ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2020 15:29 EEST

«Ο Θεός μαζί μας»: Προσευχή χωρίς μάσκα για (πολλούς) Μουσουλμάνους στο Πακιστάν

Οι διακηρύξεις θρησκευτικών ηγετών ότι η πίστη προστατεύει από τον κορονοϊό, οι βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και ο φόβος των κυβερνήσεων του μουσουλμανικού κόσμου.

Reuters
FILE PHOTO: OΠακιστανός αστυνομικός στέκεται έξω από τέμενος την ώρα της προσευχής της Παρασκευής στην Πεσαβάρ, στις 10 Απριλίου 2020, προσπαθώντας να απομακρύνει τους πιστούς. (AP Photo/Muhammad Sajjad)utbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Karachi

Ο Σαμπίρ Ντουράνι λέει ότι προσφέρει προσευχές σχεδόν καθημερινά σε ένα τζαμί στην κεντρική πακιστανική πόλη Moυλτάν. Λέει ότι συχνά είναι παρόντες δώδεκα ή περισσότεροι άντρες - αλλά κανένας από αυτούς δεν φορά προστατευτικές μάσκες προσώπου.

Ο 52χρονος Ντουράνι είναι ένας από τους χιλιάδες αφοσιωμένους μουσουλμάνους οι οποίοι παραβιάζουν κυβερνητικές εντολές του Πακιστάν που εκδόθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα, απαγορεύοντας θρησκευτικές τελετές με συμμετοχή πέντε ή περισσότερων ανθρώπων, ώστε να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Η νόσος έχει έως τώρα μολύνει περισσότερους από 5.300 ανθρώπους και σκότωσε 93 στη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο.

«Ο θρησκευτικός ηγέτης μας είπε ότι ο ιός δεν μπορεί να μας μολύνει, όπς συμβαίνει με τους δυτικούς ανθρώπους», δήλωσε ο Ντουράνι στο πρακτορείο Reuters. «Είπε ότι πλένουμε τα χέρια μας και πλένουμε το πρόσωπό μας πέντε φορές την ημέρα πριν πούμε τις προσευχές μας, ενώ οι άπιστοι δεν το κάνουν, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, ο Θεός είναι μαζί μας».

 

ASSOCIATED PRESS
Απολύμανση για τον κορονοϊό στην Πεσαβάρ, σε τέμενος, στις 2 Απριλίου 2020. Η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας. AP Photo/Muhammad Sajjad)

Το ισλαμικό λόμπι ασκεί τεράστια επιρροή στο Πακιστάν, χώρα με πληθυσμό άνω των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα θρησκευτικά κόμματα δεν έχουν επιτύχει σε εκλογικό επίπεδο, αλλά είναι σε θέση να καθοδηγούν μεγάλα πλήθη, συχνά με βίαιες αντιδράσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, όπως για παράδειγμα στη στήριξη του σκληρού νόμου περί βλασφημίας της χώρας.

«Η θρησκεία και οι προσευχές είναι συναισθηματικό ζήτημα για πολλούς ανθρώπους στο Πακιστάν και η κυβέρνηση πρέπει να είναι ευαίσθητη σε αυτό», δήλωσε στο Reuters ο Μίρζα Σαζάντ Άκμπαρ, ειδικός βοηθός του πρωθυπουργού Ιμράν Καν.

Περισσότερο από το 60% των περιπτώσεων κορωνοϊού στο Πακιστάν έχουν μέχρι στιγμής συνδεθεί με μουσουλμάνους που επιστρέφουν από τα προσκυνήματα στη Μέση Ανατολή και με τους οπαδούς του Ορθόδοξου Προσηλυτιστικού Ομίλου

ASSOCIATED PRESS
Προσευχή χωρίς μάσκα στο Rawalpindi του Πακιστάν, στις 10 Απριλίου 2020. (AP Photo/B.K. Bangash)

SOS...πλησιάζουμε στο Ραμαζάνι

Αλλά η ανησυχία είναι διαρκές «αγκάθι» που συνδέεται με τις προσευχές που πραγματοποιούνται στα τζαμιά, ειδικά τις Παρασκευές και το Ισλαμικό Σάββατο. Οι αριθμοί που συμμετέχουν στις προσευχές είναι πιθανό να αυξηθούν με την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού εντός δύο εβδομάδων και οι αρχές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ενώ το Συμβούλιο Ισλαμικής Ιδεολογίας, ένα όργανο που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θρησκευτικά ζητήματα, έχει καλέσει τους κληρικούς και το κοινό να συνεργαστούν εφαρμόζοντας τα κυβερνητικά μέτρα, πολλοί ιερείς και τοπικοί ηγέτες έχουν αντιταχθεί στην απαγόρευση.

