«Μπαράζ» αποδοκιμασιών κατά της Ρωσίας για τα περί δημοψηφισμάτων στην Ουκρανία

Καταδικαστικές δηλώσεις από τη Δύση.
via Associated Press

«Μπαράζ» καταδικαστικών και αποδοκιμαστικών δηλώσεων σε βάρος της Ρωσίας λαμβάνει χώρα για τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών στην Ουκρανία σχετικά με δημοψηφίσματα για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών που κατελήφθησαν κατά την εισβολή.

Οι φιλορωσικές αρχές στις περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ανακοίνωσαν, εν μέσω ουκρανικής αντεπίθεσης, πως θα οργανώσουν εσπευσμένα από την Παρασκευή 23η Σεπτεμβρίου ως την Τρίτη 27η Σεπτεμβρίου δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία, κράτος-μέλος του ΟΑΣΕ. Παρόμοια ψηφοφορία διεξήχθη για να αποκτήσει νομιμοποίηση η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών, τα οποία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η Ρωσία θα υποστεί «μεγαλύτερες συνέπειες» εάν προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Έχουμε καταστήσει σαφές πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες συνέπειες. Διαθέτουμε (...) αριθμό εργαλείων», είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνώριζαν ποτέ τα δημοψηφίσματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκαταλείψει τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του, οι οποίες εγείρουν κίνδυνο καταστροφής τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, εάν αναγνωρίσει πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου, έκρινε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Γι’ αυτό δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», είπε ο κ. Σολτς κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αυτή που ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε επιστροφή του ιμπεριαλισμού με τον πόλεμο του κ. Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας δεν είναι καταστροφή μόνο για την Ευρώπη, αλλά για την βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη, πρόσθεσε. Κάλεσε τον ΟΗΕ να την υπερασπιστεί έναντι όσων προτιμούν έναν κόσμο όπου «οι ισχυροί επιβάλουν τη θέλησή τους στους αδύναμους». Επίσης, έκρινε ότι «αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα δεν είναι αποδεκτά».

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκάλεσε την «επιστροφή του ιμπεριαλισμού» στην Ευρώπη με την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Αυτό που παρακολουθούμε από τις 24 Φεβρουαρίου είναι μια επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών. Η Γαλλία την απορρίπτει και θα επιδιώξει με πείσμα την ειρήνη», τόνισε ο πρόεδρος Μακρόν, ενώ χαρακτήρισε τα αναγγελθέντα δημοψηφίσματα «παρωδία».

«Ποιος είναι ηγεμονικός σήμερα αν όχι η Ρωσία;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας και συμπλήρωσε «Αυτοί που σιωπούν σήμερα (…) υπηρετούν τον σκοπό ενός νέου ιμπεριαλισμού, ενός σύγχρονου κυνισμού που διαλύει τη διεθνή (έννομη) τάξη, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η ειρήνη».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως τα κίβδηλα δημοψηφίσματα δεν έχουν νομιμότητα και αποτελούν περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να τα καταδικάσει.

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την Τρίτη τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τη βαρύτητα των δημοψηφισμάτων, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την καταδίκη του σχεδίου από ηγέτες κρατών της Δύσης.

«Ευχαριστώ όλους τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας για τη μαζική και αυστηρή καταδίκη της πρόθεσης της Ρωσίας να οργανώσει τα νιοστά ψευτοδημοψηφίσματα», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του.

Παράλληλα, υποβάθμισε τη σημασία της επείγουσας οργάνωσης των «δημοψηφισμάτων» αυτών: Αναφέρθηκε σε «θορυβώδεις ειδήσεις από τη Ρωσία», προσθέτοντας «και τι έγινε; Ποιο είναι το νέο σε σχέση με αυτό που είχε ειπωθεί προηγουμένως;».

«Η θέση μας δεν αλλάζει ανάλογα με τον θόρυβο της μιας ή της άλλης είδησης», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, για τον οποίο ζητούμενο είναι «να διατηρηθεί η πίεση» στη Ρωσία. «Ας διατηρήσουμε την ενότητά μας, ας προστατεύσουμε την Ουκρανία, ας απελευθερώσουμε τα εδάφη μας κι ας μη δείξουμε καμία αδυναμία», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters, AFP, BBC

Δημοφιλή