ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/12/2015 17:01 EET | Updated 11/12/2015 17:01 EET

Μουζάλας και Τόσκας με επιστολή στον Αβραμόπουλο για το προσφυγικό ζητούν «σωστή ισορροπία ασφάλειας και ελευθερίας μετακίνησης»

Nikos Libertas / SOOC

Κοινή επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο έστειλαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Στην επιστολή παραθέτουν τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, ενώ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της Ζώνης Σένγκεν.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των φυσικών προσώπων μέσα στο χώρο Σένγκεν είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20-21 της Λισαβόνας) και συνεπώς είναι σημαντικό, όταν εξετάζουμε οποιεσδήποτε προτάσεις στον κώδικα να μην σπαταλήσουμε τις προσπάθειες στο πλαίσιο της διαφύλαξης αυτής της θεμελιώδους αρχής, η οποία αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξετάσουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία μετακίνησης».

Οι δύο υπουργοί υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να συγχέουμε την τρομοκρατία και τη μετανάστευση και τονίζουν :«Η αποτυχία να δράσουμε αποφασιστικά θα καταλήξει να επηρεάσει απευθείας την ασφάλεια των συνόρων μας. Είναι γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ασκούν πιέσεις για την ανάγκη του ουσιαστικού ελέγχου των συνόρων μας, είναι παρ' όλα αυτά ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Οι ευρωπαϊκές αξίες και το κεκτημένο σε αυτό το πεδίο πρέπει να διαφυλαχθούν».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην αποστολή της Frontex, υπογραμμίζοντας τον κανονισμό της Frontex περί συγκατάθεσης των αιτούντων κρατών-μελών για την εκτέλεση μιας επιχείρησης: «Ήδη από τον Οκτώβριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν ότι το η εντολή της Frontex πρέπει να ενισχυθεί. Πάντα σύμφωνα με το πλαίσιο που προβλέπει η Συνθήκη και με πλήρη σεβασμό των εθνικών αρμοδιοτήτων των κρατών-μελών. Ο κανονισμός της Frontex προβλέπει τη συγκατάθεση των αιτούντων κρατών-μελών, ώστε να αποφασιστεί να οργανωθεί και να εκτελεστεί μια επιχείρηση. Αυτή η αρχή, αναφέρεται σε μια σειρά από άρθρα του κανονισμού και απηχεί τη λογική που διέπει την αρχή της αλληλεγγύης, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στο άρθρο 222. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διατηρήσουμε την αρχή της ενίσχυσης, ειδικά εφόσον οι αποφάσεις σε αυτό το πλαίσιο της υπηρεσίας λαμβάνονται με πλειοψηφία».

Ο ρόλος της Frontex και η ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου

«H ενίσχυση της αρμοδιότητας της Frontex υπολογίζεται ότι θα προσδώσει μια παραπάνω ικανότητα σε ότι αφορά την επαναπροώθηση, κάτι που προβλέπεται και στα τελικά συμπεράσματα του Ευρ. Συμβουλίου του Οκτωβρίου. Η ενίσχυση και επέκταση της αρμοδιότητάς του θα βοηθήσει στην αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και θα επεκτείνει την διεθνή προστασία σε αυτούς που δικαιούνται. Επίσης θα συμβάλλει στην ασφαλή διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης» υπογραμμίζουν στην επιστολή.

Οι δύο υπουργοί αναφέρονται και στο κανονισμό του Δουβλίνου, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων : «Η προσφυγική κρίση έχει αναδείξει τα όρια του κανονισμού και των παραλείψεων του Δουβλίνου στην σημερινή του μορφή. Οι παραμεθόριες χώρες της ΕΕ το τονίζουν αυτό όλο αυτό το διάστημα. Ο κανονισμός αυτός πρέπει να αναθεωρηθεί εις βάθος ώστε να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, το κριτήριο της πρώτης εισόδου, θα πρέπει ή να καταργηθεί ή να υποβαθμιστεί. Αντίθετα θα πρέπει να αναβαθμισθούν τα κριτήρια της οικογενειακής επανένωσης με την ελεύθερη βούληση του αιτούντος άσυλο».«Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε σχετικές προτάσεις σας για όλα τα ανωτέρω θέματα. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Επιτροπή, καθώς και με τους υπόλοιπους εταίρους μας, προκειμένου η απάντησή μας στη μεταναστευτική κρίση να είναι συνολική και αποτελεσματική» καταλήγει η επιστολή των δύο υπουργών στον κ. Αβραμόπουλο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)