Μπαχάμες: Εκεί που οι γιατροί μυρίζουν πιο πολλές σορούς από όσες μπορούν να βρουν

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Ντόριαν είναι 52, όμως 1.300 άτομα παραμένουν αγνοούμενα.
ASSOCIATED PRESS

Χρειάζεται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να «πνιγεί» κανείς από τη δυσοσμία του θανάτου.

Εχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από το πέρασμα του σαρωτικού τυφώνα Ντόριαν που εξαφάνισε ολόκληρες γειτονιές και η Γκραντ Μπαχάμα - ένα πανέμορφο νησί 51.000 κατοίκων - εξακολουθεί να μοιάζει με ζώνη πολέμου.

LEILA MACOR via Getty Images

Η τραγωδία είναι τόσο μεγάλη ώστε ακόμη και οι αστυνομικοί δεν αντέχουν να την αντικρίσουν.

«Οι αστυνομικοί υπάλληλοι λένε ότι δεν θέλουν να πάνε εκεί, είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να δουν τους δικούς τους ανθρώπους νεκρούς», δήλωσε στο CNN η Πατρίτσια Φρέλινγκ, νοσοκόμα από τη Φλόριντα που βοηθάει εθελοντικά τους πληγέντες στις Μπαχάμες.

Η Φρέλινγκ είναι μέλος μιας ιατρικής ομάδας από τις ΗΠΑ που έχει πάει στη Γκραντ Μπαχάμα για να παράσχει βοήθεια. Η ομάδα περιλαμβάνει παραϊατρικό προσωπικό, νοσηλευτές, συμβούλους και συνταξιούχους πεζοναύτες.

Η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Μπέτσι Ρόζαντερ χρησιμοποιείται για δύσκολες περιστάσεις. Αλλά τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. «Νομίζω ότι θα δούμε κάποια πολύ σκληρά πράγματα», είπε.

ASSOCIATED PRESS

Επικεφαλής της ομάδας είναι η 29χρονη Μπρίτανι Ρίντι, μια νοσοκόμα αποφασισμένη να βοηθήσει τους επιζώντες στις κατεστραμμένες περιοχές.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ήθελαν να έρθουν εδώ», λέει η ίδια. «Αλλά εμείς είπαμε: ”Πηγαίνετε μας στο χειρότερο μέρος″».

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της ομάδας από το Φρίπορτ στο ανατολικό άκρο του νησιού, οι γιατροί μυρίζουν τη σφαγή πριν τη δουν.

«Αυτή είναι η μυρωδιά των νεκρών σωμάτων», λέει η Ρίντι από το πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Ο επίσημος αριθμός των θανόντων στις Μπαχάμες είναι 52. Αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανεβαίνει δραματικά, καθώς 1.300 άτομα παραμένουν αγνοούμενα δύο εβδομάδες μετά τον τυφώνα.

ASSOCIATED PRESS

Κάποιοι μπορεί να βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα βουνά των ερειπίων όπου κάποτε στέκονταν σπίτια. Αλλοι μπορεί να έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταιγίδες.

«Ο φόβος μου είναι ότι εφόσον κανείς δεν απομακρύνει τις σορούς, μπορεί να είναι ακόμα εκεί», δήλωσε η νοσοκόμος Τάνια Στεϊνλέιτζ. Αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι βοήθειας που πραγματοποιεί στις Μπαχάμες από τότε που ο Ντόριαν έπληξε το νησί. «Οταν επέστρεψα την πρώτη φορά, έπρεπε να πετάξω τα ιατρικά μου ρούχα», είπε. «Δεν μπορούσα να το αντέξω».

Αμέτρητοι κίνδυνοι για την υγεία

Η μούχλα δεν είναι ο μόνος μακροπρόθεσμος κίνδυνος για την υγεία μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα. Σε διάφορα μέρη της ανατολικής Γκραντ Μπαχάμα, η δυσωδία των λυμάτων γεμίζει τον αέρα. Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι τεράστιος

Οι ιατροί ελπίζουν ότι πολλοί από τους αγνοούμενους κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια είτε πριν είτε μετά την καταιγίδα. Αλλά φοβούνται ότι πολλοί από αυτούς είναι νεκροί.

ASSOCIATED PRESS

Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας τους στο σημείο, οι ιατροί εντόπισαν τουλάχιστον 30 θέσεις όπου μύριζαν σοροί σε αποσύνθεση - ακόμα κι αν δεν μπορούσαν να τις δουν.

Η Ελένη Πέρι, νοσοκόμα και βετεράνος του στρατού, ελπίζει ότι ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θα έρθουν και θα βρουν τα άψυχα σώματα. Εάν δεν το κάνουν άμεσα, μπορεί να ξεσπάσει επιδημία χολέρας.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή