Μπορεί το σεξ να θεραπεύσει τον πονοκέφαλο; Οι επιστήμονες έβγαλαν πόρισμα

H δικαιολογία «Όχι σήμερα, έχω πονοκέφαλο» ίσως να μην έχει βάση.
AntonioGuillem via Getty Images

Γνωρίζουμε ήδη τα πολλαπλά οφέλη που που προσφέρει η σεξουαλική επαφή στη σωματική και ψυχολογική υγεία: κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει το στρες και το άγχος, ρίχνει την πίεση και βοηθά στην καταπολέμηση των ιώσεων.

Ωστόσο, απ′ ότι φαίνεται προσφέρει και ένα ακόμη καλό: θεραπεύει από πονοκεφάλους. Ένα μάλλον οξύμωρο πόρισμα, μιας και το «έχω πονοκέφαλο» είναι μια συχνότατη αιτιολογία όταν δεν επιθυμεί κανείς να κάνει σεξ. Ωστόσο, πολυάριθμοι επιστήμονες και ερευνητές επιμένουν ότι βελτιώνει την υγεία. Όπως υπογραμμίζει η γιατρός Jennifer Wider, «Δεν έχει σημασία αν υπάρχει επαφή ή όχι, ο οργασμός είναι αυτός που μετρά, γιατί το σώμα εκκρίνει κάποιες ορμόνες που βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου».

Τονίζεται, ότι μια έρευνα του 2013 που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό Cephalgia προσέφερε ένα παρόμοιο πόρισμα, υποστηρίζοντας ότι «Η ανακούφιση έρχεται από την έκκριση ενδορφινών».

Ο νευρολόγος Hamid Sami προσέθεσε ότι οι πιο συχνοί πονοκέφαλοι (ημικρανίες και πονοκέφαλοι από άγχος) μπορούν να ανακουφιστούν με το σεξ και αυτό επειδή «ο οργασμός προσφέρει χαλάρωση».

Καλά νέα τόσο για τους ζευγαρωμένους, όσο και για τους single.

Πηγή: The Daily Dot