Μπόνο: Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην συναυλία των U2

Οι U2 θα ξεκινήσουν την Ευρωπαική περιοδεία τους, υψώνοντας τη σημαία της ΕΕ ως έκκληση για ενότητα και στήριξη στο πρόγραμμά της
Sean Gallup via Getty Images

Ο Μπόνο ξεκίνησε σφοδρή επίθεση εναντίον «εθνικιστών και εξτρεμιστών» που απειλούν το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανακοίνωσε ότι οι U2 θα κρατούν τη σημαία της ΕΕ στη σκηνή κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους.

Ο Ιρλανδός συνθέτης τραγουδιών παραδέχτηκε ότι αισθάνεται περήφανος για την ευρωπαϊκή του ταυτότητα και για το έργο που έκανε η ΕΕ για να «επεκτείνει τα οφέλη της ευημερίας» σε όλα τα κράτη μέλη.

Γράφοντας για την Frankfurter Allgemeine, ο Μπόνο είπε: «Οι U2 ξεκινούν την περιοδεία τους στο Βερολίνο αυτήν την εβδομάδα και μόλις είχαμε μια ιδιαίτερα προκλητική ιδέα- κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα κυματίζουμε μια μεγάλη, λαμπερή, μπλε σημαία της ΕΕ. Η Ευρώπη είναι το θέατρο ισχυρών, συναισθηματικών, συγκρουόμενων δυνάμεων που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Ως Ευρωπαίος, νιώθω υπερήφανος, σκεπτόμενος τη στιγμή που οι Γερμανοί καλωσόρισαν τους φοβισμένους Σύριους πρόσφυγες (θα ήμουν πιο υπερήφανος εάν έκαναν το ίδιο περισσότερες χώρες). Υπερήφανος για τον αγώνα της Ευρώπης με στόχο τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής», είπε ο τραγουδιστής των U2.

«Και, ναι, εξαιρετικά υπερήφανος για τις χώρες που συσπειρώθηκαν πίσω από την Ιρλανδία για το ζήτημα των συνόρων, που αναζωπυρώθηκε από το Brexit».

Ο μουσικός και πολιτικός ακτιβιστής εκτιμά την ΕΕ και μάλιστα προειδοποίησε πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit ότι η αποχώρηση από αυτή θα ήταν μια «υπαρξιακή απειλή» για την Ευρώπη.

Το άρθρο του Μπόνο απηχούσε θέματα που είχε ήδη παρουσίασει σε ομιλία του στο Δουβλίνο το 2014 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο frontman των U2 ζήτησε από τους ευρωπαίους πολιτικούς να δεσμευτούν για την μετατροπή το ευρωπαϊκού πολιτικού σχεδίου σε ένα ιδεώδες που οι πολίτες θα μπορούσαν να κατανοήσουν. «Η Ευρώπη είναι μια σκέψη που πρέπει να γίνει συναίσθημα», είπε. «Σας αρέσει να υπογράφετε συνθήκες και γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι οι συνθήκες δεν αρκούν. Αυτές μπορεί να μας οργανώνουν αλλά δεν μας καθορίζουν».

Πηγή: Express. co.uk

Δημοφιλή