Μουντιάλ: "Κατηγορητήριο" της FIFA στην Σερβία για χάρτη του Κοσόβου στα αποδύτηρια

Ο υπουργός Αθλητισμού του Κοσόβου κατηγόρησε την Σερβία ότι χρησιμοποιεί το Μουντιάλ για να προωθήσει «μίσος, ξενοφοβικά και γενοκτονικά μηνύματα».
USA TODAY USPW via Reuters

Η FIFA κατηγόρησε την σερβική ομοσπονδία ποδοσφαίρου το Σάββατο για ανάρτηση χάρτη που περιλαμβάνει το γειτονικό ανεξάρτητο κράτος του Κοσόβου στα αποδυτήρια της εθνικής ομάδας πριν παίξει με τη Βραζιλία στο Μουντιάλ.

Ο εν λόγω χάρτης της Σερβίας περιελάμβανε στην επικράτεια της πρώην επαρχίας της, η οποία θεωρείται από πολλούς ανεξάρτητο κράτος και γι άλλους μερικώς αναγνωρισμένο, για σχεδόν 15 χρόνια, και το σύνθημα «Καμία παράδοση».

Οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν με τον χάρτη σε μορφή πανό ριγμένο πάνω από τα λόκερ των Mίλος Βελίκοβιτς και του παίκτη του ΠΑΟΚ, Αντρίγια Ζίφκοβιτς, πριν από την ήττα της ομάδας τους με 2-0 από τη Βραζιλία την Πέμπτη στο Κατάρ.


Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Κοσσυφοπεδίου υπέβαλε επίσημη καταγγελία στη FIFA και ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Χαϊρούλα Τσέκου, δήλωσε ότι η Σερβία χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Κύπελλο για να προωθήσει «μίσος, ξενοφοβικά και γενοκτονικά μηνύματα».

Η FIFA ανέφερε ένα τμήμα του πειθαρχικού της κώδικα που καλύπτει παραπτώματα, συμπεριλαμβανομένων «προσβλητικών χειρονομιών, συμβόλων ή γλώσσας» και «χρήσης αθλητικού γεγονότος για προβολές μηνυμάτων μη αθλητικού χαρακτήρα».

Το διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την έκδοση ετυμηγορίας, αν και η Σερβία θα παίξει τη Δευτέρα με το Καμερούν.

Από τότε που το Κόσοβο έγινε μέλος της FIFA και της UEFA το 2016, ο ευρωπαϊκός οργανισμός ποδοσφαίρου έχει εξασφαλίσει για λόγους ασφαλείας ότι οι εθνικές του ομάδες δεν μπορούν να κληρωθούν με τη Σερβία ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στους προκριματικούς ομίλους για το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το Κόσοβο αποσχίστηκε μονομερώς από τη Σερβία το 2008. Η σερβική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Κίνας και της Ρωσίας, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το κράτος του Κοσόβου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότεροι από τους ευρωπαίους συμμάχους της, όχι όμως η χώρα μας, αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα.

Δημοφιλή