Ένας εξέχων ηγέτης θρησκευτικού κόμματος είπε σε ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για μια κηδεία την περασμένη εβδομάδα, ότι οι κυβερνητικές εντολές για περιορισμό στη λειτουργία των χώρων λατρείας ήταν απαράδεκτες.

«Αν το κάνετε αυτό, θα αναγκαστούμε να σκεφτούμε ότι τα τζαμιά εγκαταλείπονται στις οδηγίες της Αμερικής», δήλωσε ο Μουφτής Καφαγιατουλάχ απευθυνόμενος στο πλήθος. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τα τζαμιά μας».

ASSOCIATED PRESS
Πακιστανός αστυνομικός στέκεται έξω από τέμενος την ώρα της προσευχής της Παρασκευής στην Πεσαβάρ, στις 10 Απριλίου 2020. (AP Photo/Muhammad Sajjad)

«Στραβά μάτια»

Στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, η αστυνομία δέχθηκε επίθεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα καθώς προσπάθησε να σταματήσει τις προσευχές σε ένα τζαμί την περασμένη Παρασκευή. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε στις συγκρούσεις, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να καταπνίξει έναν οργισμένο όχλο.

Σε άλλες πόλεις, η αστυνομία φαίνεται να κάνει τα «στραβά μάτια» σε μερικές περιπτώσεις συγκεντρώσεων από πιστούς σε τζαμιά.

Την περασμένη Παρασκευή, μία από τις κορυφαίες τάσεις στο Twitter στο Πακιστάν ήταν «μουσουλμάνοι, το τζαμί σας καλεί».

Στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή χωρίς εμπόδια σε ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της πόλης, που βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από την έδρα της κυβέρνησης του Πακιστάν, αλλά και σε απόσταση αναπνοής από το κοινοβούλιο και τη γραμματεία του πρωθυπουργού.

Khuram Parvez / Reuters
27 Μαρτίου 2020. Η ανακοίνωση της απαγόρευσης λόγω κορονοϊού, έξω από τέμενος στο Καράτσι. REUTERS/Khuram Parvez

Στις 27 Μαρτίου, οι αρχές κατέθεσαν 88 αναφορές εναντίον των διοικήσεων των τζαμιών στο Καράτσι και συνέλαβαν 38 άτομα για την παραβίαση των περιορισμών σε τεμένη, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν μια ημέρα αργότερα και οι άνθρωποι απελευθερώθηκαν.

«Νομίζω ότι είναι εν μέρει απογοητευτικό το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και η πολιτική του Πακιστάν είναι μόνιμα κλειδωμένες σε ένα εκλογικό πλαίσιο στο οποίο δεν θέλουν να χάσουν την υποστήριξη της θρησκευτικής ελίτ και του θρησκευτικού προλεταριάτου», δήλωσε ο πακιστανός συντάκτης και αναλυτής  Άισσα Σιντσίκα στο Reuters .

Ο Άκμπαρ, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι τα περισσότερα τζαμιά συνεργάζονται με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, δεν θέλουμε να το επιβάλουμε με ένα ραβδί - και ακόμα κι αν θέλαμε, δεν υπάρχουν αρκετά ραβδιά για να το εφαρμόσουμε σε όλο το Πακιστάν.»

Mohsin Raza / Reuters
20 Μαρτίου 2020, Λαχώρη. Οι μουσουλμάνοι πιστοί στην προσευχή της Παρασκευής, ενώ ο κορονοϊός χτυπούσε ήδη την πόρτα του Πακιστάν REUTERS/Mohsin Raza

πηγή: Reuters