ΔΙΕΘΝΕΣ
02/01/2020 10:14 EET

Μουκές Αμπάνι: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας «τα βάζει» με την Amazon

Η υπηρεσία που επιδιώκει να ανταγωνιστεί τον κολοσσό στην Ινδία.

Francis Mascarenhas / Reuters

Μια κοινοπραξία την οποία διαχειρίζεται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας άρχισε μια υπηρεσία η οποία σκοπεύει να ανταγωνιστεί την Amazon στην Ινδία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Η Reliance Industries του Μουκές Αμπάνι ανέφερε ότι είχε καλέσει πελάτες να εγγραφούν στην υπηρεσία παραδόσεων ειδών παντοπωλείου της. Η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει την τεράστια βάση πελατών της σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ως εφαλτήριο για τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα στον χώρο του e-commerce θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανταγωνιστή προς τους υπάρχοντες μεγάλους «παίκτες» στον χώρο του online retail.

Δύο εταιρείες της «αυτοκρατορίας» του Αμπάνι, οι Reliance Retail και Reliance Jio, ανακοίνωσαν την έναρξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ονόματι JioMart. Η συγκεκριμένη υπηρεσία λέει ότι παρέχει «δωρεάν και εξπρές παραδόσεις» για μια λίστα προϊόντων που περιέχει περίπου 50.000 αντικείμενα.

Αντίθετα με τους ανταγωνιστές, η JioMart συνδέει τοπικά καταστήματα με καταναλωτές μέσω μιας εφαρμογής. Η σχετική online αγορά στην Ινδία είναι ακόμα σε αρχικά στάδια- η αξία της υπολογίζεται στα 870 εκατ. δολάρια τον χρόνο, ενώ μόλις το 9,15% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τέτοιες υπηρεσίες. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο κλάδος θα μπορούσε να βλέπει ετήσιες πωλήσεις περίπου 14,5 δισ. δολαρίων ως το 2023.

Στην αγορά e-commerce της Ινδίας κυριαρχούν κυρίως οι Amazon και Flipkart (υπάγεται στη Walmart). Και οι δύο εταιρείες υπέστησαν πλήγματα πέρυσι όταν η ινδική κυβέρνηση θέσπισε νέους νόμους που περιορίζουν τις πωλήσεις προϊόντων από θυγατρικές τους σε ξένους online retailers. Αυτό βοήθησε τις ινδικές εταιρείες, παρέχοντάς τους πλεονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών.

Η περιουσία του Αμπάνι, προέδρου της Reliance Industries, υπολογίζεται στα 60 δισ. δολάρια. Η κύρια δραστηριότητα του ομίλου είναι η διύλιση πετρελαίου, ωστόσο έχει κάνει επενδύσεις και σε άλλους τομείς, όπως η λιανική και οι τηλεπικοινωνίες.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost