ΤΟ BLOG
04/08/2018 13:04 EEST | Updated 04/08/2018 14:15 EEST

Μουσική βραδιά υπό το Σεληνόφως στο Κάστρο της Μπλάτνα

Archive

Μια βραδιά που ένωσε την Τσεχία με την Ελλάδα οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πυργοδεσπότης Στέφανος Γερμενής στην πόλη Μπλάτνα, όπου διατηρεί το απόρθητο κάστρο του προσωπικού του πολιτισμού.

Με τίτλο «Κονσέρτο υπό το Σεληνόφως» στήθηκε μια μαγική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Κάστρου της Μπλάτνα , την οποία απογείωσε με την πολύχρωμη φωνή της η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, ενώ τα δάκτυλα της πιανίστριας Ουρανίας Μενελάου απέδωσαν με εξαιρετική ερμηνεία τις μουσικές επιλογές του κονσέρτου.

Τα έργα που ακούστηκαν ήταν μεταξύ άλλων του Σοπέν, του Ντονιζέτι, του Σούμαν, του Ντεμπυσύ, του Ραχμάνινοφ  καθώς και το «Χάρτινο το φεγγαράκι» του Μάνου Χατζηδάκι, το οποίο απέσπασε ιδιαίτερα χειροκροτήματα.

Όπως είπε ο ιδιοκτήτης του Κάστρου της Μπλάτνα, Στέφανος Γερμενής, το κονσέρτο οργανώθηκε στη μνήμη του πατέρα του προκειμένου να φέρει τους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Τσεχίας πιό κοντά. Ο ίδιος, ο οποίος επανέκτησε την κυριότητα του Κάστρου της μητέρας του βαρώνης  Jana Germenis-Hildprandt, τη δεκαετία του 90 μετά την πτώση του κομμουνισμού στη Τσεχία, τόνισε επίσης πως μέρος των εσόδων θα δοθεί στους πυρόπληκτους της Ραφήνας και του Ματιού, που δεν άφησαν κανένα ασυγκίνητο στη Τσεχία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τον απόηχο των πυρκαγιών, πολλοί εθελοντές τηλεφώνησαν στην Ελληνική πρεσβεία για να δηλώσουν συμμετοχή στις προσπάθειες αναστύλωσης της περιοχής, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας παρακίνησε το λαό για συμπαράσταση στους πληγέντες.

Η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη ήταν εκπληκτική στην ερμηνεία των κομματιών που είχαν θέμα το σεληνόφως και παρότι ήταν φανερά επηρεασμένη από την τραγωδία των πυρκαγιών, τόνισε πως ήταν περήφανη που συμμετείχε σε αυτή την ελληνική πολιτιστική παρουσία στο ιστορικό Κάστρο της Μπλάτνα στη Τσεχία: «Θεωρώ πως η παρουσία ενός Ελληνα καλλιτέχνη σε μια ξένη χώρα είναι τιμή για τον ίδιο τον καλλιτέχνη αλλά και για την Ελλάδα. Πρέπει να πω ότι οι Έλληνες καλλιτέχνες του λυρικού τραγουδιού χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό και καλούνται να συμμετάσχουν σε διεθνείς όπερες, καθότι εκτιμάται ο χρωματισμός της φωνής τους αλλά και η θεατρικότητα της ερμηνείας τους πάνω στη σκηνή».

Η Βασιλική Καραγιάννη έκανε το ντεμπούτο της στη Σκάλα του Μιλάνου το 2012, ενώ έκτοτε έχει ερμηνεύσει όπερες στο Covent Garden του Λονδίνου, την Κρατική όπερα της Φλωρεντίας, την Κρατική Όπερα της Κοπεγχάγης, το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και την Ελληνική Λυρική Σκηνή.

Από την άλλη πλευρά, η πιανίστρια Ουρανία Λεβέντη που ζει κι εργάζεται στην Πράγα είναι διεθνούς φήμης πιανίστρια αλλά και μουσικολόγος. Εχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ των ΗΠΑ κι έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Γερμανία. 

Η βραδιά υπό το σεληνόφως στήθηκε υπό την αιγίδα του πρέσβη της Ελλάδας στη Τσεχία, Ευθύμιου Ευθυμιάδη, που προωθεί τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τσεχίας με δυναμική αποτελεσματικότητα. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Πράγα είχε θέσει υπό την αιγίδα της την πρωτοβουλία του Στέφανου Γερμενή να οργανώσει στον πύργο της Blatna, στις 27 Ιουλίου, μια μουσική εκδήλωση που αρμόζει στην ιστορία και παράδοση του χώρου και ταυτόχρονα τονίζει και τις ελληνικές ρίζες της οικογένειας. Την εκδήλωση αυτή αποφασίσαμε βέβαια, μετά τις τραγικές πυρκαγιές της Αττικής, να την αφιερώσουμε στη μνήμη των θυμάτων. Ο Στέφανος Γερμενής ανακοίνωσε ότι συμβολικά μέρος των εσόδων θα διατεθεί επίσης για το σκοπό αυτό. Η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη και η Κύπρια πιανίστρια Ουρανία Μενελάου, με λαμπρή καριέρα και στην Τσεχία, ερμήνευσαν κατάλληλα τα αισθήματα συγκίνησης και σεβασμού που μας διακατέχουν.»

Το φεγγάρι χάιδευε απαλά τους προμαχώνες του Κάστρου της Μπλάτνα, η φωνή της Βασιλικής Καραγιάννη άγγιζε τα ουράνια, ενώ τα μαγικά δάκτυλα της Ουρανίας Μενελάου συνόδευαν στο πιάνο με αίσθημα. Ωστόσο, το μυαλό και η καρδιά θρηνούσαν τα θύματα της φονικής φωτιάς στο Μάτι και τη Ραφήνα.
Ακόμη και η μαγεία του πολιτισμού και της τέχνης δεν φτάνουν να θεραπεύσουν τις νωπές πληγές της εθνικής τραγωδίας!