πρώτο τεστ αντοχής για τον Τραμπ

Jonathan Ernst / Reuters

Τον Νοέμβριο του 2018, ακριβώς στα μέσα της προεδρικής του θητείας, ο Ντόναλντ Τραμπ και η πολιτική του θα κριθούν από τους ψηφοφόρους των Ηνωμένων Πολιτειών, με τη διενέργεια των ενδιάμεσων εκλογών (Midterms). Η διαδικασία στοχεύει στην επανεκλογή του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και 33 εδρών της Γερουσίας. Την πλειοψηφία και στα δυο σώματα έχουν σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018 αποκτούν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, αν αναλογιστεί κανείς την μέχρι τώρα πορεία της διακυβέρνησης Τραμπ. Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Ρεπουμπλικάνους είναι βέβαια η αρνητική-για πολλούς- εικόνα του προέδρου, αλλά επίσης και η χαμηλή αποδοχή του φορολογικού του νομοσχεδίου καθώς και η αποτυχημένη προσπάθεια να καταργηθεί η νομοθεσία για την κοινωνική ασφάλεια, γνωστής ως Obamacare. Ποιο πρόσφατο παράδειγμα από αποφάσεις με αρνητικό αντίκτυπο στον διεθνή χώρο, αφορά στη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το διακύβευμα για τον Τραμπ είναι σημαντικό, γιατί η επικράτηση των Δημοκρατικών σε αυτά τα υπό εκλογή σώματα θα έθετε εμπόδια στην νομοθετική του ατζέντα και θα αύξανε την πιθανότητα υποβολής μομφής εναντίον του. Επιπλέον, γιατί οι Δημοκρατικοί θα αποκτούσαν τον έλεγχο επιτροπών του Κογκρέσου που έχουν την εποπτεία της διοίκησης και τη δυνατότητα κλήτευσης δημόσιων λειτουργών για ανεπαρκή ανταπόκριση στα καθήκοντά τους.

Πόσο εύκολο όμως είναι το έργο των Δημοκρατικών στο να ανακτήσουν τον έλεγχο σε ένα-τουλάχιστον-από τα δυο σώματα; Σε ποιο από αυτά είναι πιθανότερο να συμβεί; «Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν ξεκάθαρο εάν o θυμός των φιλελευθέρων για τον Τραμπ θα μπορούσε να εκφραστεί στο εκλογικό αποτέλεσμα σε περιφέρειες που δεν αποτελούν προπύργια των Δημοκρατικών», λέει ο Daniel Marans, πολιτικός ρεπόρτερ στην αμερικανική HuffPost.

«Οι εντυπωσιακές όμως νίκες στις εκλογές του Νοεμβρίου της Πολιτείας της Βιρτζίνια, με την εντελώς απροσδόκητη επίσης κατάληψη 15 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Βιρτζίνια, και σε κάποιο βαθμό η ανατρεπτική νίκη στις ειδικές εκλογές για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα, δείχνουν ότι οι πολιτικός άνεμος φυσάει αποφασιστικά υπέρ των Δημοκρατικών».

Bloomberg via Getty Images

Οι Δημοκρατικοί έχουν την μεγαλύτερη ευκαιρία τους να επανακτήσουν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πρέπει να πάρουν 24 έδρες για να κερδίσουν. Γι’αυτό θα στοχεύσουν σε έδρες που κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι σε περιοχές που το 2016 κέρδισε η Κλίντον. Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα στοχεύσουν σε έδρες που κατέχουν οι Δημοκρατικοί σε περιοχές όπου πέρυσι κέρδισε ο Τραμπ.

Στη Γερουσία, παρά το ότι χρειάζονται να πάρουν μόνο δυο έδρες περισσότερες από όσες έχουν σήμερα, θα πρέπει να υπερασπιστούν ορισμένους δικούς τους εκλεγμένους που παρουσιάζονται ευάλωτοι, καθιστώντας έτσι την προσπάθεια απόκτησης καθαρών κερδών δύσκολη. «Παρόλα αυτά, δεν αποκλείω ακόμα την πιθανότητα επικράτησης των Δημοκρατικών και στη Γερουσία», εξηγεί ο Marans.

Ποια είναι όμως πραγματικά η πιθανότητα υποβολής πρότασης μομφής κατά του προέδρου εάν οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν στις ενδιάμεσες εκλογές; «Είναι αμφίβολο ότι η ηγεσία των Δημοκρατικών θα δώσει προτεραιότητα σε ένα τέτοιο θέμα που αποτελεί ένα υψηλού κινδύνου στοίχημα. Θα προτιμούσαν να αναδείξουν ζητήματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η φορολογία και γενικά θέματα που φέρνουν τον πρόεδρο προ των ευθυνών του και να ελέγχουν τον τρόπο διακυβέρνησης».

 

Πηγές: The GuardianPolitico