ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2019 15:53 EEST

Μυστήριο με τον θάνατο του επικεφαλής της ολλανδικής Danske Bank στην Εσθονία

Η εξαφάνιση, η περίεργη «εμφάνιση» του πτώματος και το σκάνδαλο 200 δισ. ευρώ.

MADS CLAUS RASMUSSEN via Getty Images

Νεκρός βρέθηκε ο πρώην επικεφαλής της Danske Bank στην Εσθονία, λίγες ημέρες μετά την μυστηριώδη εξαφάνισή του.

Η αστυνομία αναζητούσε τον Είβαρ Ρέχε από την Δευτέρα οπότε και εγκατέλειψε το σπίτι του στο Ταλίν και έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής. Ο Ράχε ήταν μάρτυρας σε μια εν εξελίξει έρευνα για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες μέσω της τράπεζας και οι αρχές φοβούνταν  για τη ζωή του.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως το πτώμα του Ράχε βρέθηκε περιέργως κοντά στο σπίτι του. Όλη η περιοχή όμως γύρω από το αυτό είχε εξεταστεί διεξοδικά από τις αρχές τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης περίεργο όμως είναι και το γεγονός πως στο άψυχο κορμί του Ράχε δεν φέρει ίχνη πάλης ούτε υπάρχει ένδειξη πως υπέστη κάποιο ατύχημα.

Η τράπεζα, σύμφωνα με το ΒΒC,  βρίσκεται υπό έρευνα σε αρκετές χώρες (Βρετανία, Δανία, Εσθονία, ΗΠΑ) για πληρωμές ύψους περίπου 200δις ευρώ μέσω του εσθονικού υποκαταστήματός της από το 2007 έως το 2015 και ο Ράχε ήταν επικεφαλής του εσθονικού υποκαταστήματος της Danske Bank την συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο οι αρχές δεν τον αντιμετώπιζαν ως ύποπτο. Το σκάνδαλο επικεντρώνεται στην διαχείριση χρημάτων με προέλευση τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία.

Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε πως όλοι ξαφνιάστηκαν από τη δυσάρεστη είδηση. «Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του» δήλωσε, εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο του Ράχε.

Ο Μπιλ Μπράουντερ, γνωστός επικριτής του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό πως το υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία «ήταν ένας από τους κύριους αγωγούς» μέσω του οποίου γινόταν ξέπλυμα χρήματος.

Ο δε διευθύνων σύμβουλος της Danske Bank, Κρις Βόγκελζανγκ έχει δηλώσει πως η εμπιστοσύνη προς την τράπεζα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Επίσης όπως εξηγεί, το γεγονός ότι η Δανία απολαμβάνει τη φήμη ως μια εκ των λιγότερο διεφθαρμένων χωρών στον κόσμο σημαίνει πως υπήρχαν και λιγότερα κίνητρα για θωράκιση από τέτοιους κινδύνους όπως αυτοί που αφορούν το συγκεκριμένο σκάνδαλο, κάτι που όμως προκάλεσε προβλήματα όταν επεκτάθηκε σε περιοχές πέραν των σκανδιναβικών.

«Οι κλέφτες και οι απατεώνες επιλέγουν τους πιο αδύναμους κρίκους. Και...η τράπεζά μου είχε αδύναμες άμυνες...απλά δεν είχαμε οργανωθεί».

Σημειώνεται πως το 2018 μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τόμας Μπόργκεν παραιτήθηκε.

Τον Φεββουάριο η Εσθονία ζήτησε από την Danske Bank να κλείσει το υποκατάστημά της στο Ταλίν πρι το τέλος του 2019.

Πηγή: BBC